Perseverance Aracında Neden 23 Yıllık İşlemci Kullanılıyor?
NASA’nın 2.4 milyar dolara mal olan ve Mars görevinde kullanılan Perseverance keşif aracı geçtiğimiz günlerde görevine başladı. Maliyetinin bu denli yüksek olmasına karşın akıllı telefonunuz muhtemelen aracın kontrolünü sağlayan işlemciden daha güçlü. Peki NASA neden böyle bir işlemci kullanıyor? Detaylar yazının devamında
07.03.2021 tarihli yazı 6451 kez okunmuştur.
Nasa’nın Perseverance keşif aracının merkezinde IBM ile BAE Systems firması tarafından geliştirilen RAD750 adlı mikrodenetleyici kartı bulunuyor. RAD750, Motorola’nın PowerPC 750 adlı mikroişlemcisinin radyoaktif ortamlarda kullanılmak üzere çeşitli değişiklikler yapılması ile oluşturulmuş bir mikrodenetleyici.
Şekil 1: Perseverance Keşif Aracı ve Üzerindeki Cihazlar
►İlginizi çekebilir: Uzay Neden Karanlıktır?
RAD750, 200 MHz çalışma frekansına ve saniyede 266 milyon işlem yapabilme kapasitesine sahip. Ancak bu veriler günümüzde gigahertz seviyelerinde çalışabilen ve saniyede trilyonlarca işlem yapabilen işlemciler ile karşılaştırdığımızda oldukça düşük kalıyor. Peki böylesine önemli ve maliyetli bir uzay görevinde oldukça kritik bir görevde neden daha güçlü ve hızlı bir işlemci yerine bu işlemci tercih ediliyor? Sebeplerini aşağıda inceleyelim.
Şekil 2: RAD 750 Mikrodenetleyici
►RAD750, –55°C ile 125°C arasındaki sıcaklıklarda ve 200 bin–1 milyon rad düzeyinde radyasyon dozuna sahip ortamlarda çalışabilecek biçimde tasarlandı. Ayrıca yine radyoaktif bozulmaya dirençli olması amacıyla 250nm teknolojisiyle üretildi. Dolayısıyla günümüzde kullandığımız işlemciler her ne kadar güçlü ve 6-7 nm inceliğinde tasarlanmış olsa da bu denli zorlu fiziksel şartlara sahip ortamlarda ve görevlerde kullanılması mümkün olmuyor.
►RAD750’nin teknik özellikleri günümüz işlemcilerinden oldukça düşük olsa da bu işlemci uzay görevlerinde sadece belirli işlemleri yapmak amacıyla tasarlandığından yani genel amaçlı olarak kullanılmadığından dolayı gereken işlem kapasitesini karşılayabiliyor.
►Sadece 5w güç tüketimine sahip olduğundan bilgisayarlarımızda kullanılan işlemcilere göre daha düşük düzeyde enerji tüketiyor. Enerji uzayda önemli bir sorun olduğundan enerji verimliliği de önemli bir bileşen olarak değerlendirilebilir.
►Ayrıca kullanılan işlemci yaklaşık 23 yıldır faaliyette olan bir model olduğundan çalışma yapısı ve çıkabilecek olası sorunlar da biliniyor. Dolayısıyla yeni ve yapısına tam olarak hakim olunamayan bir işlemci yerine RAD750’nin kullanılması daha güvenli.
Özetle NASA en güçlü, hızlı, yeni ve pahalı işlemcileri böylesine kritik bir görevde kullanabilecek maddi imkanlara fazlasıyla sahip olsa da en verimli ve güvenli sistemleri kullanmayı tercih ediyor. Perseverance’ın yanı sıra Curiosity aracında ve diğer bir çok uyduda da aynı işlemci kullanılıyor ve bugüne kadar işlemci kaynaklı herhangi ciddi bir problem ile karşılaşılmamış durumda.
Kaynak:
► engadget.com
► mars.nasa.gov
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.