elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Processing Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Processing programlamaya yeni başlamış insanların kullanabileceği bir tümleşik geliştirme ortamıdır. Bu tümleşik ortam kolay bir şekilde programlamayı öğretirken aynı kolaylıkla zengin görsellikler yaratmaya yardımcı oluyor. Processing JAVA tabanlı olup 2001 yılında başlatılan bir projedir. Peki Processing'i nasıl edinebiliriz ve öğrenebiliriz?



A- A+
31.01.2014 tarihli yazı 18568 kez okunmuştur.

Processing open-source (açık kaynaklı) bir yazılımdır. Ücretsiz olarak buradan indirebilirsiniz. Yine aynı sitenin tutorial kısmıda sizin Processing adına kafanızda bir şeyler oluşturmak yeterli olacaktır. Bununla yeterli kalmamınızı ve File>>Examples menüsünde tek tek her örneğe bakmanızı tavsiye ederim. Eminim ki ilgi alanınıza uygun birçok şey bulacaksınız.
 


Ayrıca ufak bir paragrafta bahsetmek istediğim konu; Processing Java tabanlı olduğu için Android sistemleri desteklemektedir. Yani Processing'i Android modu kullanarak Android uygulamalar geliştirebilirsiniz. Örneğin aklımda bununla ilgili yaz dönemine ayırdığım bir tetris oyunu var.
 

 İlginizi Çekebilir : Geleceği Yazanlar | Mobil Yazılım Seferberliği


 


Processing konusunda Türkçe kaynak sıkıntısı çekilmektedir. Bunun nedenini araştırıp geliştirmemize veya öğrendiğimiz yaymamıza bağlıyorum.

 

 ► İlginizi Çekebilir : Processing Dili Nedir? | 1.Bölüm

 


Processing'i ilk açtığınızda Arduino kullanan, gören, bilen insanların fark edeceği şey arayüzler arası benzerlik olacaktır. Bunun sebebi Arduino'nun Processing temel alarak oluşturulmasıdır. Ben Processing'i Arduino sayesinde keşfettim. Bunu bir projede görmedim. Arduino IDE açılırken "based on Processing..." yazısını okuyunca kendimi tutamadım Processing araştırmaktan ve etrafıma yaymaya çalıştım. Özellikle Arduino kullanan arkadaşlarımdan olumlu tepkiler aldım. Aşağıdaki resimde iki arayüz arası benzerlikleri rahatça görebilirsiniz.
 


Robotiğe ve otonom sistemlere her zaman ilgi duymuşumdur. Peki neden Processing? Bunu şöyle cevaplamak isterim. Örneğin bir robot yaptınız. Otonom olarak projeye uygun bir şekilde hareket ediyor. Bunu bu şekilde sergileyince bana hep bir şeyler eksik kalıyor gibi gelmekte. Ancak robot mikrodenetleyicisindeki veriyi bilgisayar ekranına aktarsa bir modül ile daha hoş olur düşüncesindeyim. Lakin bunu kuru kuru ekranda veriler geçerek değil de daha süslü olması gerekli tabi. Bunun için C# gibi bir ağır dili öğrenmek benim gözümü korkutuyordu. İşte tam bu soruna Processing çare oldu. Bu sene ODTÜ Robot Günlerinde ve katılacağımız diğer robot yarışmalarında Processing ile görsel olarak da insanlara bir şeyler sergileyen robotla katılacağım.


Kaynak:

► ayamengineeer.blogspot.com
► Coşkun Taşdemir
Wikipedia

 

Gürkan YARAR


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar