3D Metal Yazıcılar ile Üretim
3D metal yazıcılar, başlangıçta maliyetli ve daha az kullanılan bir ürünken, şimdilerde oldukça gözde teknolojik cihazların arasında yerini aldı. 3D metal yazıcılar ile birçok ürün basılabilir hale getirildi.
28.12.2017 tarihli yazı 11603 kez okunmuştur.
3D Metal Yazıcı Nedir?
1984 yılında ilk üretiminden bu yana SLA (Charles Hull tarafından) 3D yazıcılar, diğer sektörlerdeki teknolojik gelişmeler ile birlikte farklı şirketler tarafından farklı sistemler ile kullanılmaya devam etti.
Kısaca açıklamak gerekirse 3D metal yazıcı, istediğimiz dijital bir dosyadan 3 boyutlu bir yazılım ile 3 boyutlu katı metal nesneler üretme işlemidir. Birçoğumuz sıradan üç boyutlu yazıcıların üretimde kullanımını görmüştür fakat metal maddeler işin içine girdiklerinden tahmin edebileceğiniz gibi durum oldukça farklılaşmaktadır.
Kısaca açıklamak gerekirse 3D metal yazıcı, istediğimiz dijital bir dosyadan 3 boyutlu bir yazılım ile 3 boyutlu katı metal nesneler üretme işlemidir. Birçoğumuz sıradan üç boyutlu yazıcıların üretimde kullanımını görmüştür fakat metal maddeler işin içine girdiklerinden tahmin edebileceğiniz gibi durum oldukça farklılaşmaktadır.
DMLS Yöntemiyle Üretim
Toz metal yığınına bir yb fiber lazer ateşleyerek kullanılan katmanlı üretim teknolojisidir. Bu sayede bilgisayar ekranındaki 3 boyutlu modelin bulunduğu alandaki noktalara otomatik olarak hedeflenmesi bu noktalardaki malzemelerin eritilmesi veya daha katı bir hal için bir araya getirilmesi gerekir. İşlem sırasında bir yapı dosyası oluşturulur daha sonra makinenin üretim yapması için katman kalınlığı belirlenir ve DMLS makinesine konur.
FDM Teknolojisiyle Üretim
Ülkemizde daha yağın olan adıyla; örme yöntemi bobin halinde olan yüksek sıcaklıkta eritilmesi ve daha sonrasında CAD sistemindeki modele uygun birleştirilmesiyle 3D üretim sağlama teknolojisidir. Model materyal tozu içte değil, tabla üzerinde boş üretim alanında üretilir bundan dolayı karmaşık geometrilere veya boşta kalan bölümlere sahip 3D modeller destek materyal ile üretilir. Kullanılan bu destek materyal üretim sonrasında belirli kimyasallarla çözünebilir.
DMS Teknolojisiyle Üretim
Doğrudan metal baskı (Direct Metal Printing) cad sisteminde verilen yüksek kaliteli ve karmaşık modelleri metal parçalar olarak oluşturan bir üretim teknolojisidir. Makine, yüksek hassasiyette bir lazer metal toz parçalarına yönlendirilir ve böylece seçici olarak ince detay metal tabakalar birbiri ardına oluşur.Bu yöntem geleneksel döküm teknolojileri için mümkün değildir ve çeşitli metaller bulundurma özelliğinede sahiptir.
Gelecekte 3D Metal Yazıcılar
Bazı şirketler için merak konusu olan bir alana girmektedirler; yazıcılar seri üretim için uygun mu?
Şimdilik gelişmesi devam eden bu faydalı makineler için söylenen buna uygun olmadıkları fakat gittikçe hızlanması, düşük ve gittikçe maliyetinin düşmesi üreticiler için bir umut ışığı oluşturmaktadır. Üstelik Hollandalı bir grup gencin yapmış olduğu çalışma tüm bu düşüncelere somut bir örnek teşkil etmekte.Öğrenciler,parçalı üretim tekniğiyle 3D yazıcı konusunda çalışan bir firmanın desteğinide alarak 3 aylık bir ön çalışma sonucunda,üretilen parçaların kaynaklama sistemiyle birleştirdirler ve sürüm testindende hafif olma avantajıyla beraber başarıyla geçtiler.
Metin içerisinde bahsettiğimiz gibi yazıcının basmasını istediğimiz model bunun için hazırlanmış bir program içinde olmalı.
Bunlar;
► AutoCad
► Solidworks
► Google Sketch up
► Rhino 3D olarak sıralanabilir.
Yazar: Miray Ercan
Kaynak:
►newatlas.com
►slashgear.com
►extremetech.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.