Dijital ve Analog Zaman Saati Nedir?
Zaman röleleri çok sık kullanılan kontrol elemanlarından bir tanesidir. Aydınlatma sistemlerinin kontrolünde ise özel bir zaman rölesi çeşidi olan zaman saatleri kullanılmaktadır. Peki zaman saatleri nedir, nasıl çalışır ve nerelerde kullanılır? Yazımızda bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz...
12.06.2014 tarihli yazı 33119 kez okunmuştur.
Zaman Saati Nedir?
Zaman saatleri gerçek zaman saatine göre çalışan, fotosel gibi sensörlere ihtiyaç duymadan istenilen zaman aralıklarında aydınlatma sistemlerini kontrol eden özel bir zaman rölesidir. Belirlenen zaman aralıklarında aydınlatma kontrolü sağlayıp, ihtiyaç duyulmayan zaman aralıklarında oluşacak olan enerji kaybını aydınlatma kontrolü sayesinde engelleyerek enerji tasarrufu sağlar.
Aydınlatma sistemlerinin kontrolünde çok önemli bir yere sahip olan zaman saatleri, aynı zamanda belirlenen uygun zaman aralıklarında sulama kontrolünü de sağlamak için kullanılabilir. İstenilen zaman aralıklarında sulama kontrolü yapılarak enerji tasarrufu sağlanır. Tarımsal sulama, park/bahçe sulama sistemlerin vb. kontrolünde kullanılabilir.
Enerji verimliliği günümüzde çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle zaman saatlerinin en önemli özelliklerinden biri yukarıda da belirtildiği gibi aydınlatma, park ve sulama vb. gibi sistemlerde enerji tasarrufu sağlamasıdır.
Zaman Saatleri Nasıl Çalışır ve Çeşitleri Nelerdir?
Bir zaman saati örnek olarak bahçede bulunan aydınlatmaların kontrolü için kullanılacak olursa; anahtarlanması hava kararmadan önce yapılır ve geceleyin aydınlatma sağlanır. Hava aydınlandıktan sonra aydınlatma sisteminin enerjisi, saat dilimine göre programlanan zaman saatleri tarafından kontrol edilir.
Zaman saati coğrafi konuma göre ayarlanan (astronomik zaman saati) özellikte ise cihaz kurulumunda girilen şehir plakası ile coğrafik konumlara ve gerçek zaman saatine göre sensörlere ihtiyaç duymadan güneşin doğuş ve batış saatlerini referans alarak otomatik kontrol sağlamaktadır.
Zaman saati coğrafi konuma göre ayarlanan (astronomik zaman saati) özellikte ise cihaz kurulumunda girilen şehir plakası ile coğrafik konumlara ve gerçek zaman saatine göre sensörlere ihtiyaç duymadan güneşin doğuş ve batış saatlerini referans alarak otomatik kontrol sağlamaktadır.
► Astronomik (Coğrafi Ayarlı) Zaman Saati
► İlginizi Çekebilir : Elektrik Sigortası ile Kaçak Akım Rölesi Arasındaki Farklılıklar
Zaman saatleri analog ve dijital olmak üzere iki çeşittir ve günlük & haftalık zaman dilimlerine göre programlanabilmektedir. Buna ilave olarak yukarıda bahsedilen coğrafi konuma göre zamanlama kontrolü yapabilen astronomik zaman saatleri de kurulu olduğu konuma göre zamanlama da hassasiyet sağlamaktadır.
Zaman Saatlerinin Kullanım Alanları Nelerdir?
Günümüzde zaman saatleri birçok aydınlatma ve sulama sistemlerinde kullanılmaktadır. Bunlardan başlıcaları; bulvar, cadde, sokak, park/bahçelere ait aydınlatma sistemleri, tabela, reklam ve bilboard panolarına ait aydınlatma sistemleri, bankalar, oteller, alışveriş merkezleri, mağazalara ait iç ve dış aydınlatma sistemlerinde sıkça kullanılmaktadır.
Sulama sistemlerinde ise sulama kanallarının kontrolü de istenen saatlerde su transferini sağlayan pompa ve hidroforlarının elektriksel kontrolleri ile sağlanabilir. Bu şekilde manuel kuruluma gerek kalmaksızın istenen sulama, otomatik olarak istenen saatte izin verilen sürede yapılabilir. Elektrik motorlarının kontrolünün istenildiği noktalarda, ihtiyaca uygun olarak mekanik veya dijital zaman saatleri ile elektrik anahtarlaması sağlanılabilmektedir.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET