Dairesel Otomatik Park Sistemi |
Yıldızlı Projeler Yarışması
Yeni yerlerin açılamaması ve mevcut yerlerin talepleri karşılayamaması 'Kısıtlı alandan nasıl daha etkin bir biçimde yararlanabiliriz?' sorusunu da beraberinde getirdi. İşte bu soru da projenin başlangıç noktası oldu.
Günümüzde, metropollerin başlıca dertlerinden biri kısıtlı alan ve otopark sorunudur. Nüfus yoğunluğunun artışıyla doğru orantılı olarak araç yoğunluğu da artmaktadır. Gelişimin doruğunda bulunan bu şehirlerde, alan darlığının olduğu her mekanda, park büyük bir sorun teşkil etmektedir. Yeni yerlerin açılamaması ve mevcut yerlerin talepleri karşılayamaması 'Kısıtlı alandan nasıl daha etkin bir biçimde yararlanabiliriz?' sorusunu da beraberinde getirdi. İşte bu soru da projenin başlangıç noktası oldu.
Akıllı otopark sistemi 2 step ve 1 DC motor olmak üzere toplam 3 motor ve o motorların senkronize çalışmasını sağlayan PLC sistemi ile kontrol edilir. Step motorlardan birincisi sistemin dönmesini kontrol eder. Diğer step motor ise yüksekliği kontrol eder. Ve DC motor ile de kızağımız kontrol edilir.
Projenin diğer mevcut projelerden farkı temelde iki adettir. Bunlar; binanın dairesel olması ve aracı alıp bırakan mekanizma olarak bu projeye özel geliştirilmiş tırnaklı palet sisteminin kullanılmasıdır.
Dairesel bir bina tasarımını tercih edilmesinin sebebi dikdörtgen veya kare olan mevcut akıllı otopark sistemlerinde binaların köşelerinin atıl kalmasını önlemek ve bu yolla açısal bir kazanç elde etmektir. Ayrıca mevcut akıllı otopark sistemlerinin çalışması gelen aracın istenilen kata asansörle getirilip daha sonrasında paletler üzerinde kayarak boş yere park edilmesi prensibine dayanır. Bu durumda da arkada kalan bir aracı çıkarabilmek için bir kaç aracı kaydırmak gerekebiliyor. Ancak dairesel yapıda böyle bir kaydırmaya gerek duyulmadığı için kaydırma esnasında sarf edilen enerjiden tasarruf edilebilmektedir.
Mevcut sistemlerde aracın altına konulan sabit bir palet yardımıyla kaldırma ya da komplike kaldırma sistemleri kullanılmaktadır. Sadeliğin en etkili yöntem olduğu varsayımından yola çıkarak tırnaklı sistemi geliştirildi. Bu sistem sayesinde araç alış ve bırakışta mekanik ve kullanım pratikliği sağlamaktadır.
Akıllı otopark sistemi, diğer katlı otopark sistemleriyle kıyaslandığında, araç sistem içinde çalışmadığı için benzin sarfiyatını önleyecek ve bu oranda da karbondioksit salınımını engelleyecektir. Ayrıca katlı otoparklarda araçların üst katlara çıkarken manevra yapması için yollar, rampalar, kolonlar ve yayaların dışarı çıkması için asansörler veya merdivenler bulunur. Bu projede ise bunlar bulunmadığından alandan daha etkili bir biçimde yararlanılmaktadır. Bu ölçüde kıyaslandığında akıllı otopark projesinin araç kapasitesi çok daha yüksektir. Dairesel biçimde tasarlanan bina sayesinde dar alanlarda çözüm üretmektedir. Araçlar sistem tarafından otomatik park edileceği için olası kazaların da önüne geçilecektir. Araç doluluğu sistem tarafından kontrol edileceği için yığılmaların önüne geçilebilinecektir. Finansal alanda yapılan kıyaslamalarda ise uzun vadede akıllı otoparkların daha fazla kar getirdiği öngörülmüştür.
Akıllı otopark projesinin normal boyuta göre 1/32 ölçeğinde bir prototipi gerçeklenmiş olup test işlemleri yapılmıştır. Her katına 8 aracın park edebildiği 4 katlı bu prototipi gerçek boyutta inşa ettiğimizde zaman her katında 24 aracın park edebildiği bir akıllı otopark sistemine sahip olunabilecektir.
Proje, gelecekte, yukarıda da belirtildiği gibi kısıtlı alanların bulunduğu metropollerde yerel yönetimler veya sanayiciler ile iş birliği içerisinde işler hale getirildiği takdirde mevcut otopark sorununa kalıcı çözümler getirecek kalibrededir. Yapılan hesaplara göre 40 araç kapasiteli bir alanda akıllı otopark sistemi 5 katlı olarak gerçeklendiğinde 120 araç kapasitesine ulaşılabilmektedir. Bu da şehir merkezlerinde adeta devrim niteliğinde bir otopark çözümü olarak karşımıza çıkıyor.
Baran arıkan
Kadir Has Üniversitesi
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler