elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Network Sistemleri Nedir? |
1. Bölüm

Network Sistemleri bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımını mümkün kılan iletişim sistemleridir. Bu sistemler kablolu veya kablosuz olarak kaynak paylaşımını ve ağ haberleşmesini sağlar. Peki Network(Ağ) Sistemleri nedir? Nasıl çalışır? Gelin yazımızda yakından inceleyelim.



A- A+
11.06.2019 tarihli yazı 22900 kez okunmuştur.
Bilgisayar sistemindeki donanım ve yazılım kaynaklarının paylaşımlarını sağlayan iki ya da daha fazla bilgisayar donanımının kablolu veya kablosuz şekilde bir araya geldiği sistemlere network diğer bir adıyla ağ sistemleri denir. Network sistemleri temelde bu sistemleri birbirine bağlayan alt yapı ve alt yapı üzerindeki bağlantı cihazlarından oluşur. Altyapı sistemleri içerisinde bilgisayarların birbirine bağlanmasını sağlayan pasif bileşenler bulunurken, altyapı üzerinde üzerinde iletişim sağlayan elektronik cihazlar yer almaktadır.
 

Network sistemleri diğer bir yandan farklı uzaklıklara göre bağlantı kuran sistemlerdir. Bulundukları bağlantı uzaklıklarına göre dörde ayrılmaktadırlar. Bunları sınıflandırmak gerekirse;

►Yerel Alan Ağları(Local Area Network -LAN): Aynı fiziksel ortam içerisinde bulunan uç sistemlerin sınır yönlendiricilerine bağlanmasını sağlar. Fiziksel olarak birbirine yakın ağların birbine bağlantı kurmasını sağlayan ağ yapısı birçok şirket veya evde kullanılır.

 

►İlginizi Çekebilir: Elektrik Hatları Üzerinden İnternet

►Geniş Alan Ağları(WAN): En geniş kapsamlı ağ olarak bilinir. Birden fazla cihazın birbiri ile bağlanmasına ve iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağdır. Yerel olarak kurulan ağların birbirine bağlaması sağlayan en geniş ağ çeşididir. Günümüzde internet diye adlandırılır. Farklı LAN ağlarının birbirine bağlanmasıyla haberleşeme sağlayan büyük bir ağ oluşturur.
 

►Kişisel Alan Ağları(PAN): PAN kişisel olan dijital eşyalarınızın bağlandığı ağ çeşididir. Bluetooth, Wifi gibi şekillerde bağlantı oluşturulan ufak ağdan oluşur. Yazıcı, kablosuz mouse, telefon, bilgisayar gibi kişisel eşyalarınızın buluştuğu ağ çeşididir.
 

►İlginizi Çekebilir: SCADA Nedir?

►Büyük Kent (Metropol) Alan Ağları(MAN):Bu ağ çeşidinde birden çok LAN sistemini kendi içine alan bir sistemdir. LAN ağlarının birbirine bağlayarak tek bir ağda toplanmasını sağlar. Bu ağ sistemi büyük işletmelerde kuruşlarda kendi içinde kurulabilir veya bu yapıda bir sisteme dahil edilebilir.
 

Bir ağ oluşturmak için yazılım ve donanımlardan oluşan ağ bileşenlerine ihtiyaç duyarız. Ağ bileşenleri bilgisayar, iletişim ortamı, iletişim aygıtları ve çevresel cihazlardır. Ağ bileşenlerini donanım olarak kablo, hub, switch, router, repeater gibi aygıtlarla çeşitlendirebilirken, yazılım tarafında ise ağ iletişim sistemleri, iletişim protokolleri ve ağ programlarından oluştuğu söylenebilir.

Bir ağ sisteminde bilgisayar en büyük görevi üstlenen aygıttır. Bilgisayarlar ağda birden fazla görevde bulunabilir ve bir ağda sunucu (Web sunucusu, Dosya sunucusu), veya istemci olabilir. En az iki bilgisayar arasında ağ oluşturulabilir. Birden çok bilgisayar arasında bağlantı kurmak amacıyla ise Ethernet oluşturulmuştur. Ethernet yerel iletişim ağı altında sistemleri birbirine bağlayan bir tür kablolama ve sinyalleşme biçimidir. Bu teknolojinin ilerlemesiyle oldukça ciddi bir yol alan bu ağların şimdiki bilinen en büyük örneği İnternet’dir.

 
Ağ sistemi oluştururken dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biride sınıflandırmadır. Ağ oluşturma aşamasında yapılacak olan sınıflandırma ile ağ güvenliği ve düzeni sağlanarak daha sağlıklı çalışan bir sistemi oluşturulacaktır. Yapılacak olan sınıflandırmada fiziksel ve mantıksal sınıflardan oluşmaktadır. Fiziksel sınıflandırma cihazların hangi cihazlar ile doğrudan veya dolaylı olarak bağlantılı olacağını gösterirken, mantıksal sınıflamada ise ağda bulunan sunucun bağlı olduğu cihazlara verilecek yetkiler, güvenlik duvarları, erişim yetkileri gibi konular göz önüne alınmaktadır.

Ağ sistemlerinin belirli bir düzen içinde haberleşebilmelerini sağlamak adına çeşitli standartlar geliştirilmiştir. Bunlardan en çok kullanılanı Açık Sistem Bağlantıları komitesi tarafından geliştirilen 7 katmanlı OSI referans modeli ve Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen TCP/IP referans modelidir. Bir sonraki yazımızda bu haberleşme protokollerini daha yakından inceleyeceğiz.




Yazar: Enes GÜVEN

Kaynak:

Wikipedia
Bilgisayar Haberleşmesi ve Ağ Teknolojisi /Rifat Çölkesen


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar