elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Viyana'da Üniversite Okumak |
Röportaj

ElektrikPort Viyana Teknik Üniversitesi Marka Temsilcisi Samet Metin Karaman ile Avusturya'da mühendislik eğitimi ve Viyana Teknik Üniversitesi'ndeki Elektrik-Elektronik Mühendisliği eğitimi üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Ayrıntılar röportajımızda...



A- A+
15.02.2014 tarihli yazı 24760 kez okunmuştur.
ElektrikPort Viyana Teknik Üniversitesi Marka Temsilcisi Samet Metin Karaman ile Avusturya'da mühendislik eğitimi ve Viyana Teknik Üniversitesi'ndeki Elektrik-Elektronik Mühendisliği eğitimi üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Türk vatandaşı olup üniversite eğitimi için yurtdışına giden Karaman şu an Viyana Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 2. sınıfta eğitimini sürdürüyor.

 


► Öncelikle yurt dışında okuma fikri sizde ne zaman oluştu ve neden Viyana'yı tercih ettiniz?

Çocukluğumdan beri en büyük hayallerimden birisi yurt dışında üniversite okumaktı. Yurt dışında okumayı düşündüğünüz zaman önünüzde çok fazla seçenek vardır. Ancak maddiyat, yaşam standartları, uzaklık, eğitim kalitesi gibi unsurlar ile bu seçenekler en aza indirilir ve en son birisi seçilir. Ben Viyanayı seçerken öncelikle eğitim sistemi, yaşam standartları ve maddi olanaklarını düşünmüştüm.



 
► Viyana'da üniversite okumak isteyen arkadaşlar ne yapmalı ?

Viyanaya gelmek isteyen öğrencilerin %90 ı yurt dışında üniversite adı altında toplanan şirketler ile geliyor. Bende böyle bir şirketle geldim. Belli bir miktar ücret karşılığında sizin bir yıllık danışmanlığınızı yapıyorlar. Havalimanında karşılayıp konaklayacağınız yurda yerleştiriyorlar. Vizenizi, okul kayıdınızı herşeyinizi onlar gerçekleştiriyorlar ve %100 kabul garantisi veriyorlar. Eğer önceden Almanca veya iyi seviyede İngilizce bilmiyorsanız bu şirketler ile Viyanaya gelmek büyük kolaylık sağlayacaktır.

Üniversite sınav sonucunuza göre özel veya devlet üniversitesi , burslu, burssuz ayırt etmeksizin (1-2 Üniversite hariç) kazandığınız bölümü Viyanada okuyabiliyorsunuz. Viyanada üç adet devlet üniversitesi var. İşletme Üniversitesi(WU), Viyana Üniversitesi(Uni Wien) ve son olarak Viyana Teknik Üniversitesi (Tu Wien). Bu üniversitelerin şu anda Türk öğrenciler için harç ücreti dönemlik 790 Euro, yıllık 1580 Euro’dur. Tabiki Viyanaya geldiğiniz gibi bu üniversitelerde hemen okula başlamıyorsunuz. Avusturyanın size tanımış olduğu 2 yıllık sürede hazırlık okuma hakkınız var. 1 yılda hazırlığı bitirip, Almanca'yı çok iyi öğrenip hemen bölüme geçmek en mantıklısı. Bölüme geçtiğinizde ise Viyanada Üniversiteler 3 yıllık (180 Kredi) ve Türkiyede geçerliliği vardır.

Her sene vize alabilmek (yenileyebilmek) için ise dönemlik en az 16 kredi vermek zorundasınız ancak şöyle bir yanılgıya düşmeyin ben bir sene hazırlık okurum, üç senede okulu bitiririm, 4 senede mezun olurum ve iki yabancı dilim olur gibi... Çünkü yurt dışında okumak basit bir iş değil. Yeni bir kültür, yeni bir yaşam tarzı, yeni bir dil, yeni bir şehir… Herşeyiniz değişmiş oluyor. Bu iş o kadar da küçümsenecek bir iş değil. Belki de hayatınızın en büyük kararı olucak.

 


► Viyana Teknik Üniversitesi'nin zorluğu nasıl sizce ?

Ben hep şunu söylüyorum " Viyana'ya okumak için gelmek kolay ama mezun olmak zor. ". Üniversitelerde vize ve final haftası diye bir kavram yok. Öğrenciyi her daim uyanık tutmak adına hemen hemen her hafta sınavlarınız oluyor. Çan eğrisi gibi bir kavram yok veya 100 üzerinden iki sınav olacaksınız birisinden 40, diğerinden 60 alıp %50 yi tutturup dersi geçmek yok. Her sınavınız %50 üzerinde olmalı. Bazı derslerin dönemde 8-10 sınavı olduğu bile oluyor. Hazırlık sınıfından çıktıktan sonra okula geçen herkes de bir afallama dönemi oluyor. Sonrasında ise bu düzene ayak uydurabilirseniz, sabah 8:00 akşam 22:00 kütüphanede ders çalışmaya başlıyorsunuz. Şahsen ben ilk hafta "Anne ben dönüyorum" diye az yakınmamıştım. 


► Ülke dışından Viyana Üniversiteleri'ne olan taleplerin her geçen yıl arttığını görüyoruz, bu sizleri olumsuz etkiliyor mu?

Çok öğrenci geliyor ancak pek azı mezun olabiliyor. Bu sebeple her sene bölümler yeni öğrenciler için daha zorlaşıyor. Örneğin; Bölüme başladığında öğrenci karşısına gelen ilk dersler STEOP adı altında geçiyor. Bu dersler öğrencinin bölüme olan yatkınlığını ölçmek için koyulmuş dersler ve bu derslerden 2 kere kalırsanız okuldan atılıyorsunuz. Bu dersleri vermeden başka derslerde alamıyorsunuz. Diğer geri kalan derslerden ise beş kere kalma hakkınız var.

Son yıllardaki yoğunluğu engellemek için bir diğer uygulama ise hazırlığı bitiren öğrencilerin direk bölüme geçmesini engellemek. Tıp için bir sınav, uluslararası ilişki için ayrı bir sınav ( lys-ygs gibi) yapılması. Öğrenci bu sınavı geçerse bölüme başlayabiliyor. Bu sınavlar tüm bölümlerde yok bu yüzden öğrencilerin dikkatlice araştırması gerekiyor.



► Viyana Teknik Üniversitesi mezunu biri sizce neden avantajlıdır?

Viyana'ya gelipte mezun olan öğrencilerin bu kadar önemli olmasının sebebi aslında okulun bu kadar zor olması. Üniversite size diyor ki; " Eğer bu kitap bir yangında yanarsa, sen yeniden yazıcak bilgiye sahip olmalısın. " eğitimini buna göre veriyor ve zorluk seviyesiyle doğru orantılı olarak okulun imkanları da bir o kadar fazla.

 


► Okul dışında Viyana'daki yaşamı nasıl buluyorsun?

Okulun dışında Viyana'da yaşam ve masraflara bakacak olursak eğer; normal bir öğrencinin aylık masrafı (yiyecek, barınma, ulaşım vb.) yaklaşık 700-900 Euro arasında değişmektedir. Bu aralığı ayarlamak yine öğrencinin kendisinde bitmektedir. Ulaşımı son derece mükemmel olan Viyana'da, şehrin bir ucundan diğer ucuna maksimum 45 dakikada gidilebilmektedir. Bunun yanı sıra Viyana oldukça fazla Türk vatandaşının yaşadığı bir şehirdir. Bunu da yararınıza yada zararınıza kullanmak sizin elinizde. Viyana Dünya genelinde yapılan araştırmalarda yıllardır dünyanın en yaşanılabilir şehri seçiliyor.



► Son olarak sizin yurt dışı eğitimi konusunda sizin görüşünüz nedir ve ekleyebileceğiniz başka şeyler var mı?

Benim kişisel görüşlerime gelicek olursak eğer ben Viyana'ya orta seviye İngilizce ve hiç Almanca bilmeden geldim. (kısacası bir çılgınlık yaptım) Burada herşeye sıfırdan başladım. Benim en büyük yardımcım hayallerime olan bağlılığım ve tutkumdu. Bu sayede ben burada okumaya ve yaşamıma devam edebiliyorum. Ben burada birşeyleri başarabiliyorsam sizlerde yapabilirsiniz. Hayallerine ve tutkularına güvenen herkesin yapabileceğine inanıyorum ancak kendinize güvenmiyorsanız hiç acele etmeye gerek yok. Lisans öğreniminizi Türkiye'de tamamlayıp, yüksek lisans eğitiminiz için yurt dışına çıkabilirsiniz. Kaybedeceğiniz hiçbir şey yok. Asıl mesele nerede olursanız olun kendinizi geliştirmenizde bitiyor. Umarım bir fikir sahibi olmanızda yardımcı olabilmişimdir. Hayallerinizin peşini asla bırakmayın.

 
Samet Metin Karaman Samet Metin Karaman Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.