Küresel Üniversiteler Dönemi!
Bugünlerde dünyada eğitimde köklü değişimler yaşanıyor. Artık küresel üniversiteler sayesinde sınırlar ortadan kalkmış durumda.
Günümüzde hangi konu ve alanda olursa olsun sınırlar tamamen kalkmış durumda. Yani eskisi gibi tek alanda ve tek yerde faaliyetler yürütülemiyor. Her şey iç içe geçmiş durumda. Sektör bazında konuşmak gerekirse de tüm sektörler çalışmalarını birbirlerinden aldıkları destek, birikim ve iş potansiyeli ile yürütüyorlar.
Eğitimde de son dönemlerde köklü değişimler yaşanıyor. Eskiden bir ülkenin gelişmişliği ya da güçlülüğü savaş ve doğal kaynak gücüyle ölçülürken artık eğitimli ve yetişmiş kalifiye eleman sayısıyla ölçülüyor. Ama burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. 'Kalifiye eleman' konusu. Çünkü üniversite mezunu olmak demek ya da üniversite mezunu sayısının çok olması demek bir ülkenin gelişmişliğini tamamlamıyor. Önemli olan iş potansiyellerinde yetişmiş kaliteli, uzman ve iş bitirici elemanların yetişmesi. Bu durum mühendislik, teknik ve diğer tüm aşamalarda aynı.
Üniversite eğitim sistemi de artık eskisi gibi değil. Dünyada bir çok üniversite küreselleşmiş durumda. Yani bulunduğu ülke dışında başka ülkelerde de başka coğrafyalarda da eğitim veriyorlar. Üniversiteler bireysel ve ulusal kimliklerinin dışına çıkarak küresel anlamda insanlığa ve toplumlara ışık tutmaya başladı. Doğru ve güvenilir bilgi üretimi ve paylaşımı için uluslar arası alanda tüm dünya öğrencileri ortak çalışmalar yürütebiliyor.
Artık üniversitelerin yabancı öğrencileri var, başka ülkelerde kampüsleri var. Yabancı dilde eğitim veriyorlar ve uluslar arası alanda birçok üniversite ve ülke ile işbirliği içindeler. Projeler ve araştırmalar, yatırım ve fonlar, tüm gelişmeler küresel dünyaya uygun olarak yapılıyor.
Küresel üniversiteler olarak yapılanmaya çalışan ülkemizde de birçok yabancı öğrenci Türk üniversitelerinde eğitim görüyor ve çalışmalarını sürdürüyor. Türk öğrenciler de bugün hangi ülkeye giderseniz gidin yurtdışındaki üniversitelerde yabancı dilde eğitimlerini ve çalışmalarını yapıyorlar. Hatta birçok teknoloji ve diğer gelişmelerde lider yönetici ve geliştirici konumlarında yer alıyorlar.
Örneğin New York Üniversitesi 16 farklı şehirde araştırma ve geliştirme merkezlerine sahip. Ayrıca New York dışında Abu Dabi ve Şangay'da da kampüsleri var.
Katar'da bugünlerde bir eğitim şehri kuruluyor. Bu eğitim şehrinde 8 uluslar arası üniversite yer alacak. Sorbonne Üniversitesi Abu Dabi'de yeni bir lisans programı başlattı. Programda Fransızca eğitim veriliyor. Bugün birçok Amerikan üniversitesi Çin'de ve dünyanın çeşitli yerlerinde üniversitelerinin kampüslerini açmış durumda. Çinli öğrenciler de dünyanın pek çok yerinde eğitim alıyorlar.
Tüm bu gelişmeler gösteriyor ki artık ulusal sınır ortadan kalktı. Ülkeler ve insanlar hep iç içe çalışmalarını ve eğitimlerini sürdürüyorlar. Ülke olarak bizim de bir an önce ulusal sınırları aşıp küresel eğitim ve iş alanlarında yerimizi almamız gerekiyor.
Kaynak: BBC
Emre MERSİN / Elektrikport