elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Motor Koruma Şalteri Nedir & Seçimi Nasıl Yapılır? |
Chint

Elektrik motorlarını aşırı yük akımı, kısa devre akımı ve faz hatasına karşı korumak için tasarlanmış elemana motor koruma şalteri (MKŞ) denir. Endüstride elektrik motorlarının yaygınlığı düşünüldüğünde yaptığı görev itibariyle motor koruma şalterleri oldukça kritik bir öneme sahiptir. Bu sebeple motor koruma şalterlerinin uygulamaya göre doğru seçilmiş olması oldukça önemlidir. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
31.03.2023 tarihli yazı 9757 kez okunmuştur.
Yapılan araştırmalara göre, elektrik motorları toplam elektrik enerjisi tüketiminin yaklaşık %45'inden sorumludur, üretiminse neredeyse tamamından. Endüstriyel elektrik tüketimine bakıldığındaysa bu oran %65’e yükselir. Elektrik tüketiminde bu denli yüksek bir orana sahip olan elektrik motorlarının aşırı yük akımı, kısa devre akımı ve faz hatasına karşı korumakta doğal olarak çok önemli bir konudur.
 
Motor koruma şalteri (MKŞ), elektrik motorları için özel olarak tasarlanmış özel bir elektrik koruma cihazı türüdür. Endüstride yaptığı görevler itibari ile kritik öneme sanip elektrik motorlarının, motor koruma şalterleri ile korunması hayati öneme sahiptir. Yazımızda motor koruma şalterlerinin çalışma prensibine, seçimine ve Chint marka motor koruma şalterlerinin özelliklerine değineceğiz.

 

Chint Motor Koruma Şalteri Grubu


► İlginizi Çekebilir: Endüktif Yük Sürücüsü ve SVC Nedir? Chint


Motor Koruma Şalterinin Çalışma Prensibi ve Özellikleri

Motor koruma şalterleri, termik manyetik şalterlerin bir alt tipidir ve elektrik motorlarını korumak için özel olarak tasarlanmış ek işlevlere sahiptirler. Motor koruma şalterlerinin temel çalışma prensibi diğer koruma şalterlerine benzese de önemli farklar bulunmaktadır.
 


► Motor koruma şalterleri ile diğer koruma şalterleri arasındaki en önemli fark, motor koruma şalterlerinin faz dengesizliğine ve faz kaybına karşı koruma sağlamasıdır. Üç fazlı motorların verimli çalışması için dengeli gerilimlere sahip üç canlı iletken gereklidir. Dengesiz gerilim motorun yaşam ömrünü azaltır. Dengesizlik sınırı genelde %2 olarak kabul edilir. Faz gerilimlerinden birinin aniden kaybolduğu bir senaryoda motor sadece iki fazda çalışmaya devam edeceğinden motorun gördüğü zarar fazla olur. Tam bu noktada motor koruma şalteri devreye girmektedir. Motor koruma şalteri faz gerilimleri arasındaki dengesizliği tespit ederek motorun bağlantısını anında keser.
 
 
► Motor koruma şalterleri hem 60 Hz hem de 50 Hz motor devreleriyle kullanılabilmektedir.

► Motor koruma şalterleri çok çeşitli akım değerlerinde bulunabilir. Bunun yanında birçok motor koruma şalterinde akım değeri ayarlanabilmektedir. Yani, aynı motor koruma şalterleri ile farklı kapasitelerdeki motorlar korunabilir.
 

► Tüm bu özelliklerin yanında motor koruma şalterlerinde aşırı yüke karşı koruma sağlamak için termik koruma bulunur. Ayrıca kısa devre, hat arızası veya yüksek akım arızası için manyetik koruma özelliği vardır.


"4 Adımda" Motor Koruma Şalteri Seçimi

Devreye uygun motor koruma şalteri seçiminde iki ana faktör bulunur. Bunlar motorun etiketinde yazan akım ve gerilim değerleridir. Uygun motor koruma şalterini seçebilmek için motorun özellikleri, anma gerilimi, anma akımı, anma gücü, güç frekansı, yalıtım sınıfını vb. değerler net bir şekilde bilinmelidir.
Chint NS2 - 25X Motor Koruma Şalteri

►İlginizi Çekebilir: Pozisyon Seçici Anahtar Neden Önemlidir? | Chint
 

1) Motor koruma şalterinin gerilim değeri motorun etiket gerilim değeriyle eşleşmelidir. Motor koruma şalterleri 230 V, 380 V, 415 V, 440 V, 500 V ve 660 V AC gibi çok çeşitli gerilim değerlerinde kullanılabilir.
 
2) Motor ile motor koruma şalterinin gerilim değeri eşleştirildikten sonra motorun akım değeri kontrol edilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli kısım motorun tam yüklü olup olmamasıdır. Eğer motor tam yüklü değilse etikette bulunan akım değerinden daha düşük bir akımla çalışır. Her ihtimale karşı motor koruma şalteri etikette bulunan akım değerine göre seçilir. Örneğin, etiket akım değeri 20 Amper olan bir motor, kısmi yükte çalışırken çok daha düşük bir akım çeker. Yine de motor koruma şalteri 20 Amper'lik nominal değere göre seçilmelidir. Aksi takdirde motor tam yükte kullanılırsa motor koruma şalteri devreye girer ve motor devreden çıkar.
 
3) Motor koruma şalterleri koruyacağı elektrik motoru için yeterli olan tam akım değerine ayarlanabilir. Örneğin 32 Amper'lik bir motor koruma şalteri, nominal akım değeri 22 Amper olan bir motor için kullanılabilir. Mevcut motorun 22 Amper'den yüksek ve 32 Amper'den düşük bir motor ile değiştirildiği durumda 
motor koruma şalterinin değiştirilmesine gerek yoktur. Bu durum maddi açıdan avantaj sağlar.
 
4) Motor koruma şalteri korunan motora uygun seçilse bile uygun kablolamanın yapılması önemlidir. Yeterli koruma sağlamak için çekilen kablo nominal akımı güvenli bir şekilde iletmelidir.
 
Chint, elektrik sistemlerinin kontrol, koruma, dağıtım ve yönetimi için tüm ihtiyaçları karşılayacak özelliklerde ve uluslararası standartlara uygun olarak ürün tasarlayıp üretmektedir. Chint bu kapsamda “NS2 Serisi” adını verdikleri motor koruma şalteri üretmektedir. Sisteminize uygun Chint marka motor koruma şalteri seçmek için aşağıdaki çizelgeyi inceleyebilirsiniz.

 
Chint NS2 Serisi Motor Koruma Şalteri Seçim Tablosu


 
Kaynak:



► electrical4u.com
► geya.net

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar