elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Trusted Wireless 2.0 Teknolojili Radioline Kablosuz I/O & Seri Haberleşme Taşıma Sistemi

Phoenix Contact'ın Radioline sistemi, çeşitli radyo teknolojilerinin avantajlarını bir cihaz grubunda toplamakta ve böylece I/O ve seri verilerin uzak mesafelere güvenli aktarımını sağlamaktadır. Bu arada, sistem kolaylıkla devreye alınmakta ve ilgili uygulama ihtiyaçlarına göre esneklik sağlamaktadır.



A- A+
12.02.2020 tarihli yazı 12026 kez okunmuştur.

Çok Noktalı Kablosuz Sistemlerinin Kurulumu


Yeni Radioline sistemiyle, 4000 metreye kadar mesafeyle azami 250 istasyon bir ağda toplanabilmektedir. Her istasyonun bir sonraki istasyon için Repeater şeklinde davranabilmesi sayesinde, toplam mesafe katlanarak artar. Ağın yapısı noktadan noktaya olan basit bağlantı veya yıldız mimarisinde veya kendi kendini iyileştiren Mesh ağ yapısında ayarlanabilir. Trusted Wireless 2.0 teknolojisi, lisans gerektirmeyen 2,4GHz ISM bandında frekans-atlama yöntemini (FHSS) kullanmaktadır.

Sensör/aktör bilgilerinin aktarılması gerektiğinde kullanıcı, radyo cihazlarına kolayca ilgili I/O modülünü ekleyip kullanabilmektedir. Bu modüller devreye alınırken üzerlerindeki bir tırtıklı numara çarkı yardımıyla adreslenmektedir. Bunun için ilave bir yazılıma gerek yoktur. Radioline modülleri -40°C ila 70°C arasında çalışabildiğinden dolayı, dış mekanda kullanılırken pano içerisine klima cihazı koyulması da gerekmez.
 

Phoenix Contact'ın Radioline sistemi mevcut teknolojilerin şimdiye dek hiç karşılamayı başaramadığı bir özellik olarak, uzak mesafe-altyapı uygulamalarında kablosuz veri aktarımı için tasarlandı.


Radioline radyo sisteminde, özellikle uzak mesafe altyapı uygulamalarında kablosuz veri aktarımı için tasarlanmış olan Trusted Wireless 2.0 teknolojisi esas alınmaktadır. Radioline sayesinde hem sensör ve aktuatör bilgileri, hem de seri veriler uzak mesafelere taşınabilmektedir. Tipik kullanım alanları olarak su ve atık su uygulamaları, çimento endüstrisi, enerji santralleri, konveyör sistemleri, proses otomasyonu, makine otomasyonu sayılabilir. Radyo cihazlarının geliştirilmesi için, Phoenix Contact'ın bundan önceki cihaz grubundan edinmiş olduğu on yıllara varan deneyim kullanıldı.

 

Devreye Alma Kolaylığı


Burada en çok dikkat çeken nokta, devreye alma kolaylığıdır. Kullanıcıların sarı numara çarkını çevirerek her radyo istasyonunun kendi kişisel adresine göre ayarlaması yeterlidir. "01" adresi, modülü Master olarak yapılandırır, "02" ile "99" arasındaki adresler ise cihazı otomatik olarak hem Repeater hem de Slave şeklinde çalıştırır.
 

 
Modüllerin adreslenmesi sadece tırtıklı bir numara çarkı düğmesinin döndürülmesiyle yapılıyor.


Radyo haberleşme modülü, Master, Repeater veya Slave olarak ayarlanıp kullanılabilir. Cihazların üzerindeki haberleşme gücünü gösteren LED’ler kurulum sırasında kolaylık sağlar. Cihaz bu bilgiyi aynı zamanda 0-3 V aralığında analog çıkış olarak da vermektedir. Tüm ağın genel durumu da yazılım üzerinden izlenebilmektedir.



 

Modüler Genişleme


Radyo modülünün yanı sıra portföyde, sekiz adet I/O genişletme modülü de yer almaktadır. Bu modüller de numara çarkı ile adreslenebilir. Modüler sistem sayesinde her radyo istasyonuna 32 adet I/O modülü takılabilir. Ana modül ve I/O modülleri T-bus soketleri sayesinde yan yana takılır, bu sayede birbiri ile haberleşir ve beslenir. Modüller Numara çarkı sayesinde tek dokunuşta adreslenebilmektedir. Örneğin bir istasyondaki giriş modülünün ve diğer istasyondaki çıkış modülünün adresleri “23” yapıldığında bu modüller birbiri ile eşleştirilmiş olur. Bu yöntem ile 99 adet giriş/çıkış modülü eşleştirilebilmektedir.
 

 
I/O sinyalleri, I/O-Mapping yardımıyla eşleştirilip dağıtılıyor ve çoğaltılabiliyor.


4, 6 veya 8 kanallı olan modüllerin her bir kanalı birbirinden galvanik olarak izolelidir. 4 kanallı dijital giriş modüllerine 250VAC/DC giriş yapılabilmektedir. Ayrıca yine 4 kanallı dijital çıkış modülleri röleli olduğundan dolayı 250VAC veya 24VDC anahtarlamak mümkündür. Bunların yanı sıra 8 kanallı dijital giriş modülünün 2 kanalı sayıcı olarak (0...100 Hz) kullanılabilmektedir.

 

Çok Yönlü Uygulama Olanakları


Radioline sistemi I/O'dan I/O'ya işletim modunun yanı sıra başka uygulama olanakları da sağlamaktadır. Radyo modülünün üzerindeki RS232 ve RS485 arabirimi üzerinden, seriden seriye haberleşme protokolleri taşınabilmektedir (Modbus, Profibus...vb). Bu sayede kablolardan kurtulabilirsiniz. Bu işletim modlarından farklı olarak üçüncü bir ilginç işletim modu mevcuttur. Bu modda master olan radyo modülü bir Modbus RTU slave modülü olarak davranır. Böylece, eğer PLC/DCS sisteminiz varsa, Modbus RTU üzerinden uzaktaki I/O’ ları okuyup çıkış verebilirsiniz.

Radioline’ın esas aldığı Trusted Wireless 2.0 teknolojisinin data haberleşme hızı 16 ile 500kBit/s arasında ayarlanabilir. Bu sayede yayın alma hassasiyeti artar ve azami 4.000 metre mesafeyle bağlantı kurulabilir. Buna ek olarak, I/O ve seri veri aktarımıyla ilgili farklı ihtiyaçlar da uygun şekilde karşılanmış olur.

 

Güvenli Veri Aktarımı


Radioline sistemi, tesiste kurulacak radyo ağı yapısına esnek şekilde uyarlanabilmektedir. Radioline noktadan noktaya bağlantılar dışında doğrusal, yıldız veya kendi kendini iyileştiren Mesh ağ mimarilerini de desteklemektedir.


 
Sistem, kendi kendini iyileştiren Mesh ağ sistemleri de dahil her türlü ağ yapısının kurulumuna izin veriyor.

Son söz edilen Mesh ağ yapısında her bir Repeater/Slave radyo modülü, Master modüle olan bağlantıyı izler. İletişimin zarar gördüğünü tespit ettiğinde, derhal ağ sistemindeki diğer modülleri aramaya başlar ve bunların yardımıyla Master' a tekrar bağlanmaya çalışır. Alternatif bir rota bulup tekrar bağlanması tipik olarak bir saniyeden az sürer.

Trusted Wireless 2.0 teknolojisi 2,4GHz bandında frekans-atlama yöntemini (FHSS) kullanır. Verici, sürekli olarak frekans grubunu değiştirerek haberleşir. Toplam olarak sekiz frekans grubu kullanılmaktadır. Bu arada karşılıklı parazitlerin meydana gelmemesi için, kullanılan frekanslar tekrar kullanılmamaktadır.

Radioline sistemi, çevrede kurulu 2,4-GHz bantta yayın yapan diğer Radioline sistemlerinden veya Bluetooth, WLAN, WirelessHART tabanlı başka sistemlerden etkilenmez.


 
Konfigürasyon belleği yardımıyla tamamen özel ağlar oluşturulabiliyor.




İstenirse 2 farklı WLAN kanal frekans bantları maskelenip Radioline’ ın bunları hiç kullanmaması sağlanabilir. Böylece olası çakışmalar önlenmiş olur ve verinin güvenli aktarımı sağlanır.

Radioline modülleri ayrıca, harici manipülasyona karşı verileri koruyan fonksiyonlara sahiptir. Bu amaçla her veri paketi, her verici tarafından kullanılan ardışık bir numara sırasıyla işaretlenmektedir. Ayrıca veriler aktarım sırasında izlenmelerini olanak dışı bırakacak olan bir AES şifreleme mekanizması ile şifrelenir.


Alpay Samen
Elektronik & Haberleşme Mühendisi


Kaynak:
 
     

                                                        

                   


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar