elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mars Gezgini Zhurong İniş Yaptı

Çin, Amerika’dan sonra Mars’a gezgin gönderen ikinci ülke oldu. Zhurong gezgininin 14 Mayıs’ta Kızıl Gezegen’e inmesinin ardından 19 Mayıs günü ilk görüntüler Dünya’ya ulaştı. Detayları haberimizin devamında.



A- A+
29.05.2021 tarihli yazı 4134 kez okunmuştur.
Kızıl Gezegen’in yörüngesinde aylarca kaldıktan sonra Tianwen-1 adlı uzay aracı Zhurong gezginini Utopia Planitia' ya iniş için serbest bıraktı. 529 kilogramlık bu aracın iniş yapabilmesi için koruyucu kapsül, paraşüt ve roket platformundan oluşan bir kombinasyon kullanıldı.



Şekil 1: Mars gezegeni haritası


► İlginizi çekebilir: Mars'ta Gökkuşağı Olur Mu?

Şimdiye kadar yalnızca Amerika Mars’a inişte başarılı olmuştu. Ancak Çin’in bu yıl Mars’a inmesiyle bu durum değişti. Daha önce Mars’a inmeyi deneyen ülkeler oldu ancak yüzeye ulaştıktan kısa bir süre sonra ya düştüler ya da bağlantıyı kaybettiler. 
 


Şekil 2: Çinli Zhurong gezgini, engelden kaçınma kamerasıyla Mars'a ilk kez bakıyor


► İlginizi çekebilir: Mars'ta İlk Helikopter Uçtu

Zhurong gezgini, atmosferik girişten yüzeye inişe kadar geçen süre olan "yedi dakikalık dehşet" olayını başarıyla atlattı. Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) otonom inişin sadece yaklaşık 200 milyon mil öteden (o kadar uzakta ki Mars'tan sinyal alması 18 dakika sürmekte) izleyebildi.

Zhurong, Mars atmosferinde ilerlerken aracı korumak için tasarlanmış ve koruyucu kalkan ile kaplanmış yörünge arkadaşına bağlıydı. Serbest bırakıldıktan ve ateşli bir atmosferik girişe dayandıktan sonra, gezginin inişini daha da yavaşlatmak için devasa bir paraşüt yerleştirildi.

Ardından, gezgini tutan bir iniş platformu, yüzeye son inişi yapmak için roket motorlarını ateşledi. Bir lazer menzil bulucu ile 3D tarayıcı yükseklik ve arazi verilerini sağlarken; kameralar otonom olarak inecek bir yer seçmek için kullanıldı.

Çin’in ilk yere inişi tüm bu zorlu süreçler düşünüldüğünde önemli bir başarıdır.

 


Şekil 3: B
u görüntü Zhurong'un arka navigasyon kamerasıyla çekildi. Gezginin güneş panellerini ve antenini gösteriyor

Zhurong gezgininin Mars yüzeyini ilk kez gördüğü fotoğrafları göndermesi birkaç gün sürdü. Çünkü gezgin, Mars ve Dünya arasında daha fazla veri aktarımı yapabilmek için Tianwen-1 yörünge aracının daha düşük bir yörüngeye taşınmasını beklemek zorunda kaldı.

Zhurong en az üç ayını Utopia Planitia’ daki jeolojiyi incelemek ve yüzeyin altındaki su buzlarını aramakla geçirecek. Zhurong yüzeyin altındaki kaya ve buzları ayırt etmeye yardımcı olacak yerden nüfuz eden bir radar ve yüzey kimyasını analiz etmek için bir araç taşımaktadır.

Tianwen-1 yörünge aracı, yüksek çözünürlüklü bir kamera ile uzaydan zemini gözlemleyerek tam bir Mars yılı (yaklaşık 687 Dünya günü) boyunca aktif kalacak.

 

Çin’in Uzay Araştırmalarının Bir Sonraki Bölümü Ne Olacak?

Long, Çin’in Tianwen-1 ile Zhurong’ dan gelen verileri açıkça paylaşacağını ve bunun dünyadaki gezegen bilimcilere faydası sağlayacağını düşündüğünü belirtti.

Bu misyon ayrıca Çin’in 2028 civarında başlatılması düşünülen örnek dönüş denemesi olarak Mars’a planlanan bir sonraki yolculuğa da zemin hazırlayacak. Mars'ın ötesinde, ülkenin Dünya'ya yakın bir asteroidden örnekler toplamak ve günş sisteminin kenarlarına doğru Voyager benzeri bir uzay aracı göndermek için Callisto ayına olası bir iniş de dahil olmak üzere bir Jüpiter sondası fırlatmayı planlıyor.
 

Kaynak:


► National Geographic
► sciencenews


YAZAR: Cansu ÜSTÜNSOY

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.