Nesneler Işık Yardımıyla Hareket Edebilecek!
Araştırmacılar nesnelerin ışık yardımıyla kaldırılabileceğini, hatta ilerletilebileceğini açıklayan bir tasarım yaptılar. Bu tasarım henüz teorik olsa da ileride sadece ışıkla çalışan bir uzay aracı geliştirebilmek için bir adım gibi gözüküyor. Çalışmanın detayları haberimizde.
26.03.2019 tarihli yazı 7037 kez okunmuştur.
Nesnelerin ışık yardımıyla kaldırılabileceği ve hareket ettirilebileceği düşüncesi ilerleyen teknoloji ile beraber görmeyi beklediğimiz gelişmelerdendir. Bu teknolojiyi geliştirmek için yıllar önce üretilmiş olan Optik cımbız teknolojisi fikri ile yola olan California Teknoloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılar enstitü laboratuvarında çalışmalara başladı.
Optik cımbız teknolojisi ile eğer küçük bir nesne ağırlığının bir gramdan az ve elektrik geçirmeyen bir madde ise, o nesne kendisine giren ve kendisinden çıkan radyasyonun ivmesi arasındaki fark aralığında veya üzerine uygulanan lazer ışını, kendisini belirli bir pozisyonda tutabilecek şekilde dağıtabilir. Tek bir lazer ışını bu sayede bir tür cımbız görevi görerek atomları, molekülleri ve biyolojik hücreleri hareket ettirebilir.
Şekil 1: Optik Cımbız
Işığın uyguladığı basınç parçacıkalrı yerinde tutar. Optik cımbızların atomalrı durduran ve yakalayan diğer yöntemlerle kullanılması hücrelerde önemli görevler üstlenen molekülleri görüntülemeye imkan verir.
Kaynak:
►ScienceDaily
Şekil 1: Optik Cımbız
Işığın uyguladığı basınç parçacıkalrı yerinde tutar. Optik cımbızların atomalrı durduran ve yakalayan diğer yöntemlerle kullanılması hücrelerde önemli görevler üstlenen molekülleri görüntülemeye imkan verir.
►İlginizi Çekebilir: Işık ile Bilgi Transferi Yapan Bilgisayarlar Üretilecek
California'daki araştırmacılar ise, farklı şekil ve büyüklükteki (mikrometrelerden metreler boyutuna) nesnelerin ışık demeti yardımıyla hareket ettirilebileceği kanısına vardı. Bu teoriyi gerçekleyebilmedeki anahtar nokta nesnelerin yüzeyinde belirli bir nano ölçekte paternler oluşturmak olacağını belirttiler. Bu patern ışıkla etkileşeme girerer ve böylece nesne düştüğü zaman kendini düzeltmesini sağlacak torku oluşturmuş olur. Bu paternler sayesinde, yüksek derecede odaklanmış lazer ışını kullanmaya gerek kalmadan nesneler ışık hüzmesinin içinde kalır. Başka bir deyişle nesnelerin kararlılıklarını sağlamak için yüzeylerinde "kodlanmış" desenler tasarlanabilir.
Makroskobik nesnelerin bu gelişme sayesinde ışık yardımıyla kaldırabileceğini söyleyen araştırmacılara göre, bu yöntemi baz alarak ileride yeni uzay araçları geliştirilebilir. Teoride bu uzay aracı Dünya tabanlı bir lazer ışığı yardımıyla ivmelendirilebilir. Yakıta ihtiyaç duymadan çok yüksek, hatta göreceli hızlara ulaşabilir ve muhtemelen diğer yıldızlara gidebilir.
Kaynak:
►ScienceDaily
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.