Paratoner Sistem Yıldırımdan Korunmada Yeterli Midir?
Paratoner sistem yıldırımdan korunmada tek başına yeterli değildir, parafudr kullanılması da gerekmektedir. Detaylar Sigma Elektrik'in katkılarıyla...
25.06.2020 tarihli yazı 12715 kez okunmuştur.
Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 3 milyar kez yaşanan yıldırım olayı, elektrik yüklü bulutlar ile yer arasında gerçekleşen bir doğal afettir. Yıldırım, 30.000 dereceye kadar çıkabilen sıcaklığı (güneş yüzeyinden yaklaşık 5 kat daha sıcak) ve 200kA seviyelerine kadar çıkabilen deşarj akımı ile binalar, endüstriyel tesisler, konutlar, fabrikalar, okullar, hastaneler, alışveriş merkezleri, iş merkezleri ile bu yapıların elektrik tesisatına ve elektrik tesisatına bağlı elektriksel cihazlara yıkıcı zararlar verir.
Yıldırımın neden olduğu yıkıcı zararlar ise yıldırımın düştüğü yapılarda yangın oluşması, yapıların elektrik tesisatında ise aşırı gerilimlerin ve aşırı akımların oluşmasıdır. Yıldırımın yıkıcı zararlarından korunmak için paratoner sistemin kullanılması ise tek başına yeterli değildir. Çünkü bir dış yıldırımlılık sistemi olan paratoner sistem (diğer bir adıyla yıldırımsavar), binaların en yüksek noktasına konularak ucuna bağlı metal çubuk üzerinden yıldırımı üzerine çeker ve yıldırım akımını toparağa akıtır. Bu sayede yıldırımın direkt binaların üzerine düşmesini engelleyerek olası yangın risklerini önler. Ancak, elektrik tesisatını ve elektrik tesisatına bağlı cihazları yıldırım düşümünün neden olduğu aşırı akım ve aşırı gerilimlere karşı korumaz. Bu zararlara karşı tam bir koruma ise ancak; eş potansiyel baralar ile birleştirilmiş doğru bir topraklama sistemi, bölgenin yıldırım risk durumuna göre paratoner sistemin kullanılması ve uygun değerler ve tipte seçilmiş parafudrlar ile sağlanır.
Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, paratoner sistemin kullanılması durumunda, kesinlikle parafudrların da kullanılması gerektiğidir. Çünkü paratoner sistemin toprağa ilettiği yıldırım akımı, yıldırımın düştüğü noktada itibaren 2km yarıçapında alan içinde yer alan yer altı kablolarından elektrik şebekesine geçebilir.
Elektrik şebekesini yüksek gerilimlere ve yüksek akımlara karşı koruyan elektriksel devre elemanı da parafudrlardır. Bu nedenle paratoner sistemin kullanıldığı heryerde uygun değerlerde seçilmiş Sigma Elektrik Parafudrlar ile olası risklerin önüne güvenle geçilir.
Kaynak:
Elektrik şebekesini yüksek gerilimlere ve yüksek akımlara karşı koruyan elektriksel devre elemanı da parafudrlardır. Bu nedenle paratoner sistemin kullanıldığı heryerde uygun değerlerde seçilmiş Sigma Elektrik Parafudrlar ile olası risklerin önüne güvenle geçilir.
Kaynak:
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET