Uydular ile Saatlik Hava Kirliliği Ölçümü Yapılabilecek
NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Güney Kore ortak çalışmayla atmosferdeki hava kirliliğini saatlik olarak görüntüleyebilecek bir projeyi hayata geçirecek. Detaylar haberimizde.
30.03.2020 tarihli yazı 9769 kez okunmuştur.
Son zamanlarda gündemimizi ve hatta hayatımızı çok yoğun bir şekilde işgal eden Covid-19 salgını, doğanın virüsü olan bizleri bir nebze de olsa doğayı kirletmekten alıkoyduğu için bu birkaç aylık kısa sürede özellikle İtalya ve Çin gibi salgından en çok etkilenen bölgelerdeki hava kirliliğinin azalmasını sağladı. Hatta dünyaca meşhur Venedik’teki Büyük Kanal’da yıllar sonra balıkların görülmesine neden oldu.
►İlginizi Çekebilir: Hava Kirliliği Ölçümü Nasıl Yapılır?
Stanford Üniversitesi'ndan Dr. Marshall Burke, korona virüsün Çin’de yol açtığı ölüm sayısının 20 katı kadar insan hayatının kurtulmasını sağladığını ileri sürdü. Bunun sebebi ise Çin’in sanayileşmiş şehirlerinde ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasından dolayı hava kirliliğinin ciddi oranda azalması ve hava kirliliğinin yol açtığı erken ölüm sayısının düşmesi. Bu durumda dahi hava kirliliğinin bizim için ne kadar önemli bir sorun olduğunu görebiliyoruz.
NASA, ESA ve Güney Kore Ortak Çalışması
NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Güney Kore, küresel hava kirliliğini daha önce benzeri olmayan bir ölçekte kaydetmek için uydulardan oluşan bir “sanal takımyıldızı” inşa ediyor. Böylece çok yakında bilim adamları, istenilen bölgelerdeki hava kirliliğini saatlik olarak izleyebilecekler. Fırlatılan ilk araç 18 Şubat'ta Güney Kore'nin Senkron Çevre Görüntüleme Spektrometresi(GEMS)’ydi. Bu uydu aynı zamanda okyanus yüzeyini görüntülemekle de görevlendirildi. GEMS'in Asya üzerinden yapacağı gözlemlerden ilk veriler bu yıl içinde elde edilecek.
Gaz ve petrol sahaları, sondaj platformları, kargo gemilerinin oluşturduğu ve Kuzey Amerika’nın yoğun saatlerindeki hava kirliliği izini takip etmek isteyen NASA, 2022'de fırlatacağını duyurduğu ticari iletişim uydusunun, GEMS ile neredeyse aynı özellikleri taşıdığını söyledi. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 2023'te fırlatılacak olan diğer iki araç ise halihazırda yörüngede bulunan hava kalitesi izleme uydularına katılacak. ESA, Avrupa ve Kuzey Afrika'daki günlük hava kalitesi tahminlerinin doğruluğunu artırmak için de çalışıyor. Böylece Kuzey Amerika, Avrupa, Kuzey Afrika ve Uzak Doğu gibi hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgeler, bu 3 uydu tarafından ayrı ayrı gözlemlenmiş olacak.
Çalışmada Yeni Olan Ne?
Şimdiye dek hava kirliliği sadece günlük periyotlarla ölçülmüş ve bu uydular, her gün aynı saatte Dünya üzerindeki aynı yerden geçecek şekilde kutupsal yörüngelere yerleştirilmişti. GEMS, Dünya'yı senkron yörüngede çevreleyen ilk hava kalitesi ölçüm uydusu olacak. Bir başka ifadeyle, bu yeni nesil ölçüm cihazları gezegenimizin aynı bölgesinin sürekli gözlemini yapabilecek.
Kaynak
►theverge.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.