Ülkelere Göre Priz Çeşitleri |
Farklı Priz, Farklı Kültür
Geçmiş zamanlarda bilginin paylaşımı günümüzdeki kadar rahat ve hızlı değildi. Dolayısıyla eski teknoloji ürünlerinin ülkelerden ülkeye farklılık gösterdiğini görüyoruz. Elektrik şebekelerinin frekans farkı buna bir örnek. Bu yazımızda ise priz çeşitlerini inceleyeceğiz.
14.07.2021 tarihli yazı 5715 kez okunmuştur.
Bilgiyi ve teknolojiyi tüm dünyanın rahat bir şekilde kullanabilmesi için standartlaştırmak gereklidir. Ancak karmaşık bir geçmişe sahip olan elektrik şebekelerinde bunu gerçekleştirmek neredeyse imkansız. Dünyanın birçok yerinde elektrik şebekelerinin frekans değerleri farklıdır. Örneğin ülkemizde ve Avrupa’nın büyük bir kısmında elektrik şebekesindeki frekans 50 Hz iken Amerika’da bu değer 60 Hz’tir. Bu tarz değer farklarından dolayı dünya 120 V (110-130 V ve 60 Hz) ve 230 V (220-240 V ve 50 Hz) merkezli gerilimlere sahip ülkeler arasında bölünmüştür.
►İlginizi Çekebilir: Elektrik Sistemlerinde Neden 50 Hz Frekansı Kullanılır?
Şekil 1: Dünyadaki Elektriksel Potansiyel ve Frekans Farklılığı
Şekil 1: Dünyadaki Elektriksel Potansiyel ve Frekans Farklılığı
Bahsettiğimiz bu karmaşıklık, fiş ve priz tiplerinde de mevcut. Uluslararası Elektroteknik Komisyonu, iki kombinasyonun baskın olduğu 15 farklı fiş ve priz tipini tanır. Aşağıdaki görselde bu fiş ve priz tiplerini ve dünyanın en çok nerelerinde kullanıldıklarını görebilirsiniz. A ve B tipini inceleyecek olursak neredeyse Amerika kıtasının tamamında ve Japonya’da kullanıldığını görebiliriz. A tipi, bazı küçük cihazlar ve fişli ışıkların kullanımında daha çok kullanıldığı için 2 düz paralel pime sahiptir ve topraklanmamıştır. B tipi ise 2 düz paralel pimin yanında yuvarlak topraklama pimine de sahiptir. A ve B fişleri Japonya’da da kullanılıyor fakat Amerikan A tipindeki nötr pim canlı pimden daha geniş, Japon A tipinde ise bu genişlikler birbirine eşittir. Bu nedenle Japon fişleri Amerika’da çalışabilirken Amerikan fişleri Japonya’da çalışamaz.
C ve F tipi ise Avrupa’da ve bazı Asya ülkelerinde çokça kullanılıyor. C tipi “Europlug” adıyla da kullanılan, 2 yuvarlak pime sahip ve kullanımı 2,5 veya daha az amper gerektiren cihazlarla sınırlı. F tipi ise 19 mm aralıklı iki adet 4,8 milimetre yuvarlak pime ve yanda iki topraklama klipsine sahip ve 16 A akıma kadar çalışabiliyor. Sizin de görselden fark ettiğiniz gibi bizim ülkemizde C ve F tipi priz çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. Avrupa’nın çoğunluğu C ve F tipini kullanıyor. Ancak Birleşik Krallık G tipi priz kullanmayı tercih ediyor. İtalya C ve F tipinin yanında L tipi prizi de kullanıyor.
Dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan ve bir takımada olan Maldivler şaşırtıcı bir şekilde 6 adet priz tipi kullanıyor ve rekoru elinde tutuyor. Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi gelenekselleşmiş teknolojilerde tüm dünyanın kullanımı için standartlaştırma yapmak oldukça zor. Dolayısıyla böyle büyük farklılıklar ortaya çıkıyor.
Kaynak:
► spectrum.ieee.org
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET