Yıldırıma Karşı İşletmemizi ve Elektronik Cihazlarımızı Nasıl Koruyabiliriz ?
Yıldırım akımı toprak yolu ile binanızdaki ve işyerinizdeki elektrik sistemleri, haberleşme sistemleri, güç hatlarına ulaşır ve bu hatlara bağlı olan cihazların bozulmasına ve yüksek miktarda maddi hasara sebep olur. Yıldırım kaynaklı aşırı akımı elektronik cihazlarınıza ulaşmadan ve onlara zarar vermeden toprağa boşaltan parafudrlar ile maddi hasarların önüne geçilir. Bu yazımıda Sigma Elektrik'in katkılarıyla Parafudr konusunu inceledik.
26.03.2020 tarihli yazı 5670 kez okunmuştur.
Dünya üzerinde her yıl ortalama 1,4 milyar civarında yıldırım oluşmaktadır. Yıldırımdan kaynaklı elektrik boşalması esnasında 200.000 Amper değerine varabilen yıldırım akımı toprak yolu ile 2 km çapında alana etki eder. Bu alan içerisinde, yıldırım akımı toprak yolu ile binanızdaki ve işyerinizdeki elektrik sistemleri, haberleşme sistemleri, güç hatlarına ulaşır ve bu hatlara bağlı olan cihazların bozulmasına ve yüksek miktarda maddi hasara sebep olur. Yıldırım kaynaklı aşırı akımı elektronik cihazlarınıza ulaşmadan ve onlara zarar vermeden toprağa boşaltan parafudrlar ile maddi hasarların önüne geçilir.
Yıldırımdan korunma konusu dört ana başlıkta ele alınmalıdır.
► Dış Yıldırımlık Sistemi
► İç Yıldırımlık (Parafudr) Sistemi
► Eş Potansiyel
► Temel Topraklama
Bir tesiste bu dört sistem birbiriyle entegre şekilde bulunduğunda tam anlamıyla koruma yapabilmekteyiz.
Peki yıldırımın sebep olduğu bu hasarlara nasıl önlem alabiliriz?
Yıldırımdan korunma konusu dört ana başlıkta ele alınmalıdır.
► Dış Yıldırımlık Sistemi
► İç Yıldırımlık (Parafudr) Sistemi
► Eş Potansiyel
► Temel Topraklama
Bir tesiste bu dört sistem birbiriyle entegre şekilde bulunduğunda tam anlamıyla koruma yapabilmekteyiz.
Parafudr Nedir ?
Parafudr şebekeye bağlı cihazları, şebekeyi, tesisatı yıldırım kaynaklı yürüyen darbelere (şebekeye karışan darbeler) ve tesis içi oluşan ani darbelere karşı koruyan bir elektriksel koruma elemanıdır.
Parafudrlar, yıldırımdan dolayı meydana gelen aşırı gerilimlere karşı elektrikle çalışan cihazları korumak amacıyla üretilmektedir. Çok yüksek, yüksek ve standart koruma kapasiteli olarak ana panolara ve tali panolara, hatta yakın ve hassas koruma için prizlerin hemen yanına montaj imkanları ile komple bir koruma gerçekleştirmenizi sağlarlar.
Parafudr Nasıl Seçilir ?
Parafudrun kullanılması kadar doğru seçilmesi de önem taşımaktadır.
Sınıf I (Tip 1, B sınıfı) parafudr:
Ana giriş panolarında sayaç öncesinde kullanılması gereken Sınıf I, Tip1, B sınıfı olarak adlandırılan parafudrlar yıldırım darbesine karşı elektrik panosu içerisindeki tüm sistem ve cihazların korunmasını sağlar.
Sınıf II (Tip 2, C sınıfı) parafudr:
Yardımcı panolarda (tali pano) sayaç sonrası kullanılması gereken Sınıf II, Tip 2, C sınıfı parafudrlar, şebekede oluşan aşırı gerilimlere karşı ekipmanların korunmasını sağlar.
Eğer ana dağıtım panosu ve tali pano arasındaki mesafe 10m’yi aşmıyor ise giriş panolarında sayaç öncesi Sınıf I+II (Tip 1+Tip 2 B+C sınıfı) parafudr kullanılması gerekir. B sınıfı ve C sınıfı parafudr korumasının bir araya getirilmesi sayesinde olabilecek yıldırım darbeleri ve şebekede oluşabilecek aşırı gerilim darbelerine karşı koruma sağlanır.
Sınıf III (Tip 3, D sınıfı) parafudr:
C sınıfı parafudrun kullanım yeri ile hassas cihaz panosu arası mesafenin 30m’yi aşması durumunda ise Sınıf III parafudr, dağıtım kutularında kullanılır.
Neden Parafudr Kullanılmalıdır?
Bina ve tesislere gelen yüksek gerilimlere ve yıldırım darbelerine karşı cihazları ve sistemi korumak için tasarlanan elektriksel koruma sistemleri bulunmaktadır. Bu koruma sistemlerinden biri de parafudrdur. Parafudr, büyük akım darbelerini kademeli olarak düşürerek toprağa iletir. Ayrıca kullanıldığı yerde yüksek gerilimden kaynaklı oluşabilecek olan enerji kesintilerini önler ve yüksek gerilimi şebeke için zarar vermeyecek düzeye indirir. Böylece tesisimize gelen bir yüksek gerilim darbesini sönümlendirip etkisiz hale getirerek toprağa güvenli bir şekilde iletmiş oluruz. Bu da tesis güvenliği ve iş sürekliliği açısından büyük önem taşımaktadır.
Neden SIGMA Parafudr ?
TS EN ve Avrupa standartlarına uygun üretilen Sigma parafudrları ile elektrik tesisatı ve bu tesisata bağlı teçhizatlar güvenli bir şekilde koruma altına alınır.Sigma AG parafudrları Sınıf I Tip 1 B sınıfı hariç diğer tüm parafudrlar için hata sinyal kontağı ile birlikte sevk edilir. Bu sayede darbe gerilimi meydana geldiğinde, istenirse ikaz sinyali alınır. Sınıf II, Sınıf I+II, Sınıf III parafudrların katuşları kolayca değiştirilebilir, böylece bakım maliyetleri de düşürülmüş olur.Sigma parafudrlar geniş ürün seçim olanağı ile komple bir koruma sağlar, olabilecek tüm risklerin önüne geçilmiş olur.
Sigma Elektrik Alçak Gerilim Parafudrları Kataloğu İçin Tıklayınız.
Alçak Gerilim Parafdurları | Sigma Elektrik
B Sınıfı, Tip 1, Sınıf I
C Sınıfı, Tip 2, Sınıf II
Ürün Bağlantı Şeması
BC Sınıfı, Tip 1-2, Sınıf I-II
► Metal oksit varistör (MOV) ile yüksek deşarj kapasitesi
► Termo dinamik kontrol izleme ile yüksek güvenilirlik
D Sınıfı, Tip 1-2, Sınıf I-II
Sigma Elektrik Alçak Gerilim Parafudrları Kataloğu İçin Tıklayınız.
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
Kaynak
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET