elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rüzgar Enerjisi Çiftlikleri Düşündürüyor |
Kelebek Etkisi ile Avrupa'nın İklimi Değişir Mi?

Avrupa'da rüzgar çifliklerinin gelişiminin dünya çapında iklim üzerine etkisi oldukça azdır ve bu en az 2020'ye kadar böyle gidecektir. Peki bu konu üzerindeki araştırma sonuçları yenilenebilir enerji ile ilgili neleri açığa çıkartıyor? Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
27.02.2014 tarihli yazı 18745 kez okunmuştur.
CNRS,CEA ve UVSQ'dan araştırmacıların INERIS ve ENEA (yeni teknolojilerden sorumlu enerji ve sürdürülebilir enerji geliştirme alanında İtalyan kuruluşu) ile işbirliği içinde yürüttüğü araştırmanın ana sonuçları Avrupa'da bulunan rüzgar çiftliklerinin 2020'ye kadar bu şekilde devam edeceğini gösteriyor. 

Bu sonuçlara, Avrupa'daki rüzgar çifliklerinin atmosfere etkisi katılarak ve iklim simülasyonları gözetilerek ulaşılmıştır. Yine bu sonuçlar, gerçekçi bir tahminle, Avrupa ülkelerinin kararlılığı ile rüzgar enerjisi üretiminin 2020'ye kadar ikiye katlanacağı göz önünde bulundurularak elde edilmiştir.



Şekil 1: Rüzgar Enerjisi Çiftliği


► İlginizi Çekebilir: Küresel Rüzgar Kapasitesi 318 GW'a Ulaştı
 

2050’li yıllarda rüzgar enerjisi gelişimi için yürütülüyor olan taze çalışmaların etkisini belirlemenin altını çizen çalışma, 11 Şubat 2014’te Nature Communications dergisinin internet sitesinde yayımlanmıştır.


Peki Rüzgar Çiftlikleri İklimi Nasıl Değiştirebiliyor?

Doğrusu rüzgar enerji üretim tesislerinin (rüzgar çiftlikleri) kitlesel yayılım etkileri bugüne kadar ölçülmemiştir. Ancak idealize edilmiş senaryoların temelinde rüzgar çiftliklerinin dev yayılımı, son araştırmaların gösterdiğine göre; bu durum atmosferik sirkülasyonu değiştirebilir hatta bunun sonucunda yağışı ve sıcaklığı da doğrudan etkilemiş olur.

Yani anlatılmak istenen rüzgar çiftliklerinin çok geniş alanlara yayılması atmosferik sirkülasyonu (rüzgarların akım yönlerini) değiştirmiş olur. Bunu da basınç alanlarını etkileyerek yapar.

 


Şekil 2: Danimarka'da Bir Rüzgar Çiftliği


Özellikle günün ilerleyen saatlerinde güneş battığında bu çiftliklere yakın yerlerde sıcaklıklarda önemli bir artış gözlenmiştir. Halbuki güneşin batmasıyla havanın soğuması gerekirdi. Anlaşıldı ki geceleri, rüzgar türbinleri atmosferi gündüz yaptıklarından daha fazla karıştırıyorlar ve bu da etraftaki soğumayı azaltıyor.

Bununla birlikte, kıta ölçeğindeki rüzgar enerjisi gelişiminin iklim üzerindeki etkisi hakkında henüz bir çalışma yapılmadı. Avrupa’da enerji üretimi 2012-2020 yılları arasında Avrupalı ülkelerin işbirliği ile ikiye katlanacağından bu oldukça önemli bir konudur.

 


Şekil 3: Rüzgar Enerjisi Çiftliği


Bu çalışmada; bilim adamları 2020’de tüm Avrupa boyunca üretimin bu tip dağıtımı için gerçekçi hipotezde bulunan, hem rüzgar türbinli hem de rüzgar türbinsiz yaptıkları iklim simülasyonlarını karşılaştırmışlardır.

Asıl varılan sonuç; rüzgar türbinlerinin sebep olduğu bu farklılıkların doğal iklim değişkenliğine nazaran çok küçük kaldığıdır ki hatta bazı bölgelerde sıcaklıktaki farklılıklar 0.3℃‘ye erişmektedir ve biriken mevsimsel yağışın küçük bir kısmında düşüş olduğu gözlenmiştir.

Bu küçük farklılıklar rüzgar çiftlikleriyle kaplı yoğun alanlarda kısmen lokal etkilerin kombinasyonu nedeniyle ve batı Avrupa’da gün batımı rüzgarlarının hafif kuzeye bakan defleksiyonuyla (dışa bükülme) olabilir.

 


Şekil 4: Avrupa'da Bir Rüzgar Enerjisi Çiftliği

 


Ancak bunlar bir sonraki kışın, sıcaklık ve yağışındaki tipik farklılıklardan oldukça küçük kalır ve dünyanın genel enerji bütçesi üzerindeki etkileri sera gazı kaynaklı iklim değişikliklerinden daha azdır.

Bu bağlamda, rüzgar enerjisinin gelişimi için, 2050’de rüzgar enerjisinin daha da büyük çapta dağıtımının kesin sonuçlarını belirlemek amacıyla, diğer modeller ve farklı senaryolar kullanılarak taze çalışmaların yürütülmesine ihtiyaç vardır.

Gelecek 40 yıl içerisinde tahmini artışın nasıl oluştuğunu, burada okunan enerji seviyelerinden 2 kat hatta 3 kat artışın etkilerini değerlendirmek önemli bir konu olacaktır. Bu çalışma CEA's DSM enerji projesi ve Avrupa FP7 projesi IMPACT2C yardımıyla mümkün olmuştur.





Kaynak: 

► Science Daily 
► Renewable Energy



Eren Yiğit YEL 

 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar