elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

5G Frekans Bantları Nelerdir?

Yakın zamanda hayatımıza girecek olan 5G teknolojisi, mevcut LTE standardından farklı frekans bantlarını kullanarak, çok yüksek veri hızlarına ulaşma imkanı verecek. Peki, farklı olarak hangi frekans bantlarını kullanacak? Cevabı yazımızın devamında.



A- A+
26.02.2019 tarihli yazı 27490 kez okunmuştur.
5G kablosuz bağlantı teknolojisi, geniş bantlarda yüksek hızlara ulaşması ve daha fazla bilgi aktarımına olanak vermesi ile; nesnelerin interneti, akıllı fabrikalar, sağlık hizmetleri, ev otomasyonu, sensörler ve Endüstri 4.0’ın getireceği birçok alanda yoğun kullanıma imkan tanıyacak. Halen deneme ve geliştirme sürecinde olan 5G, henüz son kullanıcıya sunulmadı. Teorik olarak 10-20 Gbit/s hız değerlerine ve 1 milisaniye gecikme sürelerine rahatlıkla ulaşan 5G, LTE standardından farklı frekans bantlarını kullanacak.

Kablosuz bağlantı teknolojilerinde, kullanılan sinyallerin frekansları arttıkça veri aktarım hızı artarken; sinyalin menzili yani kapsam alanı azalır, yapılardan veya yağmur gibi doğa olaylarından etkilenme oranı artar. Şu an kullanılan LTE ve diğer mobil kablosuz bağlantı standartları 6 GHz altındaki frekans bantlarıyla çalışırlar ve yeterli kapsam alanını yaratırlar. Ancak veri aktarım hızı, artık günümüz teknoloji ve endüstri ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanır hale geldi. Bu doğrultuda 5G standardı, hali hazırdaki frekans bantlarının yanı sıra 24 GHz ve üstü frekans bantlarını da kullanacak.

 


►İlginizi Çekebilir: 5G ve 5 GHz Wi-Fi

Kullanılacak frekans bantlarını incelemeden önce şunu belirtmekte yarar var; frekans spektrumları ülkeden ülkeye veya bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Türkiye’de kullanılan frekans değerleri Amerika’da ya da Japonya’daki değerler ile birebir aynı olmayabilir.

5G’de kullanılacak frekans bantları şu şekildedir:


1 GHz altı: Avrupa’da birçok ülke 5G için700 MHz bandını kullanmayı planlarken; Türkiye’de GSM operatörleri LTE standardı için 800 MHz ve 900 MHz bantlarını kullanıma sunarlar. Aynı şekilde 5G içinde bu frekans bantlarını kullanılır hale getirecekler. Bu bantların, düşük frekans değerleri sebebiyle kapsam alanları oldukça yüksek olduğu için, kırsal alanlarda ve şehir merkezleri dışındaki yerleşim yerlerinde sıkça tercih edilecekler.

1 GHz - 6 GHz arası: Hem kapsam alanı hem de kapasite bakımından 5G için önemli olan 3.3-3.8 GHz ve 3.8-4.2 GHz bantları, özellikle Avrupa’da, operatörler tarafından oldukça yoğun olarak kullanılacak. Türkiye’deki operatör firmaları ise 1.8 GHz, 2.1 GHz ve 2.6 GHz bantlarını LTE standardı için aktif kullanıyorlar ve 5G için bu frekans bantlarını kullanabilecekler.
 
2019 yılı içerisinde Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin (ITU) düzenleyeceği toplantılar ile 5G’de kullanacak frekans bantları kesin olarak belirlenecek.

6 GHz üstü: 5G için en önemli ve en kritik frekans bandı, ‘mmwave’ olarak da bilinen 24 GHz ve üstü frekans bantlarıdır. 5G ile aktif olarak kullanıma açılacak olan bu bantlar, yüksek frekans değerleri ile 10-20 Gbit/s veri hızlarına imkan verirken, tek dezavantaj olarak mm mertebelerinde kapsama alanına sahip olacak. Bu kapsam alanı problemi ise küçük hücreler (small cells) adı verilen çok sayıda düşük güçlü baz istasyonları kullanılarak aşılacak ve geniş kapsam alanları elde edilecek.
 
ITU’ya sunulan raporlarda Türkiye kısa vadede 24.25 – 27.5 GHz frekans bandını, orta vadede 40.5 – 43.5 GHz ve 66 – 71 GHz bantlarını kullanmayı öngörüyor.
 
Yukarıda incelediğimiz 3 farklı frekans bant aralıkları 5G’nin alt yapısında kullanılacak olup, frekans değerlerine bağlı olarak farklı kapsama alanlarına ve veri transfer hızlarına sahip olacaktır. Son olarak, yeni nesil mobil kablosuz bağlantı standardı olacak 5G’nin teknik özelliklerini vererek yazımızı bitirelim.

 

5G teknik özellikleri:

Teorik veri hızı: 10 – 20 Gbit/s
Son kullanıcı hızı: 100 Mbit/s – 1 Gbit/s
Bağlantı yoğunluğu: 1 milyon bağlantı/km2
Gecikme süresi: 1 ms
Kapsama alanı trafik kapasitesi: 10 Mbit/m2



Kaynak:

►cept.org

►btk.gov
►rfpage.com

 
 
Resul Çevik Resul Çevik Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar