elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İletim ve Dağıtım Hatlarında Koruyucu Topraklama Yöntemleri |
2.Bölüm

Yazı serimizin ilk bölümde metal iletim hattı yapılarındaki topraklama yöntemleri ve ekipmanları üzerinde durmuştuk. Yazımızın 2.bölümünde ise dağıtım hatlarındaki topraklama ve ağaç direkli iletim hattı topraklamasını inceledik.



A- A+
11.11.2019 tarihli yazı 9921 kez okunmuştur.
İletim ve Dağıtım Hatlarında Koruyucu Topraklama Yöntemleri yazı serimizin ilk bölümünde güç hatlarında kullanılan ekipmanları ve bunların topraklaması için kullanılan yöntemlerini inceledik. Serinin 2. bölümü olarak; iletim hatlarında kullanılan ağaç direklerdeki topraklama uygulamasını ve dağıtım hatlarındaki topraklama uygulamalarından bahsedeceğiz.

 
 

 

2. İletim Hatlarındaki Ağaç Direklerde Topraklama


İletim ve dağıtım hatlarında kullanılan bir diğer direk tipi olan ağaç direklerde topraklama yapılırken kümeleme çubuğu kullanılır. Direk üstünde bulunan havai toprak kabloları, ağaç direğin gövdesine sabitlenen kümeleme çubuğuna bağlanır. Kümeleme çubuğuna aynı zamanda direğin kendi topraklama hattı ve varsa zemin topraklaması bağlıdır. Bunların dışında izolatörlerin alt taraflarına bağlı olan topraklama hatları da kümeleme çubuğunda toplanır. Böylece tüm direkte bütünsel olarak koruyucu bir topraklama sağlanmış olur.
 

Şekil 1: Kümeleme Çubuğu

 

Şekil 2: Ağaç Direğin Gövde ve Zemin Topraklaması


 
 

3. İletim Hattı Terminal Toprak Şalteri


İletim hatlarında kullanılan yardımcı topraklama ekipmanlarından biri de topraklama şalteridir. Topraklama şalteri diğer topraklama ekipmanlarının maruz kalabileceği kaçak akımının anahtarlanması için kullanılır. Ancak ilk cümlede belirttiğimiz gibi yardımcı bir ekipman olduğu için tek başına topraklama sisteminde kullanılması yetersiz olur.

 

4. Dağıtım Hatlarında Topraklama

 
Alçak gerilim (1000 volt ve altı) dağıtım hatları 3 faz ve 1 nötr iletkeni olmak üzere toplam 4 iletkenden meydana gelir. Bu tip dağıtım hatlarının topraklamasında; 3 faz iletkeninin transformatör çıkışı yıldız bağlantılı ise, iletkenler direğe geldiklerinde 3 fazın ortak noktasından (nötr noktası) alınacak topraklama hattı ve nötr iletkeninden alınacak topraklama hattı direk üzerindeki kümeleme çubuğunda toplanır. Bu sayede tek noktalı topraklama yapılmış olur. Ayrıca kümeleme çubuğuna direk ve zemin topraklamalarının bağlantıları da yapılarak dağıtım hattının ve direğin bütünsel olarak topraklaması yapılmış olur. Yüksek gerilim dağıtım hatlarında ise 3 faz iletkeni bulunurken nötr iletkeni bulunmaz. Bu tip iletkenlerin topraklanması da alçak gerilim dağıtım hatları ile aynı şekilde, 3 iletkenden alınacak topraklama hatları direk gövdesinde kümeleme çubuğunda birleştirilir.
 

Şekil 3: Alçak Gerilim Dağıtım Hatlarının Topraklaması ve Hat Bakımının Yapılması

 


Kaynak:

Electrical-Engineering-Portal

Resul Çevik Resul Çevik Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar