İnsan Beynini Taklit Eden Bilgisayar Geliştirildi
Bilim insanları “dünyanın en büyük beyni” olarak adlandırabileceğimiz süper bilgisayarı harekete geçirdi. Bir milyon işlemci çekirdeği ve birbirine bağlı 1.200 tane devre kartıyla çalışan bu süper bilgisayar insan beynine benziyor. Bilgisayar ve bilgisayarın yapım süreci hakkında detaylı bilgi yazımızın devamında.
09.11.2018 tarihli yazı 7938 kez okunmuştur.
Bilim adamları 2 Kasım’da, yapımı 10 yılı bulan dünyanın en büyük nöromorfik bilgisayarını duyurdular. Bilgisayar, nöronların ateşlenmesini yani nöronların elektriksel uyarılarla haberleşmesini taklit ediyor. Bu SpiNNaker(Spiking Neural Network Architecture) adlı projenin yürütüldüğü bilgisayar santrali, Birleşik Krallık'ta Manchester Üniversitesi'nde bulunuyor. Manchester Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği profesörü olan proje üyesi Steve Furber, günümüz bilgisayarlarının çalışma şeklinin yeniden ele aldığını ifade ediyor.
SpiNNaker bir beyin gibi sadece düşünmüyor. Belirtildiğine göre, insan beynindeki nöron modellerini oluşturuyor ve diğer bilgisayarlara göre gerçek zamanlı olarak daha fazla nöron simule edebiliyor. Bilgisayar, aynı anda 200 katrilyon eylemi gerçekleştirme kapasitesine sahip. Ancak Avrupa Birliği İnsan Beyin Projesi (Human Brain Project) desteğiyle SpiNNaker ayrıntılı bir beyin modeli oluşturmaya devam edecek.
Başka bilgisayarlarda da aynı işlemci sayısı bulanabiliyorken SpiNNaker’ı onlardan ayıran şey, işlemcileri birleştiren altyapıdır. İnsan beyninde 100 milyar nöron aynı anda binlerce destinasyona sinyal gönderir. Furber, SpiNNaker'ın mimarisinin, işlemcileri arasında olağanüstü bir iletişim düzeyini desteklediğini ve insan beyninin sinir ağındaki gibi davrandığını açıkladı.
Başka bilgisayarlarda da aynı işlemci sayısı bulanabiliyorken SpiNNaker’ı onlardan ayıran şey, işlemcileri birleştiren altyapıdır. İnsan beyninde 100 milyar nöron aynı anda binlerce destinasyona sinyal gönderir. Furber, SpiNNaker'ın mimarisinin, işlemcileri arasında olağanüstü bir iletişim düzeyini desteklediğini ve insan beyninin sinir ağındaki gibi davrandığını açıkladı.
Daha önceleri SpiNNaker 500.000 işlemci ile çalışırken, beynin korteksindeki -duyulardan gelen verilerin beyinde yönetildiği bölge 80.000 nöronu modelledi. Başka bir örnek olarak, SpiNNaker’ın beynin bazal gangliyonunu beynin parkinson hastalığından etkilen bölgesi simülasyonu, bilgisayarın beynin karmaşık yapısını çalışmak için bir araç olabileceğini işaret ediyor.
SpiNNaker; SpOmnibot adlı bir mobil robotu da, robotun görüş sensörlerinden gelen verileri yorumlamak ve gerçek zamanlı olarak navigasyon seçimlerini yapmak için kontrol edebiliyor.
Tüm bilgi işlem gücü ve beyin benzeri yetenekleriyle, SpiNNaker'ın gerçek bir insan beyni gibi davranması ne kadar yakın? Furber, şu an için insan beynini tam olarak simüle etmenin mümkün olmadığını belirtti. SpiNNaker gibi gelişmiş bir makine hala insan beyninin gerçekleştirdiği iletişimin sadece bir kısmını yönetebildiğini belirtti.
Kaynak:
► Livescience
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.