elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Toroidal Akım Trafosu ile Kaçak Akımlara Karşı Koruma |
Sigma Elektrik

Toroidal akım trafosu, kaçak akım korumasında bütüncül bir çözüm sunmaktadır. Sigma Elektrik farklı tipteki toroidal akım trafosu ürünleri ile kaçak akımlara karşı güvenilir bir koruma sağlamaktadır.



A- A+
11.08.2021 tarihli yazı 21652 kez okunmuştur.
Elektrik tesislerinde meydana gelen kaçak akımlar nedeniyle oluşabilecek muhtemel can ve mal kayıplarının önüne geçebilmek için çeşitli koruma ekipmanları kullanılmaktadır. 17.07.2013 tarihi itibariyle ev ve iş yerlerindeki ana ve tali elektrik panolarında toroidal akım trafosu kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Sigma Elektrik’in Toroidal Akım Trafosu, kaçak algılama röleleri için üretilen özel devre elemanları arasında yer almaktadır.



Toroidal akım trafosu giriş ve çıkış akımlarını ölçmekte, giren akım ile çıkan akım birbirine eşit olmadığında trafo tarafından kontak çıkışı verilmektedir. Kontak çıkışı ile devre kesici açılır ve böylelikle kaçak sorunu güvence altına alınır. Yani toroidal akım trafosu kaçak akım koruma röleleriyle aynı mantıkta çalışmakta ve koruma görevini yerine getirmektedir. Koruma işlevinin güvenli bir şekilde yerine getirilebilmesi için toroidal akım trafosu ile oluşturulan kaçak akım algılama rölesi, açtırma bobini, termik manyetik şalter kombinasyonu can ve mal kayıplarının önlenmesini sağlamaktadır.

Sigma Elektrik manyetik devre kesicisi, kaçak akım algılanması durumunda diğer yardımcı elemanlarla birlikte açma işlevini yerine getirmekte, sistemi aşırı yük ve kısa devre akımlarından korumaktadır. Kaçak akım algılama rölesi, toroidal akım trafosu ile birlikte kullanılmakta olup, toroidalden gelen kaçak akım değerini ölçmekte ve devre kesicinin devreye girmesini sağlamaktadır.

 
Yani toroidal akım trafosu, kaçak algılama rölesi, açtırma bobini ve AG devre kesici birlikte kullanılarak bütüncül bir koruma sağlanmaktadır.


 


Toroidal akım trafosunun çalışma mantığıyla ilgili bir senaryo ele alalım.

Bir elektrik sisteminde normal çalışma durumunda, faz iletkeni üzerinden  bağlı bulunan yüke giden akımlar nötr iletkeni üzerinden geri döner. Faz iletkeni üzerinden giden nötr iletkeni üzerinden geri dönen akımların vektörel toplamı ise 0 Amper değerindedir, Bu fiziksel eşitlik baz alındığında iletkenler üzerinde bir kaçak akım oluşması durumunda toplamımız 0 değerinden farklı bir değer alacaktır. Toroidal akım transformatörü bu fark akımının algılanmasında görev almakta olup, kaçak akım algılama rölesi ve devre kesici aracılığıyla elektrik sisteminin koruma altına alınmasını sağlamaktadır.

Toroidal akım trafosunda dikkat edilmesi gereken en önemli hususların başında fazlar ve nötr kablosunun toroidal akım trafosundan geçirilmesi gerekliliğidir. Ancak toprak kablosu toroid transformatörün içerisinden kesinlikle geçirilmemelidir. Toroidal transformatörün içinden geçen akımların, mümkün olduğunca merkezden geçmesine dikkat edilmelidir.


Toroidal akım trafoları; Standart Tip ve Dikdörtgen Tip olmak üzere iki farklı tipte üretilmektedir. Sigma Elektrik toroidal akım transformatörlerinin üretim boyutları aşağıdaki gibidir:

► İç çapına göre 80mm, 110mm, 160mm, 210mm, 300mm standart tip olarak
► 110mm ve 210mm iç çapına göre açılabilir tip olarak
► 280*1125 ve 470*160mm olarak dikdörtgen tip olarak üretilirler.
 

Toroidal Akım Trafosu Nasıl Seçilir?

Toroidal Akım Trafoları seçiminde dikkat edilmesi gereken konu, toroidal akım trafosu içerisinden geçecek faz ve nötr iletkenlerin hacimleri toplamı ,toroidal akım trafosunun iç hacminden küçük olması gerektiğidir. Toroidal akım trafosunun tek görevi faz ve nötr akımların vektörel toplamını ölçmek olduğu için herhangi bir kesme kapasitesi değeri veya nominal akım değeri bulunmamaktadır.


Sigma Elektrik Toroidal Akım Trafosuna Uygun Devre Kesici Seçim Tablosu

Sigma Elektrik toroidal akım trafosunun teknik özelliklerine değenecek olursak; beklenilen primer akımı 30A, beklenilen sekonder akımı ise 0,156A seviyelerindedir. 45-400Hz çalışma frekansına sahip olan toroidal akım trafosu, 1 dakika boyunda 2,5kV gerilime dayanabilmektedir. Dayanma akımlarına baktığımızda ise anma termik dayanma akımı 0,5 saniyede 100kA, artık kısa devre dayanma akımı ise 0,5 saniyede 80kA'dir. Primer/sekonder çevirme oranı 192/1 olan Sigma Elektrik toroidal akım trafoları, IP20 koruma sınıfına sahip olup toza ve 12 mm'den büyük nesnelere karşı dayanıklıdır.


 
►İlginizi Çekebilir: Akım Transformatörleri | Sigma Elektrik

 

Toroidal Akım Trafosu Seçiminde Sigma Elektrik’in Sunduğu Avantajlar

Kaçak akım koruma konusunda sahip olduğu geniş ürün portföyü ile Sigma Elektrik, güvenilir bir çözüm sunmaktadır. Sigma Elektrik standart tip, dikdörtgen tip ve açılabilir tip olmak üzere farklı proje ihtiyaçlarına uygun bir şekilde ürün seçim imkanı sağlamaktadır.



 
Standart Tip ve Dikdörtgen Tip Toroidal Akım Trafosu (Soldan Sağa)

Açık tip şalterlerin olduğu ve kurulu gücün yüksek olduğu panolarda dikdörtgen tip toroidal akım trafosu tercih edilmektedir. Açılabilir tip toroidal akım traofusu ise daha çok hızlı montaj ve uygulama kolaylığı ile işgücü ve zaman tasarrufu sağlamaktadır.

 
Kaynak:



                   
Burak Kesayak Burak Kesayak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar