Modüler UPS Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler - 1. Bölüm
Özellikle IT ve Finans sektörünün vazgeçilmezlerinden olan Modüler UPS'ler ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir? Bu cihazlarda hangi korunma teknolojileri ve optimizasyon çözümleri mevcuttur? Satın aldığınız komple sistemin içerisinde gerçekten de nasıl bir UPS kullanıldığını biliyor musunuz? Bu yazıda veri merkezlerinde sıkça kullanılan ve UPS sektöründe ciddi ARGE çalışmalarıyla geliştirilen Modüler UPS konusu üzerinde durulacak ve kaynak teşkil edecek bilgiler sunulacaktır. 2 bölümden oluşacak yazımızın ilk bölümünde güç modülü esnekliği, paralel çalışma, dokunmatik ekran, güç yoğunluğu, akü sayısı esnekliği ve otomasyon sistemlerine uyumluluk gibi modülerlik ve kompaktlık özellikleri incelenmiştir.
Veri merkezlerinin vazgeçilmezlerinden olan Modüler UPS'ler, isimlerinden de anlaşılacağı üzere esnek çözümler sunması beklenen, daha farklı güç seçeneklerinde tüketiciye hizmet etmesi gereken cihazlardır. Bu beklentileri gerçekleştirebilmek için cihazlarda bir takım geliştirmeler yapılmak zorundadır. Tescom, "Modüler UPS" ürünlerine ciddi yatırımlar ve geliştirmeler yapmıştır Bu yazımızda ilgili geliştirmelerin öne çıkanlarını inceleyeceğiz.
Güç Modülü Esnekliği
Modüler UPS tercih eden son kullanıcı veya entegratörseniz, büyük olasılıkla ilerleyen zamanlarda çok daha büyük yüklere geçiş durumunuz söz konusudur. Bu gibi durumlarda seçimini yaptığınız UPS markasının "Rack Kabini"nin minimum ve maksimum güç yoğunluğuna bakmanız, Data Center veya kurulumunu yaptığınız bölge için kritik olabilir. İkinci bir Rack Kabin, en basit anlamıyla, fazladan maliyet & alan gereksinimi & kablo trafiği demektir. İkinci bir kabine ihtiyaç olmadan tek kabin içerisinde 10 kVA - 600 kVA güç seçenekleri sunan Tescom, bu anlamda piyasadaki en esnek çözüme sahiptir.
Paralel Çalışma
Günümüzde kullanılan teknolojinin yetersiz kaldığı yerlerde, ikinci, üçüncü ve belki de daha fazla sayıda rack kabin kullanmak gerekebilir. Bu durumda da farklı güçlerde UPS’lerin paralel çalışmasına imkan veren modeller seçmek gerekecektir. Sonradan sürprizler yaşamamak için bu yapıya uygun üretilmiş Modüler UPS’lerden aldığınızdan emin olmanızı tavsiye ederiz.
DATA Center'da Paralel Çalışan UPS'ler
10.4 inç Dokunmatik Ekran
Tescom, 10.4 inçlik renkli ve dokunmatik ekranıyla, kabini açmaya gerek kalmadan Modüler UPS modüllerinin herbiriyle ilgili bilgilere erişebilmeyi mümkün kılmıştır. Bu özelliği ile piyasada açık ara en büyük kontrol paneline sahiptir. Yazının devamında okuyacağınız kontrol teknolojileri ile birlikte bu ekran çok daha anlamlı bir hale gelmektedir. Bu ekrandan farklı her güç modülünün de kendi ekranları yine vardır ve bu ekranlardan da sadece o güç modülüne ait verilere erişmek mümkündür.
10.4 inçlik Dokunmatik Ekran
cm²deki Güç Yoğunluğu
Modüler UPS'lerin en sık kullanıldığı yerlerde genellikle alanı en verimli şekilde değerlendirmek çok önemlidir. Bu anlamda tercih ettiğiniz ürünün kompakt olması, ya da başka bir deyişle en yüksek gücü en küçük hacimle ve/veya taban alanıyla verebilmesi uzun vadede kullanıcıya büyük katkılar sağlayacaktır.
Bu anlamda Tescom’un 441 (kW/squaremeter) ve 0.48 (kW/kg) değerleriyle büyük başarı gösterdiğini bilmekte fayda var.
Akü Sayısı Esnekliği
UPS sektörü için en ciddi kısıtlardan bir taneside "Akü Sayısı ve Gücü"dür. Özellikle, Veri Merkezleri gibi alanlarda çalışıyorsanız olabildiğince kompakt ürünler ararsınız. Modüler UPS'ler için modül ekleyip gücünüzü arttırabilmeniz durumu büyük bir artıyken, aynı şey aküler için geçerli olmayabilir. Artan yük durumunda yeni modüller eklediğinizde enerji süresinin azalmaması için bütün aküleri değiştirip daha büyük kapasiteli aküler kullanmak gerekir. Tescom Modüler UPS’leri için geçerli olan durum 32-44 arasında değişebilen akü grubudur. Bu da enerji verme süresinde müthiş bir esneklik sağlamaktadır. Sabit akü sayısı olsaydı her modül artışında enerji süresinin düşmesini önlemek için daha yüksek güçlerde aküler kullanılması gerekecekti. Buna gerek kalmadan kabine yeni aküler ekleyerek enerji ihtiyacı da karşılanabilmektedir. Bu imkanı sunabilmek için pek çok teknolojiyi geliştirmek gerekmektedir. Şarj modülünüzün kapasitesi burada en kritik sorudur. İçerisinde yer alan “independent charger” olarak isimlendirilen, direkt DC baraya bağlı olan bu teknoloji ile hem değişik sayılardaki aküler şarj edilebilir hem de akü yönetimi çok daha başarılı şekilde gerçekleştirilir. Bu durum akü ömrüne ve kazaların ciddi oranda azalmasına direkt olarak katkı sağlar. Burada bahsedilen değişken akü sayısı imkanı ve bağımsız şarj modülü teknolojilerini bilmek, size daha bilinçli seçim yapmanızda yardımcı olacaktır.
Hot-Swapp
Pekçok modülden oluşan UPS’ler için her ne kadar önlem alınsada arıza olma ihtimalleri her zaman mevcutur. Ek olarak çeşitli sebeplerle güç modüllerini kabinden çıkarmak vey yeni modül eklemek isteyebilirsiniz. Her modül için ekleme çıkarma işlemi yaparken elektriği kesmek zorunda kalmamak için hot-swap teknoloji siüretilmiştir. Piyasada pek çok cihazda henüz var olmayan bu teknoloji sayesinde elektriği hiç kesmeden yeni bir modül ekleyip istediğiniz modülü çıkarabilirsiniz. Bu işlemler sırasında şebekeniz kesilmeyeceği için işleriniz de aksamayacaktır. Bu durum seçim yaparken mutlaka değerlendirilmesi-bilinmesi gereken özelliklerden biridir.
Veri Merkezi Genel Görünümü
Smart Sleep
Smart Sleep, özellikle IT sektörüne özel üretilmiş ciddi tasarruf sağlayan bir teknolojidir. Client sayısı gün içerisinde çok değişkendir ve en yoğun saatlerde bütün güç modülleri aktif çalışıyorken, en az yoğun olan saatlerde de gerekli olduğu kadar güç modülünü açık bırakıp diğer güç modüllerini uykuya alan bir teknolojidir. Ayrıca belirlenen saate kadar da faaliyette olan güç modülü hep aynı modül değildir. Kaç modül varsa hepsi sırayla aktif olmaktadır. Bunun optimizasyonunu kendi içinde yapmaktadır. Bu sayede minimum güç tüketimi sağlanmış olup cihazların ömrü de uzatılabilir.
TESCOM MTI300 Serisi Genel Özellikleri
• N + x yedekli modüler tasarım
• Online hot-swappable özelliği
• Sadece 3u yüksekliğinde 30kVA’lık güç modülleriyle 2m²’den daha küçük bir alanda 900kVA güce ulaşma imkanı
• Sadece 3u yüksekliğinde 30kVA’lık güç modülleriyle tek bir kabinde 600kVA güç
• Yüksek verimli ve çevreci özellikler: AC/AC verim > %95, giriş güç faktörü > 0.99 ve giriş THDI < %3
• DSP kontrolün sağladığı kararlı ve güvenli çalışma
• Yüksek performans ve küçük boyut sağlayan IGBT modül
• Geniş giriş gerilim aralığı
• Güç kapasitesinin sadece %10’unu kullanarak tam yük testi seçeneği (self aging mode)
• Enerji tasarrufu ve sistemin hizmet süresini uzatmak için uyku modu (smart sleeping mode)
• Akü ömrünü uzatan akıllı akü yönetimi sistemi
• Şebeke yokken Ups’in aküden başlatılabilme özelliği (cold start)
• Arıza bulmayı kolaylaştıran otomatik hata ve bilgi kayıt özelliği
• Her güç modülü için bağımsız LCD ekran
• Kullanıcı tarafından programlanabilen kuru alarm röle kontakları • Kullanımı kolaylaştıran 10.4 inç renkli dokunmatik ekran
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri