Makine Mühendisliğinde Bilgisayar Programları
Günümüzde mühendislik işlemlerinin başlangıcı bilgisayar ortamında oluşturulan tasarım, çizim ve simülasyonlarla başlamaktadır. Bu yazımızda, mühendisliğin en temel branşlarından olan makine mühendisliği alanında kullanılan bilgisayar programlarını sizler için inceledik.
10.02.2015 tarihli yazı 149735 kez okunmuştur.
Makine mühendisliği bölümü öğrencileri ‘hangi programları bilmeliyim’ diye düşünüp araştırmaya başladığında karşısına gelen cevapların çoğu Autocad, SolidWorks ve CATIA gibi CAD programları olmaktadır. Bu kadar geniş bir alana sahip bir bölüm için niçin akla ilk bu programlar gelmektedir?
Bu soruya verilebilecek cevaplar şu şekildedir:
►Öğreniminin kolay olması,
►Eğitim notlarının rahat bulunması,
►Yaygın olarak kullanılan programlar olması,
►‘Arkadaştan duydum işsiz kalmazmışım’
Hiç mühendislik bilgisi olmayan biriside gerekli çalışmaları yaparak bu programları öğrenebilir. İşte bu yüzden sorunun cevabı aslında görmek istemediğimiz bir durumda saklı, o da ne yazık ki makine mühendisliğinin nelerle uğraştığını ve neler yapabildiğini bilmememiz. Geniş bir alana sahip bir bölümün, geniş bir program ağına sahip olması da kaçınılmazdır. Her programın kendine göre artısı ve eksisi vardır. Yani bir program kalıpçılıkta çok güçlüyken, otomotiv de çok zayıf kalabilir. Bunun için başlamadan önce o program hakkında bilgi almak çok önemlidir.
AutoCAD
İki Boyutlu (2D) ve Üç boyutlu (3D) çizim yapabilen genel amaçlı tasarım programıdır. Çok kullanılan çizim programlarının başında gelmektedir. Üniversitelerde en çok eğitimi verilen programdır. Ayrıca çok fazla Türkçe kaynağa sahiptir. Windows dışında MAC OS X, IOS, Android işletim sistemlerinde de çalışabilmektedir. AutoCAD, Mimari ve Mekanik gibi modülleri de bulunmaktadır. Tavsiye olarak; Bu programı öğrenmek ileri CAD* programları için de bir altyapı sağlayacaktır.
SolidWorks
2D ve 3D bilgisayar destekli çizim programıdır. Çizilen parçaların montajının daha rahat yapıldığı programdır. Parçalara malzeme ( Çelik, Alüminyum vb ) ve renk atarak daha güzel görünümler elde edilebilir. Analiz yeteneği sayesinde parçaların mühendislik analizleri yapılabilmektedir. Sırf analiz için piyasada bulunan programlar kadar sağlam olmayabilir ama hızlı bir şekilde başka bir program kullanmadan analiz yapmaya imkan sağlaması bir avantajdır. Ayrıca animasyon yeteneği ile yapılan montajlara hareket verilebilir. AutoCAD programını öğrenenlerin iki boyuttan üç boyuta geçerken genellikle tercih ettiği program olan SolidWorks üç boyutlu parça, ürün tasarımları için idealdir.
Siemens NX
Tasarım, imalat, analiz ve süreç yönetimini içinde barındıran bir PLM* yazılımıdır. Yapılan parçaların analizlerini de SolidWorks gibi kendi içinde yapabilmektedir. Kalıbın tasarımını yaptıktan sonra CNC* tezgahlarında imalatına imkan sağlaması da kalıpçılıkta uğraşanlar için bir avantajdır. Özellikle otomotiv ve havacılık sektöründe kullanılmaktadır.
CATIA
Profesyonel olarak çizim ve analiz programıdır. Analiz ve imalat yöntemleri bakımından daha güvenli sonuçlar vermektedir. Özellikle kapsamlı çizimler yaparken çizimin şişmesi yani fazlaca yer kaplamasını önler. Montaj kısmı diğer programlara göre biraz daha karmaşık ve yavaştır. Sektörde pahalı bir yazılımdır. Gerek pahalı olması, gerek büyük çizimler yapabilmesi nedeniyle özellikle havacılık, otomotiv ve savunma sanayinde kullanılmaktadır.
AUTODESK ALIAS AİLESİ
Cep telefonu, kol saati gibi endüstriyel ürünlerden otomobil tasarımına kadar her alanda çalışan tasarımcılar için özelleştirilmiş araç setleriyle donatılmış bir programdır. Özellikle otomotiv tasarım ve stil çalışmaları için öncü bir programdır. Gelişmiş iş akışı ile yazılım otomotiv şirketlerinin tasarım operasyonlarını hızla gerçekleştirmesini sağlar, iş tekrarlarını azaltır ve araçların pazara daha çabuk gelmesini temin eder. Özellikle otomotiv mühendislerinin tercih ettiği program, barındırdığı araç kutularıyla ve izin verdiği çalışmalarla değişik endüstriyel araçları yapmak isteyen tasarımcılara yardımcı olabilecek bir programdır.
MATLAB (MATrix LABoratory)
Yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Matematiksel problemlerin çözümü ve analizi için kullanılmakla beraber iki veya üç boyutlu grafikler çizebilmeye ve simülasyon yapabilmeye imkan sağlar. Programın en güçlü yanı Araç Kutusudur.Mühendislik disiplinlerine göre ayrı ayrı yazılmış araç kutularından istediğiniz kullanarak işlemleri daha rahat yapabilirsiniz; imge işleme, istatistik, bioinformatik, dalgacıklar, veri bankası vb. Ayrıca GUI ( Graphical User Interface ) Grafiksel arayüz tasarlayabilme imkânı verir. Arayüz derken, bir programa komut verirken kullandığımız butonları, sekmeleri düşünebilirsiniz. İşte bu butonları ve sekmeleri GUI ile yapabiliriz.
ANSYS
Tasarım araçlarıyla çizilen bir parçanın, bir sistemin zamanla yıpranma yaşayacağını ve çevre koşullarından etkileneceğini biliyoruz. Bu durumları göze almadan yapılan tasarımlar üretime geçirilirken maliyet ve zaman kaybına neden olur. Bu durumları engellemek için ürünlerin çevre koşulları altında analizinin yapılması gerekir. Analiz programları içerisinde en güçlü olanı ise ANSYS’dir. Ayrıca bu programın simülasyon yapabilme yeteneği ile ürünlerin daha üretilmeden test edilmelerine olanak sağlar. Böylelikle ürünlerin zayıf noktaları belirlenir ve ona göre iyileştirmeler yapılabilir. Bu program; mukavemet, titreşim, akışkanlar mekaniği ve ısı transferi ile elektromanyetik alanlar da modüllere ayrılarak kendi alanlarında daha gerçekçi cevaplar verebilmektedir.
CAD: Computer Aided Design; Bilgisayar Destekli Tasarım; Tasarım ve çizim amaçlı bilgisayar programlarının genel adı.
CAE: Computer Aided Engineering; Bilgisayar Destekli Mühendislik; CAD ortamında bulunan ürün tasarımları üzerinde çeşitli mühendislik analizleri yapma olanağı veren yazılım grubu ismi.
CAM: Computer Aided Manufacturing; Bilgisayar Destekli İmalat; CAD ortamında bulunan çizimlerin takım tezgahlarında işlenmesi için komut üreten yazılım grubu ismi.
CNC: Computer Numerical Control; Bilgisayarlı Sayılsal Kontrol; Mekanik işlemeyi gerektiren bir çalışmada (delme, kazıma, boyama vs) takım tezgahlarının bilgisayar yardımıyla kontrol edilmesidir
PLM: Product Lifecycle Management; Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi; anlamına gelir ve bir ürüne ait tüm mühendislik, imalat ve bakımına yönelik bilgileri, dijital ortamda saklayıp, kontrol edip, kullanıcıların hizmetine sunan bir çözümdür.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET