elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Homologasyon Mühendisi Nedir?

Otomotiv sektörü iş ve süreç planları içinde sürekli gördüğümüz "Homologasyon" terimi ile ilgili detaylı bir araştırma yaptık.Olmazsa olmaz denecek kadar önemli olduğunu gördük ve sizlerle paylaşalım istedik.Hep birlikte bir bakalım.



A- A+
01.03.2013 tarihli yazı 30293 kez okunmuştur.

Homologasyon


Yunanca anlaşma anlamındaki homologos sözcüğünden türetilen bu terim, bir otorite tarafından verilen onay manasında kullanılır.

Otomotiv sektörü açısından ise önemine baktığımızda;
Motorlu araçlar, römorklar,orman araçları ve mopet üretimlerinin yasal mevzuata uygunluğunun tescili için yapılan işlemlerdir.
Bahsi geçen tüm araçların aksam, parça ve bazı teknik üniteleri konusunda, gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini gösteren belgelendirme sistemine de "tip onayı" adı verilir.
 

Üç Aşamalı Tip Onayı

 
Tip onayı konusunda Dünya’da iki merci bulunmaktadır.
European Council (EC)
Economic Commission for Europe (UN-ECE)
 
Aksam Onayları;
 
Bir aracın, cam, ayna, far, lastik vb. aksamlarının yönetmeliklere uygunluk testlerinden geçtikten sonra aldığı belgedir.
 
Sistem Onayları;
 
Bir aracın, fren, emisyon, EMC, gürültü, motor vb. sistemlerinin yönetmeliklere uygunluk testlerinden geçtikten sonra aldığı belgedir.
 
Araç Tip Onayı;
 
Bir aracın hangi sınıf araç tipine girdiğine dair aldığı belgedir.
 

 
Yukarıdaki resimde bir ayna testi örnek verilmiştir.
Test sistemi 2 yatay düzlemde hareket edebilen bir pendulumdan oluşmakta ve ucunda bir küre bulunmaktadır. Bu küre kauçuk ile kaplanmıştır.
 
Sistemde kullanılan dijital eğim ölçer, dijital kuvvet ölçer vb. ekipmanlar, öncelikle bağımsız bir kalibrasyon merkezinde bakımdan geçirilmiştir.


Homologasyon ve tip onayı sürecinde, değişmesi, geliştirilmesi ve yok edilmesi gereken bazı ayrıntılar sebebiyle, imalatçı firma, teknik servis ve onay kuruluşu birlikte çalışarak bir sonuca varır.
 

Süreç Kavramlarından Bazıları


AT Direktifleri:
Avrupa Birliği tarafından direktif olarak yayımlanır, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca yönetmelik olarak uyumlaştırılır ve yürürlüğe konulur. Tip onayı "e" işaretiyle gösterilir.

BM/AEK Regülasyonları ECE-R:
Birleşmiş Milletler / Avrupa Ekonomik Komisyonu 'nun (BM/AEK) motorlu araçlarla ilgili teknik düzenlemeleridir. Tip onayı "E" işaretiyle gösterilir.

Onay Kuruluşu ve Teknik Servis:
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) teknik servis sıfatıyla, onay kuruluşu olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı adına tüm deney ve kontrolleri yapmakla yükümlüdür.


Sonuç olarak bu kavramlar gibi bir çok kavram da homologasyon süreci içerisinde değerlendirilir ve tip onay belgesi olmayan araçlar trafik tescil belgesi alamadığından trafiğe de çıkamaz.

Homologasyon mühendisine düşen görev bu süreçte gereken tüm şartları oluşturmak, düzenlemek, düzeltmek ve takibini gerçekleştirmektir. 


Kaynak:
►tr.wikipedia.org
►csi-turkey.com

Emre Güneç Emre Güneç Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar