Kablo Tavalarının Topraklama İletkeni Olarak Kullanılması
Bu makale içerisinde; çeşitli elektrik işleri içerisinde kullanılan malzemelerin başında gelen kablo tavalarının topraklama iletkeni olarak kullanılması incelenmektedir.
08.10.2018 tarihli yazı 10767 kez okunmuştur.
Bildiğiniz üzere topraklama iletkenleri (çıplak bakır kablo, galvaniz lama vb), güzergah boyunca yer alan çeşitli sistemin topraklamasını sağlamak için kablo tavalarının yanında ilave iletken olarak kullanılmaktadırlar.
Amerikan NFPA 70 (NFPA 70, National Electrical Code (NEC) Article-392.60) standardı konuyla ilgili zayıf akım sistemleri için kullanılan kablo tavalarının (İçerisinden fiber optik kablolar, kontrol ve kumanda kabloları geçen kablo tavaları) standartta istenilen değerleri sağladığı taktirde topraklama iletkeni olarak kullanılabileceğini söylemektedir.
Amerikan NFPA 70 (NFPA 70, National Electrical Code (NEC) Article-392.60) standardı konuyla ilgili zayıf akım sistemleri için kullanılan kablo tavalarının (İçerisinden fiber optik kablolar, kontrol ve kumanda kabloları geçen kablo tavaları) standartta istenilen değerleri sağladığı taktirde topraklama iletkeni olarak kullanılabileceğini söylemektedir.
Alıntı 1- NFPA 70, National Electrical Code (NEC) Article-392.60 - Grounding and Bonding (1)
Alıntının çevirisi aşağıda yer almaktadır.
(B) Çelik ya da Alüminyum Kablo Tava Sistemleri. Çelik ya da alüminyum kablo tava sistemlerinin topraklama iletkeni olarak kullanılması aşağıda istenilen koşulların tümünün karşılanması sonucunda mümkündür.
(1) Kablo tavası kısım ve bağlantı parçaları topraklama iletkeni olarak tanımlanmış olmalıdır.
(2) Minimum kablo tava kesiti Tablo 392.60(A)’daki şartlara uymalıdır.
(3) Tüm kablo tavası kısım ve bağlantı parçaları kablo tavasının kesitini gösterecek şekilde kalıcı ve okunaklı olarak etiketlenmeli, kablo merdivenlerinde kenar kısımları aynı şekilde kesiti gösterecek biçimde etiketlenmelidir.
(4) Kablo tavası kısım, bağlantı parçaları ve bağlandığı noktalar birbiriyle 250.96 maddesinde belirtildiği gibi ilişkilendirilmeli, bu ilişkilendirme de 250.102 maddesinde belirtildiği gibi ölçülendirilen ve montajı yapılan cıvatalı mekanik bağlantılarla ya da topraklama bağlantı parçalarıyla yapılmalıdır.
Alıntı 2- NFPA 70, National Electrical Code (NEC) Article-392.60(A) – Metal Area Requirements for Cable Trays Used as Equipment Grounding Conductor
IEC 61537 standardındaki aşağıda yer alan notta, kablo tavalarının topraklama iletkeni olarak kullanılmasının ülkeler arasında değişkenlik göstereceği belirtilmiştir. Amerika’da kablo tavalarının topraklama iletkeni olarak kullanılabilmesine olanak sağlanırken, Fransa’da topraklama iletkeni olarak kablo tavalarının kullanımına izin verilmemektedir.
Alıntı 3– IEC 61537 Second edition (2006-10) – Cable Tray Systems and Cable Ladder Systems
Topraklama iletkeni olarak kullanılacak tavaların iletkenlik özelliğinin de standartlarda belirtilen değerlerde olması gereklidir. IEC 61537 standardında kablo tavalarında istenilen iletkenlik empedans değeri aşağıdaki biçimde açıklanmıştır.
Alıntı 4– IEC 61537 Second edition (2006-10) – Cable Tray Systems and Cable Ladder Systems
Alıntının çevirisi aşağıda yer almaktadır.
11.1.2 12V'u geçmeyen yüksüz bir kaynak tarafından sağlanan 50-60 Hz'lik bir frekansa sahip olan 25A'lik bir akım, numunelerin uzunluğundan geçirilecektir. Oluşan gerilim düşümü ara bağlantı parçasının her iki yanından 50 mm uzaklığında ve yine Şekil 9'da gösterildiği gibi düz parçanın bir tarafında 500mm aralıklı iki nokta arasında ölçülecek ve empedanslar akım ve gerilim düşüşlerinden hesaplanacaktır.
Hesaplanan empedanslar iki bağlantı noktası arasında 50 mΩ'u ve düz parçada metre başına 5 mΩ'u geçmemelidir.
Alıntı 5 – IEC 61537 Second edition (2006-10) – Figure 9 Test set-up for electrical continuity
Sonuç olarak; yukarıda bahsedilen hususlara bağlı kalmak şartıyla kablo tavalarının topraklama iletkeni olarak kullanılması, hem ilave topraklama malzemelerinin maliyetinden hem de bu malzemelerin işçilik maliyetinden tasarruf sağlayacaktır.
Kaynakça:
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET