elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Alzheimerı Önleyecek Cihaz:
NeuroAD

Alzheimer, geçmişten günümüze milyonlarca insanın hayatını etkileyen bir hastalık. NeuroAD isimli cihaz sayesinde Alzheimer’ı hafifletebilir miyiz? Detaylar haberimizde.



A- A+
09.04.2019 tarihli yazı 5279 kez okunmuştur.

Alzheimer Nedir?

Alzheimer, hafıza, düşünce ve davranış problemlerine neden olan bir bunama türüdür. Hastalık zaman içinde daha da kötüleşerek günlük işleri engelleyebilecek kadar şiddetli hale gelir.

İlk aşamalarında, hafıza kaybı hafiftir, ancak ileri aşamada hastalar sohbeti sürdürme ve çevrelerine cevap verme becerisini de kaybederler. Unutkanlık, yol bulamama gibi belirtilerin yanı sıra hastalarda yoğun bir isteksizlik hali de görülebilir. Alzheimer hastası tanı konulduktan sonra ortalama olarak dört ila sekiz yıl kadar yaşar.

Günümüze kadar ilaç şirketleri ne kadar girişimlerde bulunsa da üretilen ilaçların çoğu iyileşme sürecinde işlevsiz kalıyor. Az bir kısmı da incir çekirdeğini dolduramayacak kadar etki ediyor. Son on yılda 150 kadar ilaç girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Şu ana kadar hastalığın ilerlemesini yavaşlatan herhangi bir ilaç onaylanmadı.

Yaşlı nüfusun arttığı ülkelerde, Alzheimer hastalığı daha büyük bir sorun haline geliyor. Sadece ABD’de 2010’da 4,7 milyon kişi Alzheimer hastalığıyla yaşıyordu. 2050 itibariyle, bu rakamın 13,8 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Dünya genelinde 47 milyon Alzheimer hastası var 2030’da 76 milyon ve 2050’de ise 135,5 milyon hasta olması bekleniyor. Türkiye’de ise 600.000 aile bu hastalıkla mücadele ediyor.

 

NeuroAD ile Alzheimer Önlenebilir mi?

Neuronix’in bu sisteminde; hasta dil, görsel hafıza, mekansal hafıza ve anlama ile ilgili bilişsel eğitim alıştırmaları yaparken, sistem günümüzde depresyon tedavisi için yaygın olarak kullanılan noninvazif bir beyin uyarma tekniği olan transkranial manyetik stimülasyon(TMS) ile hastayı izliyor. Haftada beş gün, bir saatlik seanslarla altı hafta boyunca tedavi devam ediyor.

TMS sistemi, beynin içinde bir akım üretebilmek için manyetik alan üretir. Bu manyetik alanı ise elektromanyetik bir bobin sayesinde oluşturulur. NeuroAD sisteminde, beyinde konuşma kısmını içine alan korteksin iki tarafını da kapsayacak şekilde altı farklı beyin bölgesini uyarır.

 

Bu uyarmanın ardından nöronlar ve beyin bölgeleri arasındaki bağlantıları güçlendirme yeteneği tetiklenebilir. Pascual-Leone, TMS hakkında: “Bu beyin ağlarına müdahale etmek için zemin hazırlamaya yardımcı olabilir.” diyor.

Tedavi süresi sonunda, cihazın hafif-orta şiddette semptomları olan hastalarda iyileşme sağladığı belirtiliyor. Çalışmalarda, hastalar kelimeleri bulmak, bir şeyleri hatırlamak ve günlük yaşamın faaliyetlerini tamamlamakta başarılı olmaya başladılar.

Neuronix CEO’su Eyal Baror, bilişsel işlevdeki bu gelişmelerin bir yıla kadar sürdüğünü, daha sonra bu faydaların ortadan kalkabileceğini söyledi. Bu yüzden hastaların iyileşme sürecini tamamlamak için NeuroAD'i yılda birkaç kez daha kullanmaları gerekebilir. Avrupa’daki bazı hastalar bu tedavi şeklini çoktan seçtiler, fakat tekrarlanan tedavilerin etkisi henüz test edilmedi ve şu aşamada tedavinin hastaları uzun süreli iyileştiremediği kanıtlandı.

Şimdiye kadar çıkmış olan ilaçların çoğu hastalığı durdurma veya geri alabilme umuduyla üretildi. NeuroAD hastalığı iyileştirmeye ya da geri almaya çalışmıyor sadece beynin bozukluklarına rağmen elde olanın en iyi şekilde çalışmasını hedefliyor.

Baror proje için şöyle söylüyor: “Ne yazık ki Alzheimer'ı tedavi etmeye çalışmıyoruz, hastalığın seyrini değiştirmeye çalışıyoruz.” 

 

 


 
Kaynak:
 
►spectrum.ieee.org
►neuronixmedical.com
Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.