elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kesintisiz Güç Kaynakları |
INFORM

Güç kaynakları elektriksel yüklerin kesintilerden etkilenmemeleri ve düzenli olarak çalışabilmeleri için çok önemlidir. Kullanıldığı alanlarda konforu arttıran ve aynı zamanda elektrikli eşyaları koruma altına alabilen bu cihazlar farklı özellikleri ile çok farklı alanlarda kullanılabilirler. Kesintisiz güç kaynakları (İngilizce: Uninterruptible Power Supply – UPS), elektrik enerjisi ile beslenen sistemleri hem şebekede meydana gelen veya gelebilecek çöküntüler, yükselmeler, ani değişikler, harmonikler gibi gerilim dalgalanmalarına karşı koruyan hem de enerji kesintisi sırasında enerji üreterek sistemin devamlılığını sağlayan elektronik cihazlardır. Peki bu cihazlar nasıl çalışır, çeşitleri, modları ve özellikleri nelerdir? Daha fazlası içeriğin devamında…



A- A+
29.09.2023 tarihli yazı 4138 kez okunmuştur.

Kesintisiz Güç Kaynağı Nedir?


Kesintisiz güç kaynakları (kısaca KGK veya UPS) sürekli devrede kalan ve yük ile kaynak (genellikle şebeke) arasında kullanılan günlük yaşamımız için çok kritik bir cihazdır. KGK’nın en önemli özellikleri beslediği yükü kaynaktan (genellikle şebekeden) gelebilecek aşırı voltaj, yüksek harmonik vb olumsuz durumlara karşı korumak, kaynakta kesinti olduğu zaman yapısında bulunan akülerin kapasitesi kadar yükü beslemeye devam etmek ve bağlı olduğu kaynağı temiz tutmaktır.

Elektrik şebekesinde meydana gelebilecek olası, kısa veya uzun süreli elektrik kesintilerinde, gerilim dalgalanmalarında (çöküntüler, yükselmeler veya ani değişikler), frekansın stabil olmadığı durumlarda bağlı cihazları bu değişimlerden koruyan ve sağlıklı, kesintisiz çalışmalarını sağlayan elektronik cihazlardır. Kısacası elektriksel sistemleri besleyerek, şebekedeki anormal durumları düzelterek sisteme temiz ve kaliteli enerji aktarımı yapan cihazlardır.

Günümüz UPS teknolojisi ise “maksimum verimlilik, minimum kayıp” ilkesine göre gelişim göstermektedir. UPS sistemleri sayesinde iş gücü kaybı, veri kaybı gibi zararlar minimum hale getirilip sürdürülebilirlik seviyesi arttırılmaktadır. İş sürekliliği ve işletme maliyetleri üzerinde yapılan hesaplamalar sayesinde işletme sahipleri UPS’lerin ilk yatırım maliyetlerinden çekinmeyerek kaliteli UPS sistemlerini tercih ederek enerji verimliliği konusunda büyük adımlar atmayı başarabilmişlerdir. Bu konuda yapılacak olan doğru tercih ise anlık hesaplamayla değil, uzun zamanlı verilere göre yapılmalıdır.

 

Kesintisiz Güç Kaynağı Çeşitleri Nelerdir?


Kesintisiz güç kaynakları (UPS) sürekli güç sağlayarak, ekipmanı veri kaybından ve ani kesintiler veya voltaj dalgalanmalarından kaynaklanan hasarlardan koruyabilirler. Her biri kendine özgü özellik ve avantajlara sahip çeşitli UPS türleri bulunmaktadır.

Statik UPS'ler; sadece yarı iletkenlerden oluşan hareketli parçası olmayan UPS’lerdir. Statik UPS’leri Offline, Line-Interactive ve Online olarak 3 bölüme ayırabiliriz. Online UPS de Konvansiyonel ve Modüler olarak ikiye ayrılır.

1. Konvansiyonel UPS’ler, monoblog yapıdadır ve stand alone olarak da bilinir.

2. Modüler UPS’ler ise frame içerisinde yerleştirilen güç modülleri ile güç artırımı yapılabilir mimaride tasarlanmıştır.

Dinamik UPS'ler; hareketli senkron motorun elektrik enerjisi üreterek cihazları beslemesi prensibiyle çalışan UPS’lerdir.


 

Kesintisiz Güç Kaynağı Tipleri


 

Line Interactive Güç Kaynakları


Bu tip kesintisiz güç kaynakları Online modda şebekeyi içindeki trafo ile bir miktar düzelterek çıkışa verir ve akülerini şarj eder. Şebeke gittiği zaman da akü modunda çalışarak çıkıştaki yükü besler. Genel olarak fansız çalıştıkları için evdeki modem, PC, TV vb. cihazları beslemek için çok uygundur.

 

Online (Statik) Güç Kaynakları


Online (Statik): Bu tip kesintisiz güç kaynaklarında çift çevrim özelliği vardır. Yani kesintisiz güç kaynakları girişinden gelen AC sinyal ilk önce DC’ye çevrilir. Daha sonra DC voltaj tekrar AC’ye çevrilerek yük beslenir. Bundan dolayı girişte oluşan olumsuzluklar kesinlikle yüke yansımaz ve yük her zaman temiz enerji ile beslenir.

 

Dinamik Güç Kaynakları


Bu tip kesintisiz güç kaynaklarının iç yapısı statik kesintisiz güç kaynaklarına çok benzer. Tek farkları çıkışlarında bir motor/jeneratör olmasıdır. Statik UPS evirici üzerinden motoru besler, motor da yükü besler. Motor da yapısı gereği ideale yakın sinüs sinyali oluşturur ve kısa devre dayanımı statik KGK’lara göre daha yüksek olur. Bu tip güç kaynakları büyük endüstriyel tesisler ve kritik uygulamalarda kullanılmaktadır.

Kesintisiz güç kaynakları ile ilgili merak edilenleri yazının ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.

 

İNFORM, gün geçtikçe yaşamımıza giren, gelişmiş teknolojilerin vazgeçilmezi ‘’Enerji’’nin, insana ve çevreye zarar vermeden, en verimli şekilde ve kesintisiz olarak kullanımına olanak sağlayan ürünleri tasarlamakta, geliştirmekte, üretmekte, servisini vermekte, Türkiye’de ve tüm dünyada tanıtımı yapmaktadır.

 


Şimdi İnform’un kesintisiz güç kaynakları çeşitlerini inceleyelim.


 

Online Güç Kaynakları Çeşitleri | İnform




 

Online UPS Nedir?


Online UPS'lerde şebekede enerji olsun ya da olmasın yük sürekli olarak evirici üzerinden beslenir. Yani KGK’nın girişi ve çıkışı birbirinden tamamen izoledir. Arada doğrultucu ve evirci sistemler mevcuttur, Eviricinin girişine şebeke varken doğrultucudan gelen sabit DC gerilimi, şebeke yokken aküden gelen sabit DC gerilimi, evirici üzerinden AC ye çevirdiğimiz için yani sabiti çevirdiğimiz için, çıkışımıza sürekli olarak 220 Volt 50 Hz, şebekeden bağımsız bir sinüs elde edilerek yük beslenmiş olunur. Bu yapıdaki KGKler sürekli olarak devrede olduğu için elektrik kesintisinde tepki süresi 0 ms'dir. Şebekede enerji olduğu sürece hem aküler şarj edilir, hem de şebeke ile aynı frekansta çalışan evirici yardımıyla yük beslenir.

 

Online UPS’ler 3 Yapıdan Oluşur;


⮚ Şebekeden sağlanan AC enerjiyi doğrultarak akü grubuna ve eviricilere aktaran "doğrultucu" (Rectifier) ;
⮚ Akü grubundan ve doğrultucudan alınan DC enerjiyi tekrar AC enerjiye evirerek yüklere aktaran "evirici“ (Inverter) ;
⮚ Bu işlemler için gerekli DC enerjiyi depolamak için kullanılan "akü grubu"dur.

Online UPS'ler hassas ve kritik yüklerde tercih edilir.

 

Online UPS Nasıl Çalışır?


Bu tip KGK'larda çift çevrim yöntemi kullanılmaktadır. Burada, önce şebekeden beslenen AC, doğrultma işlemi ile DC'ye dönüştürülür. Bu DC, ters çevirme işlemi ile AC'ye dönüştürülür ve bağlı olduğu yüke veya ekipmana verilir. Bu tip KGK, elektriksel izolasyonun zorunlu olduğu yerlerde kullanılır. Burada normal AC akımı ile beslenen doğrultucu doğrudan eviriciyi beslemektedir. Bu nedenle çift dönüşümlü KGK olarak da bilinir. Online KGK’ların birçok çeşidi vardır.

Elektrik kesintisi olduğunda doğrultucunun devrede hiçbir rolü yoktur ve sisteme bağlı olan aküler eviriciye güç verir. Şebeke geri geldiğinde, doğrultucu eviriciyi beslerken aküleri de şarj etmeye başlar.

Normal çalışma anında eviricinin çıkışı, evirici statik anahtarı üzerinden yükü besler. Anormal bir durumda (evirici arızası, aşırı yük, aşırı sıcaklık vb) eviricinin devreden çıkması halinde ise evirici statik anahtarı devreden çıkıp, bypass statik anahtarı devreye girerek yükü bypass üzerine aktarır. Böylece eviricinin devreden çıktığı anda yük kesilmemiş olur ve bypass voltajı üzerinden beslenmeye devam eder.

Bakım anında veya KGK’nın tümüyle devre dışı kaldığı durumlarda ise Manuel Bypass kullanılır. Böylece KGK tamamen devre dışı bırakılıp, KGK üzerinde çalışma yapılabilir. KGK’nın bakımı öncesinde, KGK girişi şebekeden jeneratöre aktarılırsa, cihaz bakım bypass modundayken yükler jeneratör üzerinden beslenmiş olacak ve böylece bakım esnasında oluşacak şebeke kesintilerinden veya dalgalanmalarından yükler etkilenmeyecektir.

 

SOLUTIO 300 - 600 KVA UPS
3 Faz Giriş - 3 Faz Çıkış / 300 - 600 kVA


Interleaved 3 seviyeli teknoloji
► Gerçek DSP (digital signal processor) kontrollü işlemci
► Yüksek çıkış güç faktörü (PF:1, kVA = kW)
► Yüksek verim (%96.5’e kadar)
► Yüksek giriş güç faktörü (PF ≥ 0.99)
► Düşük giriş akım harmoniği (THDi <%3)
► Düşük çıkış gerilim harmoniği (THDv <%2 Lineer yükte)
► Geniş giriş gerilim aralığı
► Multifonksiyonel dokunmatik grafik ekran (7’’ TFT)
► Standart dahili statik ve manuel bypass
► 6 adede kadar sahada paralellenebilme (Opsiyonel)
► Akıllı akü şarj sistemi ve artırılabilir akü besleme süresi
► Gelişmiş olay kaydı ve 1024 adet olay kaydı hafızası
► Üstün haberleşme seçenekleri RS232, RS485, ESD (EPO, NO veya NC ayarlanabilir), Genset, USB, Modbus (Opsiyonel), SNMP (Opsiyonel)
► Jeneratör uyumluluk modu
► Ön panel ve harici giriş üzerinden jeneratör uyumluluk modu (genset) seçimi
► Ön panelden frekans konvertör çalışma modu (50/60 Hz) seçimi
► Geri besleme koruması (Opsiyonel)
► Cold start (Opsiyonel)
► Kolay giriş-çıkış kablo bağlantısı
► Yapay zeka algoritmaları yardımıyla yüksek güvenilirlik ve performans
► ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001, ISO 45001, CE standartlarına uygun
► 2 yıl tam garanti

Köklü ve yerli Ar-Ge Merkezi’nde son teknolojiyi kullanarak geliştirilen Solutio UPS, Interleaved 3 Level teknolojisi sayesinde bütün yük koşullarında maksimum güvenlik sağlarken, aynı güçte standart cihazlara göre çok daha sessiz çalışma özelliği sunuyor.

Güç elektroniği alanında çığır açmaya devam eden İnform, yeni nesil teknolojinin ürünü olan Solutio UPS ile işletmeler için güvenilir, temiz ve kesintisiz enerji sağlıyor.


Daha Esnek

Solutio sahada 8 adede kadar kolayca paralellenerek işletmenizin ilerdeki ihtiyaçları için esnek çözümler sunar. Ayarlar menüsünden kolayca set edebileceğiniz Güç Artırımı ve Yedekleme seçeneği sunan Solutio, 8 x 400kVA ile sahada 3.2 MEGA Watt’a kadar yüksek güçlere çıkmanıza olanak sağlar.


Güç ve verimliliğin ismi Solutio

Yüksek güvenliği, sağlam yapısı ve yüksek çıkış Güç Faktörü ile daha fazla güç sağlayan, kusursuz ve estetik tasarıma sahip Solutio UPS, kritik yükler için güvenilir, temiz ve kesintisiz enerji sağlıyor. Minimum alanda maksimum güç yoğunluğu ve maliyet tasarrufu sağlayan Solutio, kullanım sürekliliği, rakipsiz işletim verimliliği, minimize edilmiş kurulum alanı ihtiyacı, en aza indirgenmiş elektrik altyapı maliyetleri (kablo, trafo, jeneratör), düşük soğutma giderleri sayesinde optimize edilmiş toplam sahip olma maliyeti ile hızlı yatırım getirisi sağlıyor. Solutio, en yeni teknolojilerle performans ve güvenliği artırırken enerji kalitesi sorunlarına karşı mükemmel koruma sunuyor. Kullanıcı dostu arayüzü ve dokunmatik ekranı sayesinde kullanımı ve kontrolü kolaylaştırıyor. Yüksek performansı estetik tasarım ile taçlandıran Solutio UPS ve CE sertifikalarına sahip olmasının yanı sıra kalitenin ve yeniliğin adı olan İnform’un üretim bandında en son teknoloji ile üretiliyor.


Online Güç Kaynakları Çeşitleri ve Ürün Özelliklerinin Tamamı için Tıklayınız.


► İlginizi Çekebilir: Veri Merkezi Çözümleri
 

 

Modüler Kesintisiz Güç Kaynakları | İnform




 

KEOR MOD 25-250 kVA UPS
3 Faz Giriş - 3 Faz Çıkış / 25 kVA - 250 kVA



► On-Line ‘Double Conversion’ 3L IGBT Teknoloji
► DSP Kontrollü, Modüler KGK
► Farklı konfigüre edilebilir 2 adet KGK Kabini (125kW-250kW)
► Güç Modülleri üzerinde 3 renkte (Yeşil, Turuncu, Kırmızı) durum LED’i
► Çalışma esnasında modül değiştirilebilir yapı (Hot swappable)
► Yüksek verim %96.5
► Yüksek çıkış güç faktörü (PF:1, kVA=kW)
► 10’’ dönen renkli dokunmatik ekran
► 3 Adımlı akıllı şarjör
► 25kW’lık modüllerle güç artırımı (Toplam 500kW’a kadar yapılandırılabilir sistem gücü)
► Modüler N+1 Paralelleme

Modüler Kesintisiz Güç Kaynakları Çeşitleri ve Ürün Özelliklerinin Tamamı için Tıklayınız.

 

Dinamik Kesintisiz Güç Kaynakları-İnform




 

Dizel Destekli Dinamik KGK
Piller Dizel Destekli Dinamik KGK (UBTD+)


► Yarı iletken malzeme kullanmadan elde edilen doğal sinüs sinyali
► -%50,+%15 geniş giriş gerilim toleransı
► ±%5 giriş frekans toleransı
► %96’ya varan verim
► Her koşul altında %99 harmonik bastırma
► %3’un altında giriş akım harmoniği
► Limitsiz crest faktörü
► Yüksek kısa devre dayanımı (14xln)
► Giriş güç faktörü 0,99
► %110 yükte 1 saat, %150 yükte 2 dakika çalışabilme
► %100 Galvanik izolasyon
► 1.850.000 saat MTBF süresi
► 25 yıl çalışma ömrü
► Düşük bakım maliyetleri 
► Düşük işletme maliyetleri
► %40 düşük akü kullanımı
► Doğal havalandırma
► Kapasitif güç faktöründe dahi tam kapasitede çıkış verebilme
► BMS ve birçok haberleşme sistemiyle uyumlu
► Konteyner kabin çözüm opsiyonu


Sürekli ve temiz enerji kaynağı dinamik kesintisiz güç kaynaklarının en önemli özelliği şebekeden bağımsız doğal sinus üreten eşsiz senkron makineye sahip olmasıdır. UNIBLOCK-TD+ akü yedekleme veya kinetic enerji depolu seçenekleri olan dizel motorlu sürekli enerji kaynağıdır. Yardımcı sistemler (harici elektrojen grubu, kompanzasyon, dağıtım paneli, senkronizasyon unitesi) akuple edilmesine ihtiyac duymayan kesintisiz kompakt enerji altyapısıdır. OG ve AG şartlarda çözüm kapasitesine sahip olan UNIBLOCK-TD+ paralelleme yapılmadan single olarak UBTD+ with PB 625kVA-3000kVA arasında, UBTD+ with Battery 625kVA-1670kVA arasında üretilmektedir.

Sürekli ve temiz enerji kaynağı dinamik kesintisiz güç kaynaklarının en önemli özelliği şebekeden bağımsız doğal sinüs üreten eşsiz senkron makineye sahip olmasıdır. UNIBLOCK-TD+ akü yedekleme veya kinetik enerji depolu seçenekleri olan dizel motorlu sürekli enerji kaynağıdır. Yardımcı sistemler (harici elektrojen grubu, kompanzasyon, dağıtım paneli, senkronizasyon ünitesi) akuple edilmesine ihtiyaç duymayan kesintisiz kompakt enerji altyapısıdır. OG ve AG şartlarda çözüm kapasitesine sahip olan UNIBLOCK-TD+ paralelleme yapılmadan single olarak UBTD+ with PB 625kVA- 3000kVA arasında, UBTD+ with Battery 625kVA- 1670kVA arasında üretilmektedir.

Paralelleme vasıtasıyla da 50MVA’a kadar çözüm sunmaktadır. Kullanıcı isteğine göre yüksek kalitede farklı dizel motor seçenekleri sağlanabilen sistemde çift çıkış opsiyonu tercih edilerek tek bir sistemde hem KGK hem de standby jeneratör çözümü mümkündür. Tek bir sistem ile çok daha verimli, kaliteli, güvenli ve uzun ömürlü bir çözüm elde edilmiş olacaktır.

► MAGIC CHOKE adlı üç bacaklı şok bobini sayesinde yükten şebekeye akım harmonilerin bastırılması, şebekeden yüke gerilim harmonilerinin izolasyonu ve şebekeyle yönlenen kısa devre akımlarının sınırlandırılmasını sağlayarak dekupaj sağlar.

► POWERBRIDGE kinetik enerji deposu seçimiyle akü grubu kullanılmadan yüksek verimde kesintisiz enerji sağlar. 16,5MJ, 2x16,5MJ, 21MJ, 2x21MJ, 35MJ, 2x35MJ, 60MJ ve 80MJ seçenekleriyle kısa kesintiler, kinetik enerjinin elektrik enerjisine çevrilmesi yöntemiyle yedekleme sağlanmış olur. Kinetik enerji depolu sistem, elektrik kesintilerinde tam yükte 1 dakikanın üzerinde yedekleme süreleri ile eşsiz bir özelliğe sahiptir.

► Dizel operasyonunda eşsiz tasarıma sahip olan çift yönlü POWERBRIDGE kinetik enerji deposu mükemmel frekans stabilizayonu sağlayarak dinamik yükleri sorunsuz besler. Dinamik yük şartlarında, ani peak akımlarında dahi limitsiz crest faktörü özelliği ve %100 yük adımına sahip olan UNIBLOCK-TD+, şebekeden bağımsız senkron motorda yeni baştan üretilen gerilim KGK çıkışında parazitsiz ve doğal bir sinüs elde edilmesine olanak verir. Yük tarafında oluşan kısa devre akımları, nominal akımının 14 katı kadar elemine edilerek selektif krtik yük operasyonunun devamı sağlanır. UNIBLOCK senkron makineye entegre endüstriyel pervane sayesinde sistem havalandırması doğal olarak sağlanır. İlave bir klima sisteminin kullanılmasına gerek yoktur.





Dinamik Kesintisiz Güç Kaynakları Çeşitleri ve Ürün Özelliklerinin Tamamı için Tıklayınız.




 

Line İnteractive Kesintisiz Güç Kaynakları | İnform




 

Guardian & Guardian LCD 600 VA – 2000 VA UPS
1 Faz Giriş - 1 Faz Çıkış / 600VA - 2000 VA



► Line-İnteractive teknoloji
► Mikroişlemci kontrollü
► Yükselten ve düşüren Otomatik Voltaj Regülasyonu (OVR)
► LCD veya LED Ekran
► Akıllı Batarya Yönetimi (ABY)
► Otomatik Giriş Frekans Seçimi (50/60 Hz)
► Kısa devre ve aşırı yük koruması
► Yıldırım ve düşük gerilim koruması
► Şebeke, batarya, arıza durumu LED göstergesi
► Cold Start ve enerji tasarrufu
► Tel / Modem Internet Koruması
► USB haberleşme portu*
► Küçük ebatlar ve hafif tasarım
► ISO 9001, CE, ISO 14001 standartlarına uygun 2 yıl tam garanti
* Yalnızca AP modellerinde bulunur.


Line Interactive Dinamik Kesintisiz Güç Kaynakları Çeşitleri ve Ürün Özelliklerinin Tamamı için Tıklayınız.

 

Kesintisiz Güç Kaynağı Nasıl Çalışır?


Şebekeye bağlı cihazlarımıza doğal saf temiz sinüs formunda bir gerilim sağlamak için doğrultucu ünitesi, şebekeden gelen AC gerilimi önce doğrultucu ile DC gerilime çevirir. Doğrultucu hem eviriciye (invertör) gerekli olan enerjiyi, hem de akü için gerekli olan DC gerilimi sağlar. Bu DC gerilim, akünün şarj edilmesinde kullanılır sonrasında evirici yardımı ile tekrar AC gerilime dönüştürülür.
 

Kesintisiz Güç Kaynağı Çalışma Modları


Online Mod

Kesintisiz güç kaynaklarının şebekeden çalışma modudur. Bu esnada bağlı olduğu aküleri de şarj eder.

Akü Modu

Şebekenin gittiği ve Eviricinin aküden beslendiği durumdur. Burada yükün beslenme süresi akünün kapasitesi ile ilgilidir.

Bypass Modu

Yükün evirici yerine direk şebeke üzerinden beslendiği moddur. Bu esnada şebeke giderse yük hemen kapanır.

Eko Modu

Bu mod bypass modu ile aynıdır ama bu modda iken şebeke giderse kesintisiz güç kaynakları akü modunda devam eder.

 

Kesintisiz Güç Kaynağı Kaç Saat Çalışır?


Güç kaynakları için standart bir çalışma süresi yoktur. İnform müşteri talebine göre istenilen çalışma süresini sağlayan KGK sunabilir.
 

Kesintisiz Güç Kaynağı Ne İşe Yarar?


Herhangi bir elektrik kesintisi durumunda veya şebeke elektriğindeki kalitesizliklerde (gerilim dalgalanması, kırpışma vb.) ortaya çıkabilecek olumsuzluklara karşı kullanılan elektromekanik ürünlerdir.

Endüstriyel tesislerin elektriksel yükünün büyük bir bölümünü elektrik motorlarını oluşturmaktadır. Elektrik motorlarının çalışmaması durumunda fabrikalarda üretim durabilir. Ayrıca bilgisayar sistemleri, tıbbi cihazlar, haberleşme sistemleri, denetim ve alarm sistemleri veya aydınlatma sistemleri gibi önemli elektriksel yüklerinde korunmaya ve yedek enerjinin sağlanması gerekmektedir. Bu tür yükler tesis ve sistemlerin devamlılığını sağlamak adına kritik yüklerdir. Ülkemizde zaman zaman elektrik kesintileri meydana gelebilmektedir. Ayrıca elektriksel şebekemizde yüksek veya düşük gerilim, ani voltaj sıçramaları ve frekans değişimleri gibi durumlarda meydana gelmektedir. Bu tür durumlarda elektriksel sistemlerin hem korunması hem de yedek enerji sağlanması gerekmektedir.
 

Kesintisiz Güç Kaynağı Ne Kadar Dayanır?


Kesintisiz güç kaynaklarının kullanım ömrü veya dayanımı için standart bir süre yoktur ama üreticinin belirlemiş olduğu teknik kurallara uyulması ve düzenli bakım yapılması KGK ömrünü ciddi olarak olumlu etkiler.

 

Kesintisiz Güç Kaynağı Özellikleri Nelerdir?


UPS cihazı özellikleri, birimin tipine, boyutuna ve özelliklerine bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Bu nedenle, bir UPS sistemi için alışveriş yaparken toplam watt, giriş voltaj aralığı, çıkış voltaj aralığı ve frekans gibi faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir. Ek olarak, aşırı gerilim koruma değerleri dikkate alınmalıdır; bu derecelendirme, performans veya güvenlikten ödün vermeden talebin yoğun olduğu bir dönemde ne kadar ekstra güç sağlanabileceğini gösterir. Son olarak, cihazın kullanılmadığında enerji tasarrufuna yardımcı olacak herhangi bir otomatik kapanma özelliğine sahip olup olmadığını kontrol etmek önemlidir.

Bir kesintisiz güç kaynağında olması gereken özellikler:

► Trifaze ve monofaze şebeke ve yük fazı giriş ve çıkış opsiyonları
► Yüksek verim
► Düşük akım ve gerilim harmonik değeri
► Yüksek kaliteli akü ve uzun akü besleme süresi
► Uzman üretici firma ve servis sürekliliği
► Yüksek güvenilirlik ve düşük arıza
► Aşırı yük ve kısa devre korumaları
► Yüksek giriş ve çıkış güç faktörü sunması
► Üretici firmanın geniş ürün gamı seçeneği sunması
► Uzaktan erişim ve geniş haberleşme opsiyonları sunması
 

Kesintisiz Güç Kaynağı Yetersiz Gelirse Ne Olur?


Güç kaynağı kullanılacağı zaman sahip olduğu kapasitenin kullanılacağı alan için yeterli olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer güç kaynağı yetersiz gelirse o zaman elektrik kesintileri yaşandığı durumlarda cihazlarda hasar oluşabilir veya bazıları yetersiz elektrik sebebi ile tam olarak çalışmayabilir. Bu sebeple UPS seçimlerinde kapasite kontrolü doğru bir şekilde yapılmalıdır.
 

Kesintisiz Güç Kaynağı Nasıl Şarj Edilir?


UPS sahip olduğu akü ile elektriği depolayarak kesinti anında hemen devreye girer ve elektrikli cihazların aralıksız çalışmalarını sağlar. Elektrikler tekrar geldiğinde UPS devreden çıkar ve bu sefer aküsünü doldurmaya yani şarj olmaya başlar. Bu işlemi otomatik yapar ve kullanıcılar bu işlem için manuel bir işlem yapmak zorunda kalmazlar.
 

Kesintisiz Güç Kaynağı Ne Kadar Elektrik Harcar?


UPS güç kaynağı farklı oranlarda elektrik harcayabilir. Bu durum kendisine bağlı olan cihazların ihtiyaç duydukları elektrik miktarı ile doğru orantılıdır. Bu sebeple bir UPS’nin ne kadar elektrik harcayacağını anlamak için ona bağlı olarak cihazların güçlerini analiz etmek yeterli olabilir. Ayrıca bu analiz sayesinde kullanılacak olan UPS’nin yeterli olup olmadığı da anlaşılabilir.
 

Kesintisiz Güç Kaynağı Nasıl Kullanılır?


Kesintisiz güç kaynağı genel olarak bir aküden yardım alarak çalışır. Kullanan kişilere zaman kazandıran ve elektrik kesintilerinde direk olarak devreye giren bu cihazlar ciddi bir koruma sağlarlar. Sadece kesintilerde değil aynı zamanda akımın belli bir değerin altına inmesi veya üzerine çıkması gibi durumlarda da hızlı bir şekilde devreye girer. Bu durum ilgili sisteme bağlı olan tüm elektrikli cihazların tam olarak korunmalarını sağlar.
 

Kesintisiz Güç Kaynağı Nasıl Bağlanır?


Kesintisiz güç kaynağı şebeke ile çalışması hedeflenen cihazlar arasına bağlanır. Bu sayede elektriğin kesildiği anları hemen algılayarak devreye girer ve kendisine bağlı olan aletlerin çalışmasını sağlar.
 

Kesintisiz Güç Kaynakları (UPS) İle Jeneratörler Arasındaki Fark Nedir?


Kesintisiz güç kaynakları ile jeneratörler genelde karıştırılmaktadır. Bir endüstriyel tesiste veya özel işletmelerde enerji kesildiği zaman jeneratör devreye girer ve sisteme enerji verir. Ancak enerjinin kesildiği zaman ile jeneratörün devreye girdiği zaman arasında bir süre vardır. Bu süre bazen kısa bazen de uzun olabilmektedir. İşte bu sıra zarfında kesintisiz güç kaynakları devreye girer. Bu ara zamanda UPS, sistemi besler ve sistemdeki acil işleri tamamlar veya bilgisayarı içindeki önemli dosyaları korur. Kesintisiz güç kaynakları, elektriksel sistemlere uzun süreli enerji sağlamazlar. Eğer uzun süreli enerji sağlanması istenirse hem ilk yatırım maliyeti hem de işletme maliyeti ekonomik olmaz.

 

Kesintisiz Güç Kaynağı Hangi Kriterlere Göre Alınır?


İhtiyaçlarınız için doğru kesintisiz güç kaynağını (UPS) bulmak göz korkutucu bir görev olabilir. Piyasada birkaç farklı UPS türü vardır. Bir UPS için alışveriş yaparken araştırma yapmanız ve farklı üreticilerin modellerini karşılaştırmanız önemlidir. Kurulumunuzdaki diğer cihazlar veya bileşenlerle uyumluluk gibi faktörleri göz önünde bulundurun. Ayrıca sesli alarmlar, uzaktan yönetim kapasitesi ve ortam sensörleri gibi özel uygulama ihtiyaçlarınıza bağlı olarak faydalı olabilecek özelliklere bakın.

► KGK çıkış gücü
► Şebeke ve yük fazı
► Yüksek verim
► Harmonikler
► Akü ve akü besleme süresi
► Üretici firma ve sürekli servis
► Yüksek güvenilirlik ve düşük arıza
► Aşırı yük ve kısa devre korumaları

 

Kesintisiz Güç Kaynaklarında (UPS) Verim Neden Önemlidir?


Kesintisiz güç kaynaklarında iki önemli durum vardır. Bunlar; çıkış gerilimin dalga şekli ve UPS’in verimidir. Kesintisiz güç kaynağının yapısında yer alan inverterin çıkışından 3 adet dalga türü elde edilir;

► Kare dalga
► Adım dalga
► Sinüs dalga


Genelde kesintisiz güç kaynağının çıkışında adım dalga elde edilir ve bir filtre yardımıyla sinüse benzetilerek yüke verilir. Ancak böyle bir durumda filtrede yaklaşık %15 civarında bir kayıp olmaktadır. Bu yüzden sisteme verilen enerjinin verimi de düşer. İnverter çıkışını sinüse benzetmek için çok darbeli PWM anahtarlama yapılır. Bu şekilde de sistemde anahtarlama kayıpları meydana gelir. Kesintisiz güç kaynaklarının tasarımında bu durumlar göze alınır. Böylece kullanıcılar yüksek verimde daha çok enerji tasarrufu yapmış olurlar. Kayıplar, endüstriyel tesislerde daha çok maliyet demektir. Çünkü UPS içinde kaybedilen kayıplarda tesisin elektrik faturasına yansıyacaktır. UPS’in verimini artırdığımızda kayıplar için ödenen fiyatında neredeyse yarı yarıya düştüğü gözlenmektedir. Bu fiyat farkı şebekeden çekilen enerji miktarı arttıkça daha da artacaktır ve daha çok enerji tasarrufu sağlanacaktır.

 

Kesintisiz Güç Kaynaklarında uzaktan izleme seçenekleri nelerdir?


Kesintisiz Güç Kaynaklarında uzaktan izleme yapmak için 4 adet seçenek vardır. Bunlar Kuru kontak, seri port, usb port, SNMP ve Modbus’dır.

a. Kuru Kontak: Kesintisiz Güç Kaynaklarının durumları hakkında röleler yardımı ile bilgi alınmasıdır. Rölenin açık (0) veya kapalı (1) olmasına göre scada sistemine bilgi gönderilir veya röle bir anahtar olarak kullanılarak sesli veya ışıklı bir ikaz sistemi devreye sokulabilir.

b. Seri port: 9 pinli seri portlar hemen hemen her Kesintisiz Güç Kaynağı üzerinde bulunur ve özel programlar kullanılarak KGK’nın durumu bir PC üzerinden izlenebilir.

c. USB port: Seri port ile aynı görevi görür. Son zamanlarda üretilen tüm KGK’lar üzerinde seri port yerine veya seri portla birlikte USB port bulunur.

d. SNMP: SNMP aslında bir haberleşme protokolüdür. Fakat Kesintisiz Güç Kaynağı üzerinde kullanılan SNMP kartı, seri port üzerinden aldığı bilgileri SNMP protokolüne çevirip lokal ağda yayınlayan bir karttır. Böylece SNMP kartının IP adresi adres satırına yazılarak SNMP’nin ara yüzüne ulaşılır ve KGK hakkında bilgiler görülebilir. Ayrıca SNMP kartları kullanılarak bir alarm durumda e-posta alma, olay kayıtlarını görüntüleme gibi işlevlere de ulaşılabilir. SNMP kartları ile ayrıca SNMP protokolü kullanılarak SCADA sistemlerine veri gönderilebilir. Böylece kullanıcı birçok SNMP kartını tek bir noktadan izleyebilir. Bunun için SNMP kartına ait MIB dosyası içindeki OID adresleri kullanılır.

e. MODBUS : Modbus, bir endüstriyel haberleşme standardıdır. Synı SNMP protokolünde olduğu gibi MODBUS ile haberleşen birçok cihazı tek bir noktadan izlemek için kullanılır. MODBUS’ın iki tipi vardır.

e1. Mobdus RTU : İki telli bir hat üzerinden modbus bilgilerinin iletilmesi işlemidir.
e2. Modbus TCP : Ethernet hattı üzerinden modbus bilgilerinin iletilmesi işlemidir. Kablolama olarak diğerine göre daha kolaydır.

Kaynaklar:
 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar