elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

SMS Ağ Geçidi Nasıl Gerçekleşir? Türleri Nelerdir?

Şu an bu yazıyı okurken belki de telefonunuza sms geldi ya da biraz önce bir arkadaşınıza mesaj göndermiş olabilirsiniz. Gün içerisinde reklam amaçlı mağazalardan veya kurumlardan çeşitli mesajlar telefonumuza geliyor. Peki bu mesajların bizlere ulaşırken geçtiği yollar neler? Detaylar için yazımızı inceleyelim.



A- A+
22.01.2019 tarihli yazı 8318 kez okunmuştur.
Gün içerisinde zamanın belirli bir kısmını harcadığımız mobil cihazlardan sayısızca kısa mesaj kullanılıyor. Reklam sektörü, telefonlara gönderilen reklam ya da bilgilendirme mesajları için bir grup çalışan istihdam etmenin zaman ve para için çok pahalı olduğu düşünüyor. Bunlar için çeşitli ağ geçitleri, protokoller kullanarak ihtiyaçlar  gideriliyor.
 
Sms, SS7 protokolünün 'Mobil Uygulama Bölümü (MAP)' üzerinden bazı standart iletişim yöntemleri kullanılarak kablosuz kanal üzerinden gönderilebilen kısa bir metin mesajıdır. Kısa mesajların telefon üzerinden gönderilirken 7-bitlik kodlama şemalarıyla ve kodlanan bu mesajların en fazla taşıma uzunluğu belirli sayıda  karakterlerle sınırlandırılıyor. Aynı mesajın bilgisayar üzerinden göndermenin ise bir kaç yolu var. Yazımızın devamında bunları anlatacağız.
 

Ortak Kanal İşaretleşme Sistemi No:7(SS7) Nedir ?

Ortak Kanal İşaretleşme Sistemi No:7 (SS7 veya C7), Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanmış, küresel bir telekomünikasyon standardıdır. Bu işaretleşme sistemi ile bir saldırganın eline geçen telefonunu IMSI numarasıyla sizin kullandığınız SS7 ağına dahil olabilirse, size gelen çağrıları ya da kısa mesajları farklı şekillerde kullanmak üzere yönlendirebilir. Şubat 2016’da Norveç’te en büyük mobil operator (Telenor) ağının %30’u diğer Avrupa operatörlerinden gelen sıradışı SS7 sinyallemeleri yüzünden kullanılamaz hale gelmişti. Kısacası bu sistemde güvenlik en önemli etmenlerindendir.
 

PC Tabanlı SMS Teknolojisi

PC tabanlı SMS sistemi, kullanılacak uygulamadaki büyüklüğe ve SMS için gönderilecek hedef kitleye göre değişebilir. PC Tabanlı SMS teknolojisinin iki sınıflandırma türü aşağıdaki görselde gözükdüğü gibidir.

 

Hafif Mesajlaşma (Lightweight)

Bu mesajlaşma türü bireyler tarafından yapılır. GSM modem kullanarak herhangi bir cihaza mesaj göndermek için bir GUI (Grafik Kullanıcı Arayüzü) veya bir CLI (Komut Satırı Arayüzü) kullanılır. Bir GSM operatöründen mesaj göndermek gibi SMS özelliklerini kullanır ve SMS gönderebilmek için bir SIM karta da ihtiyaç vardır. Bu SIM kart ihtiyacı protokol gereği sağlanır. Bunlar, mobil SS7 ağlarına modem üzerinden doğrudan erişebildiklerinden ve doğrudan hedef mobil cihazlara iletebildiklerinden “Doğrudan Mobil Cihaza” olarak adlandırılır.
 
İnternet üzerinden gönderilen bu mesajlarda ihtiyaç duyulan GSM özelliği ise, internet USB dongle'ları tarafından sağlanır. Dongle aslında, bir cihazın orijinalinde desteklenmeyen bir özelliğini ya da kendisinde bulunmayan bir yazılımı tanıtmaya yarayan ve işletim sisteminin bu özelliği sanki gerçekten varmış gibi çalıştırmasını sağlayan bir aparattır. Modern internet USB dongle'ları, tam telefon işlevlerini yerine getirebilen bu tür GSM modemlerinin bir versiyonudur.
 
Kullanım alanı olarak ise, bir şirkette bilgilendirme mesajı ya da belirli bir gruba toplantı yapılması üzerine, birçok kişinin telefonuna kısa mesaj göndermek için kullanılabilir. Bu aşamada sağlanan avantaj ise, mobil cihazdan gönderilecek toplu bir mesajda; kişilerin sıralanması, listelenmesi gibi iş yükünü ortadan kaldırıp bilgisayar yoluyla bu işlemin otomatikleşmesini sağlamaktır.
 

Toplu Mesajlaşma (Bulk)

Mağazaların telefonlarımıza gönderdiği reklam gibi içeriklere sahip toplu mesajlaşma yoludur. Kişi sayısı çok daha fazla olduğu için tek bir GSM arayüzlü modem bu yayın için yetersiz kalır. Bu hem zaman alıcıdır, zaman alıcı olmakla kalmaz, aynı zamanda SMS'in gönderileceği mobil abone sayısı, tek bir telefona izin verilemeyecek kadar da büyüktür. Dolayısıyla, mobil servis sağlayıcıları, şirketler için bu sınırlamayı aşmanın alternatif yollarını sağlamıştır. Şirketler için SMS merkezlerine internet üzerinden veya kiralık hatlardan SMS geçidi ile doğrudan erişim sağlarlar.
 
Bir SMS ağ geçidi genellikle “SaaS” ile sağlanır. SaaS, uzak sunucular üzerinde bulunan uygulamaların internet üzerinden kullanımı ve erişimine imkan sağlayan bir yazılım dağıtım modelidir. Gönderilen SMS’ler, ‘Direct to SMSC Appliance’ tipli cihazlara gider. SMSC (Short Message Service Center) yani; kısa mesaj servis merkezi, mobil telefon ağındaki bir ağ elemanıdır. Görevi ise, gelen SMS gönderme isteklerini SMSC ile uyumlu bir formata dönüştürmektir.
 
Gönderilmek istenen SMS isteği, bir web sayfası üzerinden hiper metin protokolü (http) şeklinde olabilir. Bir örnek http isteği aşağıdaki gibi olabilir.

 

Bu istek bilgisayarlara girilecek bir kod ile de gerçekleştirilebilir. JAVA'dan bir örnek kod parçası şu şekildedir:
 


►İlginizi Çekebilir: Java'da Statik Nedir


Bu mesajların, hizmet veren SMSC’nin çalıştığı formata dönüştürülmesi gerekir. Örneğin, Nokia SMSC’ler, Mesaj Arayüzüne Bilgisayar Arabirimi (CIMD) protokolünü kullanırken, bir başka SMSC sağlayıcısı olan CMG, Universal’in bir uzantısı olan Harici Makine Arayüzünü (EMI) kullanır. 

 


►İlginizi Çekebilir: İnternet Mimarisi ve IXP
 

SMS Ağ Geçidi Türleri

Genel olarak kullandığımız 2 çeşit ağ geçidi türü var. Bunlar toplu mesajlarda kullanılıyor.
 

SMS Toplayıcıları

Bunlar web tabanlı SMS servis sağlayıcıları için kullanılırlar. Toplayıcılar SMSC’nin ötesine gidemez ve mesajları yalnızca merkezlere yönlendirir. Kablosuz mobil ağlara erişim sağlayamazlar. SMS’ler SMSC’ye gönderilip uyumlu formata dönüştürüldükten sonra, bu ağ geçidi SS7 protokolüyle mesajların iletilmesi için şebeke servis sağlayıcılarına bağlı gerçekleşir.
 
Avantajları arasında şunları sıralayabiliriz, bir mobil cihazdan birden fazla mobil numaraya mesajlar göndermekten daha ucuzdur. Eğer, sağlayıcının ağ dağıtım servisleri güvenilir ise, ağ geçidinin kendisi de güvenilirdir. Kritik olmayan mesajlar bu yöntem kullanılarak kolayca gönderilebilir.
 

SS7 Sağlayıcıları

Bu tür ağ geçitleri çok daha karmaşık ve daha fazla altyapıya ihtiyaç duyar. Bu sağlayıcılar doğrudan SMSC cihazları türü reklam şirketleri, kuruluşlar ve mobil hizmetler sunan şirketler için tasarlanmıştır. Reklam ajansları, bölgesel reklamlar ve yerel teklifler gönderir.
 
Bilgisayar tabanlı SMS toplumlar üzerinde çok öne çıkar. Yalnızca 2011 yılında, 8 trilyondan fazla kısa mesaj gönderildi ve mobil reklam geliri, 2015 yılına kadar 20,6 milyar doları geçtiği tahmin edilen 3,3 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. SMS ilk kez 1992'de tanıtıldığından beri insanlar arasında gittikçe artan bir talep görür ve bu tür yaratıcı yenilikler işleri daha da basitleştirene kadar devam edecek gibi gözüküyor.  



Kaynak:

►engineersgarage.com

►interoute.com
►webopedia.com
Gökçe  Gürbüz Gökçe Gürbüz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar