elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mühendislik Eğitimini Seçmek için 10 Neden

Kişinin gelecekteki yaşamının belirlenmesinde dönüm noktası olan meslek seçimi; tüm hayatının kalitesini ve mutluluğunu etkileyen en büyük unsur olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde YGS sonuçları açıklandı, ancak öğrencilerin karşısına bir kaç ay sonra çıkacak önemli bir sınav daha var: “Meslek Seçimi”. Bu sınava hazırlıklı girecekler hiç şüphesiz istediği mesleği önceden belirlemiş olan adaylar olacak. Bu yazıda California Devlet Üniversitesi eski dekanı Dr.Raymond B. Landis’ in Studying Engineering adlı kitabında yazdığı “Mühendis Olmak İçin On Neden” adlı makalesini açıklamaya çalışacağız. Umarım tercih dönemindeki arkadaşlarımıza yararlı olur.



A- A+
24.03.2015 tarihli yazı 31429 kez okunmuştur.

1. Mesleki Memnuniyet

ABD’de yapılan araştırmalara göre insanların mutsuz olmasının en büyük sebebi yaptıkları işten tatmin olmamaları, zevk alamamalarıdır. Mühendislik, devamlı gelişen, dinamik yapısıyla kişiye heyecan katar ve yaptığı işten zevk almasını sağlar.
 





2. Kariyer İmkanlarının Fazla Olması

Sürekli büyüyen teknoloji, yeni mühendislik alanları doğurmaktadır. Mühendislik eğitimi sonrasında, kişisel becerilerinize göre kendi mühendislik alanınızı bile seçebilirsiniz. Örneğin; ikna kabiliyetiniz yüksek ve insanlarla iletişiminiz başarılıysa satış veya hizmet mühendisliği, laboratuvar ortamını ve deney yapmayı seviyorsanız test veya ar-ge mühendisliği, farklı ve yaratıcı düşünceye sahipseniz proje veya tasarım mühendisliği gibi farklı alanlarda çalışabilirsiniz.
 

 

 


 

3. Mücadeleci ve Rekabetçi İş

Mücadeleyi ve rekabeti seviyorsanız, mühendislik sizin alanınız olabilir. Çoğu zaman gerçek hayattaki mühendislik problemleri okulda uğraştığınız problemlerden çok farklıdır. Okuldaki problemlerin çoğunun tek ve doğru cevapları vardır. Mühendislik hayatına girdiğiniz andan itibaren hemen hemen bütün problemlerin 'sonunun açık' olduğunu göreceksiniz. Bu problemlerin tek bir çözümü yoktur, kitabın arkasında da çözümü olmaz. Göreviniz kendi çözümünüzü bulmak ve bu çözümün en iyi olduğuna başkalarını ikna etmektir.
 

 

 




4. Entelektüel Gelişim

Mühendislik eğitimi, kişinin mantıklı düşünme ve problem çözme kabiliyetlerini geliştirerek beyni çalıştırır. Öğreneceğiniz şeylerin çoğu, mühendislik problemlerini çözmenin yanında, hayat boyu faydalı olacaktır. Örneğin; problem çözme kabiliyeti planlama, iş bulma, para biriktirme, ev satın alma veya kitap yazma gibi birçok işte yardımcı olabilir.

 

5. Topluma Faydalı Olma

Mühendisliğin temel amacı; toplumu geliştirmek ve topluma artı değer katmaktır. Bu sebepten, mühendisliğin kökeni ilk medeniyetlerin kuruluşuna kadar dayanır. İlk mühendisler medeniyetin geliştiği toplulukla­ra her türlü hizmeti getirmek durumunda olduklarından, bunlara Arapça “Mühendis Medeni” İngilizce’ de de yine medeniyet anlamı ifade eden “Civil Engineer” adı verilmiş­tir. Bu manevi değer de kişinin, yaptığı işten memnuniyet duymasını sağlar.


 

6. Maddi Kazanç

Maddi kazanç, kişinin yeteneklerine ve aldığı eğitimin kalitesine göre değişmekle birlikte, genel kanı mühendislik mezunlarının diğer mesleklere göre daha yüksek başlangıç maaşı aldığı yönündedir.
 

 

7. Prestij

Mühendislik, her zaman çok çalışmayı ve güçlü bir teknolojik beceriyi gerektiren bir meslektir. Böylesi saygıdeğer bir alanın üyesi olmak çok büyük prestij kazandırır.
 

8. Profesyonel Çalışma Çevresi

Mühendis olarak, belli bir dereceye kadar serbest olduğunuz profesyonel bir çevrede iş yaparsınız. Bunun yanında çalıştığınız şirketteki olayları etkileyebilecek konumda olursunuz. Uygun bir işyeri ve işi rahat yapmak için gerekli imkan ve teçhizatlarla donatılırsınız. Bu yüzden, yaptığınız işin verimliliği önemlidir, yani yaptığınız işin kalitesi ve miktarı. Ayrıca kurumunuzdaki daha tecrübeli mühendislerden birçok şey öğrenebilirsiniz.


9. Teknolojik ve Bilimsel Kavrama Yetisi

Mühendislik eğitimi sırasında olaylara daha farklı bakmayı hatta bakmayı değil görmeyi öğrenirsiniz. Bu sayede daha geniş bir perspektife sahip olursunuz. Ayrıca teknolojiyi anlamanız, toplumumuzu ilgilendiren birçok konuyu da daha iyi anlamanızı sağlar.
 

 

10. Yaratıcı Düşünme

Sosyal ve teknolojik değişimlerin çok hızlı gerçekleştiği bir zamanda yaşadığımızdan günümüzde yaratıcı düşünen mühendislere geçmiştekinden daha fazla ihtiyaç vardır. Eğer soruşturmayı, araştırmayı, keşfetmeyi ve üretmeyi seviyorsanız mühendislik sizin için ideal bir meslektir.

 


Kaynak:

 
►  Studying Engineering by Raymond B. LANDIS
►  Siskiyous
Burak KARTALOĞLU Burak KARTALOĞLU Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.