elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

RGA-RGSR Serisi Reaktif Güç Kontrol Röleleri

Bir sistemde bulunan görünür güç, aktif ve reaktif güç sonucu oluşur. Aktif güç işi yapan güç olmasıyla birlikte, reaktif güç yük üzerine olumlu etkisi olmayan, devre kaynağı ile yük arasında hareket eden bir güçtür. Alternatif akımla çalışan sistemlerde reaktif güç oluşması kaçınılmazdır. Her elektriksel sistemin kendisine göre (Endüktif, kapasitif.) bir reaktif güç çıktısı vardır. Eğer sistemde fazla reaktif güç bulunursa, sistem güç faktörünü düşürecektir ve sistemin verimliliği azalacaktır. Bu durum, istenmeyen gerilim düşümüne, daha fazla iletim kayıplarına, fazla ısınmaya ve daha yüksek işletme maliyetlerine neden olur.



A- A+
29.07.2024 tarihli yazı 1765 kez okunmuştur.
Her elektriksel sistemin kendisine göre (Endüktif, kapasitif.) bir reaktif güç çıktısı vardır. Eğer sistemde fazla reaktif güç bulunursa, sistem güç faktörünü düşürecektir ve sistemin verimliliği azalacaktır. Bu durum, istenmeyen gerilim düşümüne, daha fazla iletim kayıplarına, fazla ısınmaya ve daha yüksek işletme maliyetlerine neden olur.
 
Reaktif güç kontrolünün önemini ve reaktif güç kontrol rölelerini incelemeden önce, güç kavramı ile kompanzasyonu incelemek gerekir. 


Aktif Güç Nedir?


Aktif güç, elektrikte iş yapan, rezistif yüklerin harcadığı güçtür. Yani “kullanılabilir güçtür”. Birimi “Watt”'tır. P ile sembolize edilir.
 

DC Devrelerde Aktif Güç


DC devrelerde, DC yüküne gelen güç beslemesi, tüm yükü kapsayan gerilim ve onun içinden akan akımın sonucudur. DC devrelerde, akım ve gerilim arasında faz açısı yoktur. Başka bir deyişle, DC devrelerinde frekans (f) veya güç faktörü yoktur. Dolayısıyla DC devrelerde aktif güç formülü: P= U*I'dır.
 

AC Devrelerde Aktif Güç


AC devrelerdeki durum, akım ve gerilim arasında faz farkı bulunduğu için daha farklıdır. Bu nedenle aktif güç P= U*I*cosθ'dır. Ancak devre saf dirençli ise aktif güç, DC devredeki aktif güç formülü ile bulunur. Aktif güç, monofaze devrelerde P= U*I*cosθ formülü ile trifaze devrelerde ise P = √3*U*I*cosθ formülü ile hesaplanır.


Kompanzasyon Nedir?


Kompanzasyon, akım ile gerilim arasındaki faz farkının en ideal olabilecek açıya getirilerek, sistemi olumsuz etkileyen reaktif güçlerin sıfıra yaklaştırılması olayıdır. Yani güç faktörü cosθ düzeltilir. Böylece enerji iletim hatlarının ve şebekenin gereksiz yere yüklenmesine sebep olan ve kayıpları artıran reaktif güç, olabildiğince minimum seviyede tutulur.

Reaktif gücü dengeleme ve akım ile gerilim arasında oluşan faz farkını olabildiğince azaltma işlemine reaktif güç kompanzasyonu denir. Eğer reaktif güç kompanzasyonu yapılmazsa, şebekede kayıplar oluşur. İletim hatları ve kablolar daha fazla akım çeker ve bu yüzden büyük gerilim düşümleri meydana gelir. Hatlarda gerilim düşümlerinin meydana gelmesi, enerji taşıma kapasitesini düşürür. Sonuç olarak kompanzasyon sayesinde daha kaliteli, daha ucuz ve daha verimli bir enerji kullanırız.


 

Reaktif Güç Nedir?




a) Omik Yük, b) Endüktif Yük, c) Kapasitif Yük


Asıl olarak elektriksel güç, görünür güç olarak ifade edilir. Görünür güç aktif ve reaktif bileşenlerden oluşmaktadır. Aktif güç (P) esas olarak işe yarayan kısım olarak isimlendirilir. Aktif güç, gerilim (V) ile akım (I) arasındaki faz farkından dolayı oluşan açının kosinüsü ile gerilim ve akım büyüklüklerinin çarpımıdır.(P=V*I*cosφ).

Reaktif güç (Q) ise işe yaramayan kısım olarak isimlendirilir.  Manyetik alan oluşturan motor, trafo vb. ile kapasite nitelikli cihazlar (XPLS Kablosu, UPS, Led vb) reaktif güç kullanır. Reaktif güç gerilim (V) ile akım (I) arasındaki faz farkından dolayı oluşan açının sinüsü ile gerilim ve akım büyüklüklerinin çarpımıdır. (Q=V*I*sinφ).

Alternatif akım devrelerinde gerilim ve akım senkronize olmadığı için reaktif güç oluşur. Reaktif güç geçici olarak kapasitif ve endüktif bileşenler nedeniyle ileri geri akan elektrik veya manyetik alan formunda saklanır.

Bir cihazdan geçen akım, gerilim arasında faz farkı varsa cihaz reaktif güç tüketir. Bir diğer tanımlama olarak, motorun kalkışında ihtiyaç duyduğu elektromanyetik alanı oluşturmak için harcadığı güce de reaktif güç diyebiliriz. Gerilim ve akım arasındaki faz kaymasına bağlı olarak, cihazın reaktif güç tüketim miktarı belirlenir. Reaktif güç, iletim hattında ileri geri hareket ettiği için ek bir yük görevi görür. Bu nedenle reaktif güç, tüm kabloların, transformatörlerin, şalt cihazlarının kullanımında önemli bir faktördür. Bu sebeple, tüm bu tesisatların hem aktif hem de reaktif gücü dikkate alarak, görünen güç için tasarlanması gerekmektedir. Fazla miktarda reaktif güç mevcutsa, sistem güç faktörünü büyük oranda düşürecek ve dolayısıyla işletme verimliliği azalacaktır. Bu durum, istenmeyen gerilim düşümüne, daha fazla iletim kayıplarına, fazla ısınmaya ve daha yüksek işletme maliyetlerine neden olur.


Kompanzasyonda SVC Çözümü



 
 
 

Reaktif Güç Kompanzasyonu


Şebekeden çekilen reaktif gücü küçültmemiz ya da yok etmemiz için yapılan uygulama ‘reaktif güç kompanzasyonu’ olarak adlandırılır. Diğer bir deyişle; yüklerin ihtiyacı olan reaktif gücü kompanzasyon elemanlarından karşılayarak şebekeden çekilen reaktif gücün sıfıra, güç faktörünün 1 değerine yaklaştırılması ayrıca şebeke gerilim ve akımı arasında faz farkının azaltılması uygulamasıdır.


Kapasitif Reaktif: Gerilim ve akım arasındaki faz farkında akımın ileri yönde olması durumudur. Diğer bir deyişle; daha çok yalıtkan elemanların kullanıldığı sistemlerde şebekeye verilen reaktif güçtür. Daha açık ifadeyle sisteminizde ups, elektronik balans içeren aydınlatma, bilgisayar sistemleri vb. yük varsa kapasitif reaktif güç üretiyorsunuz demektir.


Endüktif Reaktif: Gerilim ve akım arasındaki faz farkında gerilimin ileri yönde olması durumudur. Diğer bir deyişle daha çok manyetik alan üreten elemanların kullanıldığı sistemlerde şebekeden çekilen reaktif güçtür. Daha açık ifadeyle sisteminizde elektrikli motor, endüksiyonlu ısıtıcılar, manyetik balanslı aydınlatma vb. kullanıyorsanız ayrıca sayacınızın trafodan önce gelmesi durumunda endüktif reaktif güç tüketiyorsunuz demektir.

 

Reaktif Güç Talep Eden Sistemler


► Düşük ikazlı senkron makinalar
► Asenkron motorlar
► Senkron motorlar
► Bobinler
► Transformatörler
► Redresörler
► Endüksiyon fırınları, ark fırınları
► Kaynak makinaları
► Havai hatlar
► Fluoresan lamba balastları
► Sodyum ve cıva buharlı lamba balastları
► Neon lamba balastları vs.





Reaktif Güç Kontrol Rölesi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Reaktif güç kontrol rölesi; kompanzasyon panosunun bağlı olduğu işletmenin ya da cihazın anlık olarak çekmiş olduğu reaktif gücü ölçerek, o reaktif güce karşılık gelecek ters reaktif güç çeken devre elemanlarının (kondansatör, bobin ya da yaygın kullanılan adıyla reaktör.) eş zamanlı olarak sisteme dahil edilmesini sağlar. Kısaca reaktif güç kontrol rölesi kompanzasyon panosunun beynidir.


Reaktif güç kontrol rölesi, kompanzasyon panosundaki devre elemanlarını devreye alıp çıkartmasının yanı sıra sistem hakkındaki birçok veriyi (akım ve gerilim harmonikleri, saatlik, günlük, haftalık, aylık enerji oranları, tarifeli enerjiler, faz başı enerjiler ve faz başına enerji oranları, kapasitif ve endüktif görünür enerjiler, nötr akımı, faz akımının; gerilim, güç ve güç faktörü değerleri vb.) de kullanıcıya gösterir ve isteğe bağlı değiştirme imkânı sağlar.

 
Kompanzasyon ürünleri, reaktif enerjinin (kVArh) yönetmelikte belirlenen oranlarından daha fazla tüketilmesini engellemek için tasarlanmıştır. Bu sayede; kullanıcıların reaktif bedel ödemeleri engellenmekte ve iletim/dağıtım hatlarındaki kayıplar azaltılarak enerji maliyetlerinin düşürülmesi sağlanmaktadır.


Kompanzasyon ürünleri, reaktif enerjinin (kVArh) yönetmelikte belirlenen oranlarından daha fazla tüketilmesini engellemek için tasarlanmıştır. Bu sayede; kullanıcıların reaktif bedel ödemeleri engellenmekte ve iletim/dağıtım hatlarındaki kayıplar azaltılarak enerji maliyetlerinin düşürülmesi sağlanmaktadır.
 

RGA Serisi Reaktif Güç Kontrol Röleleri


ENTES RGA Serisi yeni nesil reaktif güç kontrol röleleri, tak-çalıştır yapısı ve kolay kullanım özellikleri ile kullanıcı dostudur. Çok küçük (3mA) akımlarda bile ölçüm yapabilen RGA serisinin 15, 20 ve 24 kademe seçenekleri bulunmaktadır.

Temel Özellikler

Kondansatör ve şönt reaktör kontrol edebilme
► Eko, standart, hassas mod seçenekleri ile kompanzasyon etkinliğini yapılandırabilme
► Yüksek hassasiyet sınıfı ile 3mA akıma kadar duyarlı ölçüm yapabilme
► İstenilen kademeye kondansatör veya şönt reaktör bağlayabilme
► Kondansatör ve şönt reaktörleri birlikte tetikleyebilme
► 2. Akım trafosu girişi kontaktör yapışması ve kademe sigortası atık alarmı verebilme
► Kademe değeri, kademe kontaktör montaj tarihi, kontaktör ömrü izleyebilme
► Günlük, haftalık, üç aylık kompanzasyon oran grafiği alabilme
► Otomatik kademe tanıma ve hatalı bağlantı düzeltebilme
► Kondansatör ve Reaktör değerlerini anlık olarak ölçme
► Kademe kontaklama sayılarını gösterme



 
RGSR Serisi reaktif güç kontrol röleleri, yenilikçi yapısı ve üstün özellikleri ile sürücülü kompanzasyon ihtiyacına cevap verebilecek şekilde tasarlanmıştır. ENTES SVC Kompanzasyon çözümü, hızlı değişen dengesiz yüklerin olduğu sistemlerde en ideal çözümü sağlayan ENTES Sürücülü Kompanzasyon Sistemidir. 20ms’den kısa sürede yük değişimlerine hızla cevap veren bu sistem; punto kaynağı kullanan işletmeler, haddehane, vinç, asansör, otomotiv endüstrisi ve hastane gibi uygulamalarda kesin kompanzasyon çözümü sağlamaktadır.




ENTES RGA/RGSR/OG Reaktif Güç Kontrol Röleleri - Kurulum


 


RGSR Serisi Reaktif Güç Kontrol Röleleri


ENTES RGSR Serisi akıllı SVC özelliğine sahip yeni nesil reaktif güç kontrol röleleri, tak-çalıştır yapısı ve kolay kullanım özellikleri ile kullanıcı dostudur. Çok küçük (3mA) akımlarda bile hassas ölçüm yapabilen RGSR serisinin 12+SVC, 16+SVC ve 20+SVC kademe seçenekleri bulunmaktadır.

Temel Özellikler

► RGSR, SVC desteği ile anlık olarak kondansatörleri ve reaktörleri kontrol edebilme
► Eko, standart, hassas mod seçenekler ile kompanzasyon etkinliğini yapılandırabilme
► Yüksek hassasiyet sınıfı ile 3mA akıma kadar duyarlı ölçüm yapabilme
► İstenilen kademeye kondansatör veya şönt reaktör bağlayabilme
► Kondansatör ve şönt reaktörleri birlikte tetikleyebilme
► 2. Akım trafosu girişi kontaktör yapışması ve kademe sigortası atık alarmı verebilme
► Kademe değeri, kademe kontaktör montaj tarihi, kontaktör ömrü izleyebilme
► Günlük, haftalık, üç aylık kompanzasyon oran grafiği alabilme
► Kondansatör ve Reaktör değerlerini anlık olarak ölçme
► Otomatik kademe tanıma ve hatalı bağlantı düzeltebilme
► Kademe kontaklama sayılarını gösterme



ENTES RGA/RGSR/OG Reaktif Güç Kontrol Röleleri - Bağlantı




RGSR/RGA OG Serisi Reaktif Güç Kontrol Röleleri


ENTES RGA/RGSR-OG serisi reaktif güç kontrol röleleri, elektrik sayacı Orta Gerilim güç trafosu girişinde bulunan ve enerji kullanımı belirli günlerde minimum düzeyde olan işletmelerdeki kompanzasyon ihtiyacına cevap verebilecek şekilde tasarlanmıştır. RGSR/RGA OG Serisi Reaktif Güç Kontrol Röle serisinin 20 ve 24 kademe seçenekleri bulunmaktadır.

Temel Özellikler

► Orta gerilim trafosunun primer ucundan akım bilgisini alma, trafo tipine göre kayma açısını otomatik düzeltme 
► Kondansatör ve şönt reaktör kontrol edebilme
► Eko, standart, hassas mod seçenekler ile kompanzasyon etkinliğini yapılandırabilme
► Yüksek hassasiyet sınıfı ile 3mA akıma kadar duyarlı ölçüm yapabilme
► İstenilen kademeye kondansatör veya şönt reaktör bağlayabilme
► 2. Akım trafosu girişi sayesinde kontaktör yapışması ve kademe sigortası atık alarmı verebilme
► Kademe değeri, kademe kontaktör montaj tarihi, kontaktör ömrü izleyebilme
► Günlük, haftalık, üç aylık kompanzasyon oran grafiği alabilme
► Kondansatör ve Reaktör değerlerini anlık olarak ölçme
► Otomatik kademe tanıma ve hatalı bağlantı düzeltebilme
► Kondansatör ve Reaktör değerlerini anlık olarak ölçebilme



ENTES RGA/RGSR/OG Reaktif Güç Kontrol Röleleri - Sıkça Sorulan Sorular
 






Kaynak:

 
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar