elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bu Yöntem Hayat Kurtarıyor

Olduğu yere ve şiddetine göre yüzlerce hatta binlerce kişiyi mağdur eden; evlerinden, işlerinden hayatlarından ayıran deprem, aslında bilinçli yapılanma ve teknolojik gelişmelerin hayata uygulanması ile azaltılabilecek bir doğa olayı.



A- A+
31.10.2011 tarihli yazı 6392 kez okunmuştur.

Geçtiğimiz günlerde Van'da yaşanan deprem sonrası bir çok bilim insanı, mühendisler, mimamlar yanlış yapılanma ve denetimsizlikte şikayet eder oldu. Kamu kuruluşları ve odalarda bu konuda görüşlerini açıklamaktalar. Gerçektende üzerinde durulan bu husus depremin etkilerini azaltabilmek için gerekli olan bir konu. Olduğu yere ve şiddetine göre yüzlerce hatta binlerce kişiyi mağdur eden; evlerinden, işlerinden hayatlarından ayıran deprem, aslında bilinçli yapılanma ve teknolojik gelişmelerin hayata uygulanması ile azaltılabilecek bir doğa olayı.



Bu öngörü doğrultusunda hareket eden bilim insanları depreme dayanıklı binalar yapılabilmesi konusunda çalışmalarını sürdürmekteler. Bu çalışmanın sonuncusu dünyayı hayran bırakan bir çalışma.



ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünde son 10 yılda yürütülen araştırmalar sonunda, betonarme binalardaki tuğla duvarları ''gömlek kumaşı inceliğindeki karbon lifli polimerler'' veya ''öndökümlü betonarme panellerle'' depreme karşı güvenli hale getiren yöntemler geliştirildi.



Mevcut güçlendirme yöntemlerinde, tuğla duvarlı çerçevelerin betonla güçlendirilmesi için binanın boşaltılması gerekirken, bu yöntemler, ev sahiplerine sadece boya-badana kadar rahatsızlık verdiğinden her binaya uygulanabilecek özellik taşıyor.



Bu çalışmaların sonuçları ulusal ve uluslararası platformlarda yayınlanarak küresel ölçekte deprem mühendisliği camiasında yaygın kabul gördü.



Bir bölümü Türkiye'nin deprem yönetmeliklerine de giren güçlendirme yöntemleri, inşaat mühendisliği alanında geliştirilmiş en yenilikçi ve uygulanması en kolay yöntemler olarak literatürdeki yerlerini de koruyor.



ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güney Özcebe, ODTÜ'de geliştirilen depreme dayanıklı bina güçlendirme teknolojileri ve dünyanın gelişmiş ülkelerinde yürütülen deprem risklerinin azaltılmasına yönelik stratejik çalışmalara ilişkin bilgi verdi.



Mevcut bir yapının depreme karşı güçlendirilmesi sırasında kullanıcılara verilecek rahatsızlığın bir boya-badana işleminin vereceği rahatsızlıktan daha fazla olması durumunda kullanıcıların güçlendirme yaptırmaktan vazgeçebileceğini ifade eden Özcebe, ODTÜ'nün bu fikirden yola çıkarak İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesinden araştırmacılar ve NATO ve TÜBİTAK gibi kurumların desteğiyle çalışmalara başladığını anlattı.



Prof. Dr. Güney Özcebe, geliştirilen bu yöntemlerle tüm ülkenin deprem probleminin çözülebilmesinin mümkün olmadığını, ancak bu güçlendirme tekniklerinin Türkiye'deki kentsel deprem risklerinin azaltılması için önemli birer alternatif oluşturduğunu söyledi.


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.