Dikey Çiftlikler Yapay Zeka ve Robotlar Tarafından Yönetiliyor
Yapay zeka ve robotlar ile yönetilen dikey çiftlikler, normal bir çiftliğe göre dönüm başına 400 kat daha fazla verime sahip. Dikey çiftliklerle alandan tasarruf edilebiliyor. Detaylar yazımızın devamında.
26.01.2021 tarihli yazı 4585 kez okunmuştur.
Sürekli olarak artış gösteren dünya nüfusuyla, beslenme ihtiyacının giderilmesini oldukça zor hale geliyor. Dikey tarımın, bu konuda gelecek için çözüm olabileceği düşünülüyor. Dikey çiftlikler, kapalı mekan içinde herhangi bir yere yerleştirilebiliyor. Bu özellik, tarıma uygun arazinin azaldığı bu çağda dikey çiftliklerin tercih edilmesini sağlayabilir. Nate Storey tarafından San Francisco’da kurulan bir tarım teknolojisi girişimi olan Plenty, çiftlikleri ve çiftçiliği yeniden keşfediyor ve adeta bir devrim yaratıyor.
►İlginizi çekebilir: Rüzgar Enerjili Dikey Çiftlik 1.000 Ton Yeşillik Üretecek
%95 Daha Az Su ve %99 Daha Az Arazi Kullanımı
Plenty, %95 daha az su ve %99 daha az arazi kullanarak ürünlerin büyüme kalitesini sürekli iyileştiriliyor. Kullanılan robotlar ve AI (Yapay Zeka) da yıl boyunca ürünlerin yetiştirilebilmesi anlamında çok büyük önem taşıyor. Plenty'nin kurucu ortağı olan Storey, arazi krizini çözme çalışmaları kapsamındaki Forbes röportajındada: "Gerçek şu ki, dünyada gerçekten ekonomik olarak taze meyve ve sebze yetiştirebileceğiniz beş yer var ve bunların hepsi şu an kullanımda. Dikey tarım ile dünyanın taze meyve ve sebze kapasitesini büyütmek istiyoruz ve bunun gerekli olduğuna inanıyoruz." açıklamalarında bulundu. Storey: "1500 dönümlük bir çiftlikten 350 kat daha büyük bir arazinin marketinizin içine sığdığını hayal edin, bu oldukça verimli bir durum." ifadelerine yer verdi.
Dönüm Başına 400 Kat Daha Fazla Verim
Plenty’nin iklim kontrollü iç mekan çiftlikleri; yan yana yerleştirilmiş, dikey olarak büyüyen ve tavandan sarkan bitki sıralarından oluşuyor. Ayrıca bitkileri hareket ettirmek için robotlar kullanılırken gerekli olan su, sıcaklık ve ışığı da yönetmek için yapay zeka kullanılıyor. Bitkilerin ortamı, bitkilerin üstlerinde bulunan ve güneş görevi gören LED ışıklar, mümkün olan en iyi mahsulleri elde etmeyi sağlamak için sürekli olarak optimize edilmekte. Oldukça verimli olan bu dikey çiftlikler ile düz bir çiftliğe göre dönüm başına 400 kat daha fazla ürün elde edilebiliyor.
Şirketin web sitesinde, kapalı alandaki dikey tarımın daha üstün olmasının; tekonoloji, mevsim, zaman, doğal felaketler, haşereler gibi birçok nedeni bulunmaktadır. Hepsinden en önemlisi ise kullanılan suyun tamamı geri dönüştürülmekte ve havadaki buharlaşan su yeniden kullanım için tutulmakta.
Plenty, SoftBank'tan 140 milyon dolar yatırım aldığını açıklamıştı. Daha önceki 400 milyon dolarlık yatırım da göz önüne alındığında Plenty, 540 milyon dolar finansman sağlamış oldu.
Kaynak:
►interestingengineering
Yazar: Kaan Şensoy►interestingengineering
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.