elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Band Geçiren Filtreler
(Bandpass Filter) |
Elektrikport Akademi

Bu yazımızda band geçiren filtreleri inceliyoruz. Alt ve üst frekans limitleri dışında kalan noktalardaki sinyalleri bastıran, belirtilen aralıklardaki sinyallere dokunmayan transfer fonksiyonuna sahip filtreler günümüzde epeyce kullanılıyor.



A- A+
09.01.2013 tarihli yazı 57589 kez okunmuştur.
BandpassFilter hangi parametreler le tanımlanır.

2 tane parametresi var.
►    Merkez Frekans (f0) - geçirmeye çalıştığı bantın tam ortası merkez frekansı.
►    Bazı yerlerde fc diye geçiyor.
►    BandWith-O bandın genişliği İdeal BP filter, fı ile f2 frekansları arasını geçirsin.
 


Merkez frekansımız f1+f2/2. Genliğimiz f2-f1 olur ki bu ideal bir bandpassfiltredir. Ama ideal filtre hiç olmaz. Aslında bizim filtremiz idealden baya uzak bir filtre oluyor. Çünkü; LC kompanitleri kullandığımızdan  karakterisliği böyle. Bir frekansı geçirip ardından geçirmemeye başlayan bir olay olamaz, continuous (sürekli) olmalı. Analog bir devre süreklidir, kesintiler olmaz. Filtrelerin 1. 2. 3. Derece gibi dereceler vardır. Bu dereceler şöyle hesaplanır, kullandığımız kapasiteler ve dirençler filtrenin derecesini verir (kapasiteler seri olmaması gerekir).


Merkez frekansını rezonans frekanstır.
Bandwidth’i direnç belirler. Kullandığınız dirence bağlı olarak bandwidthi arttırıp azaltabilirsiniz. Mesela bir ayarlı bandpassfilter yapmak istediniz. Bir tane değişken belirliyorsunuz potansiyometre kullanarak bandwidthi arttırıp azaltabilirsiniz.

Paralel Bandpassfilter R ye ve C ye bağlı.
Seri BandPassfilter ise R ye ve L ye bağlı.



Bandpassfilter paralel rezonans


 
BW = 1 / RC
Bandwidthi azaltmak istesem  R'yi büyültüyorum. Merkez frekans R ve C ye bağlı değişmez.R ye 0 değerini verince kısa devre yapınca, Bandwith sonsuz olur her şey geçirir. R yi sonsuz yaparsan 1/ sonsuzdan sinyal geçmez. Mesela C sınıfı amplikatör de genlik modülasyonu yaptın. Full yanband yapar, 3 bandı alacak şekilde olmalıdır. Tek yan band yapmaz.
 

Örneğin; Vin=300 KHz bir taşıyıcıyı Vout=5 kHz’ e modüle edilecek bir class c ampdizayn edin.

Burda yapcağımız şey şu ;

BW = 10 kHz
Taşıyıcı bizim merkez frekansımız. Burda L ye değer verip C yi bulabiliyiz ama ikisinide bulmamız lazım. Bu paralel bir filtre bandwidth formülü

BW = 10 kHz


Genlik modülasyonu dirençsiz neden yapılamaz ?

Pulse veriyorsun kapasiteyi şarj ettip bıraktın bu devrede hiç direnç yok yani enerji kaybı yok, enerji kaybı olmadığında kapasitans ve bobin sonsuza kadar salınım yapacak. Genliği sabit olan bir sinüs dalgası elde edeceksin benim verdiğim enerji bir yerde tüketilmesi lazım. Bir bant genişliğinin olması lazım. Buraya verdiğim pulse boyutuna göre burdaki osilatörün genliğini değiştirebilmem lazım. Burda hiç direnç olmazsa ben buna pulse verdikçe hiçbir zaman azalıp çoğalmaz ve burdaki osilatör devam eder. Bu da genlik modülasyonu olmaz. Çünkü; enerji kaybedecek bir eleman olmuyor olacak. LC devresinde enerjiyi sadece direnç kaybeder. Band genişliğini sağlamak için formülden R yi hesaplayıp yerine koymak lazım L yide kullanmak lazım aksi taktirde genlik modülasyonu yapmamış oluruz.

Bir örnekle Hesaplayalım.
L= 1 mH olsun önce Vin = 1 / 2pi karakök LC formülünden C yi bulup sonrada C yi kullanıp R yi bulalım.
Osman Kemal Dağ Osman Kemal Dağ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar