elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Otomatik Sigorta Nedir? Nasıl Seçilir?

Otomatik sigortalar bağlı bulundukları devreyi aşırı yük ve kısa devrelere karşı koruyan aynı zamanda devreyi açma ve kapama fonksiyonunu da yerine getiren cihazlardır.



A- A+
10.03.2020 tarihli yazı 15216 kez okunmuştur.

Otomatik Sigorta Nedir? 

 
Elektrik tesisatının bulunduğu her yerde kullanılan otomatik sigortalar (minyatür devre kesiciler, MCB’ler) tesisatı ve tesisata bağlı elektrik cihazlarını aşırı akımlara ve kısa devrelere karşı koruyan bir devre elemanıdır. Otomatik sigortalar, elektrik tesisatında aşırı akım veya kısa devre oluşması durumunda bu durumu tespit ederek elektrik akımını keser. Böyle bir hata durumunda devreden çıkarak elektrik akımını kesen otomatik sigortanın tekrar devreye alınması işlemi manuel olarak veya Sigma otomatik sigorta tekrar kurma aksesuarı ile sağlanır.


Otomatik Sigortayı Oluşturan Ana Parçalar


 

Otomatik Sigorta Seçim Esasları



 

I1 Termik Açmama Akımı

B tipi sigortalar genellikle akkor flamanlı ev aydınlatması ve elektrikli ısıtıcılar gibi anahtarlama sırasında ani aşırı akımların oluşmadığı aydınlatma ve priz devrelerinin korunmasında kullanılır.

ITermik Açma Akımı 


C tipi sigortalar genellikle anahtarlama veya devreye girme anında ani aşırı akımların oluştuğu endüktif karakterleri devrelerin, transformatörlerin, klimaların, buzdolaplarının ve çok sayıda fluoresan lambaların korunmasında kullanılır.

I3 Manyetik Açmama Akımı


D tipi sigortalar devreye girme anında çok yüksek ani aşırı akımların oluştuğu motor, kaynak ve punta makineleri, halojen ve sodyum buharlı lambalar ve x-ray cihazları gibi ekipmanların korunmasında kullanılır.

I4 Manyetik Açma Akımı



 

SIGMA Otomatik Sigortalar Nasıl Seçilir ?


Otomatik sigortalar; kutup sayıları, anma akımları, kısa devre kesme kapasiteleri ve açma karakteristiklerine göre seçilir. Otomatik sigortaların anma akımı, otomatik sigortanın bağlı bulunduğu devreden geçen akıma eşit veya büyük olması beklenir. Kısa devre kesme kapasiteleri, otomatik sigortanın bağlı bulunduğu noktadaki beklenen kısa devre akımından büyük olmalıdır. Otomatik sigorta açma karakteristiklerine göre kısa devre oluşması durumunda B eğrisi (B tipi) sigortalar nominal akımın 3 ila 5 katı arasında, C eğrisi (C tipi) sigortalar, nominal akımın 5 ila 10 katı arasında, D eğrisi (D tipi) sigortalar nominal akımın 10 ila 20 katı arasında devreyi açar. B tipi sigortalar, rezistif yüklerin ağırlıklı bulunduğu ev ve işyerlerinde, aydınlatma, priz, ısıtıcılar, PLC devrelerinde kullanılır. C tipi sigortalar endüktif yüklerin bulunduğu işletmelerde, transformatörler, flouresan lambalar, klima, buzdolabı, XRAY cihazları, UPS kesintisiz güç sistemleri gibi cihazların korunmasında kullanılır. D tipi sigortalar ise devreye girme anında çok yüksek akımların çekildiği işetmelerde, motorlar, punto makinaları, kaynak makinaları, sodyum buharlı lambaların korunmasında kullanılır.


 

Otomatik Sigortaların Montaj ve Bağlantı Özellikleri


EN50022'ye göre 35 mm’lik DIN rayına kolaylıkla montaj yapılacak şekilde dizayn edilmiş Sigma Otomatik sigortalara 50 mm2 ’ye kadar kablo bağlayabilmenin yanısıra müşterek otomat barası ile de bağlantı imkanı mümkündür. Bağlantı vidaları için uygulanacak maksimum sıkma momenti 3,5 Nm olup daha yüksek sıkma momentleri terminal klemensine veya vidaya zarar verebilirler. Sigma otomatik sigortalar üstten veya alttan enerji girişi yapmaya müsait olmasına karşılık enerji girişinin üstten yapılması tavsiye edilir. Bağlantı terminalleri EN 60529’a göre IP20 koruma derecesine sahiptir.
 

Otomatik Sigorta Çalışma Şartları

 
Sigma otomatik sigortalar -30°C ile +60°C arasındaki ortam sıcaklıklarında 2000 m’yi aşmayan yüksekliklerde çalışacak şekilde dizayn edilmiş olup aşırı yük salıcıları 30°C’ye göre kalibre edilmiştir. Bu sıcaklıktan farklı ortamlarda çalışma söz konusu olduğunda sıcaklık dengeleme tablosundan faydalanılmalıdır. 2000 m’nin üzerindeki yüksekliklerde ise sigortanın dielektrik özelliklerindeki azalma ve havanın soğutma etkisi dikkate alınmalıdır. Dokunmaya karşı emniyetli IP20 koruma derecesine sahip dizayn DIN rayının özellikleri EN 50022 ye uygun olmalıdır.



 

Neden SIGMA Otomatik Sigorta Kullanılmalıdır?


TS EN ve Avrupa standartlarına uygun olarak üretilen Sigma otomatik sigortalar kullanıcıya 125A’e kadar 3kA, 6kA, 10kA, 16kA kesme kapasiteli ürünleri ile geniş ürün seçim imkanı sunar. Sigma otomatik sigortalar TS EN standartlarında yer alan maksimum güç kaybı değerlerinden çok daha düşük güç kayıplarına sahiptir. 60 dereceye kadar yüksek sıcaklıkarda kullanıma uygun olarak üretilmektedir. 3kA, 6kA ve 10kA kısa devre akımı kesme kapasiteli Sigma otomatik sigortalar RoHs belgeli,10kA Sigma otomatik sigortalar TUV onaylı olarak Sigma fabrikasında üretilmektedir. Sigma otomatik sigortaların tüm plastik parçaları V0 yanmaz malzemeden üretilir. Ayrıca yüksek mekaniksel ve elektriksel ömüre de sahiptir. Sigma otomatik sigortalar ev ve işyerlerinde, sigorta kutularının içine ve elektrik panolarında, 35mm’lik DIN rayı üzerine monte edilir. Ayrıca DC doğru akım ile çalışan cihazların korunması için özel olarak üretilen Sigma DC otomatik sigortalar, güneş enerji sistemleri, kontrol sistemleri, kesintisiz güç kaynağı UPS, akü ve datacenter gibi uygulamalar için kullanılır.  


Sigma Elektrik Otomatik Sigorta Kataloğu İçin Tıklayınız.



Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması



Kaynak



                   

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar