elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

HDMI Teknolojisi Nedir?

HDTV’niz, PlayStation’ınız, HD-DVD’niz veya Blu-ray oynatıcınız varsa, “HDMI” kelimesini muhtemelen duymuşsunuzdur. HDMI, sıradan televizyon veya ev sineması gibi sistemler için kullanılan birçok bağlantı türlerinden biri gibi gözükse de aslında yüksek çözünürlüğe sahip elektronik aygıtlara bağlanılmasına izin veren kurallar dizisidir. Bu yazımızda HDMI kavramını sizler için ayrıntılı bir şekilde inceledik.



A- A+
11.07.2016 tarihli yazı 15858 kez okunmuştur.
Yüksek çözünürlüklü televizyonlar çıkmadan önce, görüntü standart çözünürlükte aktarılmaktaydı ve ortaya çıkan görüntü neredeyse kareye yakındı. Görüntü oranı 4:3 olup çözünürlüğü ya da nokta sayısı 704x480 pikseldi. Resim ağ şeklinde birbirlerine geçmiş durumda olduğundan, hareket eden imajlar aslında bir resmin yarısı idi. Fakat bu değişim o kadar hızlı oluyordu ki insan beyni bunu fark edemiyordu. Sonuç olarak eski televizyonlar, sürekli değişen elektrik akımları gibi taşınan analog sinyaller ile çalışmaktaydı.
 

Standart çözünürlüğe sahip televizyonlar analog sinyallere güvenirken, HDTV’ler dijital sinyaller kullanmaktadır. 1’ler ve 0’lardan oluşan bilgiler kullanırlar. Bu bilgi dizileri kablolar aracılığı ile bağımsız elektrik palsleri şeklinde aktarılırlar. HDTV’lerde görüntü oranı 16:9 olup çözünürlüğü ya da nokta sayısı 1920x1080 pikseldir. HDTV sinyalleri ilerleyici yapıdadırlar. Bunun anlamı da standart çözünürlüklü televizyonlar imajları taşırken resmin yarısını taşırken, HDTV sinyallerinde tüm resim taşınır.
 

Standart çözünürlüklü televizyonlarla karşılaştırıldığında, HDTV’ler daha geniş ekrana sahiptirler. Daha fazla piksele sahip olup yenilenme oranı da daha hızlıdır. Çoğunlukla HDTV’ler daha fazla renk gösterirler. Bu da demek oluyor ki HDTV’ler daha fazla veriye ihtiyaç duyarlar ve daha hızlı olmak zorundadırlar. Eğer HDTV bilgiyi dijital olarak alıyor ise, analog formattan sinyali dönüştürmek için ekstra bir zamana ihtiyaç duymaz. İşte bütün bu istenen özellikler bizlere HDMI gereksinimini getirmiştir. Bir grup elektronik imalatçısı tarafından üretilen HDMI standardı, dijital aygıtlar arasında yüksek bant genişlikli bağlantı sağlayabilen bir settir.
 


►İlginizi Çekebilir: OLED Teknolojisi Nedir?

HDMI hakkında en yaygın yanlış anlaşılmalardan birisi dijital sinyalin doğal olarak analog sinyalden üstün olduğu kanısıdır. Çoğu insana göre eğer analog-dijital dönüştürücü yoksa sistemde, sinyal kusursuz, zarar görmemiş bir şekilde HDTV’ye ulaşır. Yüksek çözünürlüklü dijital bir sinyal HD-DVD oynatıcıdan direkt olarak HDTV’ye gelebilir fakat HDTV’den iletilen sinyal enkoding aşamasından geçmelidir.
 
HDMI, bilgiyi bir yerden diğer yere iletmek için transition Minimized Differential Signaling (TMDS) adı verilen bir arayüzü kullanmaktadır. TMDS sinyalin küçülmesini engelleyerek enkoding yapan bir arayüzdür.

 

HDMI standart, gelişmiş ve yüksek tanımlı video ile çok kanallı ses sinyallerinin tek kablo üzerinden taşınmasını destekler. DVB(-T,-S,-C) ve ATSC gibi MPEG sıkıştırma yapılmış video verisinin akışını tanımlayan dijital TV standartlardan bağımsızdır. Bu tür veriler bir dekoder ile tamamen çözülmüş (sıkıştırılmamış video) olarak HDMI çıkışına yönlendirilir. Cihazlar farklı sürümlere sahiptir. Tüm sürümler aynı kabloları kullanmakla beraber veri aktarım kabiliyetleri farklıdır. Örneğin; ilk sürüm 1080p, 60 fps desteğine sahipken 1.4 sürümü 340 MHz bant genişliği ile 4K × 2K (4096*2160) desteğine sahiptir. HDMI, DVI arayüzü ile uyumludur. Bu arayüz birçok bilgisayar ve ekran kartında kullanılmaktadır. Yani DVI-D çıkışı olan bir cihaz uygun adaptör veya kablo ile HDMI girişi olan bir monitöre bağlanabilir. Ancak ses bağlantısı veya uzaktan kumanda fonksiyonları mümkün olmayacaktır.


 

HDMI Bağlantıları 

Home-theather malzemelerini birbirine bağlamak için birçok yol bulunmaktadır. Örneğin;

Kompozit video: İki kanal renk ve üçüncü bir kanal olarak parlaklık bilgilerini taşıyan analog video sinyali taşır. Bu video kabloları bağlantı için RCA konnektörleri kullanırlar.
S-video: Tek bir kablo ve dört pinli bir konnektör ile analog video sinyalini iletir.
DVI: Bilgisayar monitörlerinde sıkça kullanılan 29 pinli bir bağlantıdır. Kompozit video ve s-video sinyallerinin tersine dijital sinyal taşır.
 


Birçok HDTV erken dönem adaptörler DVI’ ya dayanmaktaydı. HDMI geliştirildikten sonra DVI yerini HDMI’ ya bırakmıştır. DVI ve HDMI’ da TMDS protokolünü kullanmaktadırlar yani birbirleriyle uyumludurlar. Bir HDMI kabloyu DVI porta takmak için pasif bir adaptör yeterli olacaktır.

DVI ve HDMI konnektörler bazı benzer noktaları daha vardır. Her ikiside sinyalleri iletmek için pinlerden oluşan bir ızgaraya sahiptir. DVI 29 pine sahiptir. HDMI type A ise 19 pine sahiptir. DVI konnektörlerin ayrıca takıldığı cihaza tutturulması için iki adette vidası bulunmaktadır. HDMI konnektörler ise takılması için ekstra bir desteğe ihtiyaç duymazlar.

 

Dijital kameralar gibi bazı elektronik aletlerde minyatür HDMI konnektörler kullanmak gerekebilir. Bu konnektörle 29 pinlidir ve type B olarak isimlendirilirler.
 
Kaynak:
 

electronics.howstuffworks.com
Burcu YELİS Burcu YELİS Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar