AMOLED Ekran Nedir?
Özellikle akıllı telefonlarda görülen teknik özelliklerin her geçen gün daha da gelişmesi, ekran teknolojisini de etkiliyor. Bu yazımızda son model akıllı telefonlarda da sıkça görülen AMOLED ekran teknolojisini ve diğer ekran teknolojilerinden farklarını inceleyerek karşılaştırma yapıyoruz.
24.01.2015 tarihli yazı 116074 kez okunmuştur.
Son zamanlarda piyasaya sürülen akıllı telefonların birçoğunda görülen ve zamanla LCD, LED ve OLED ekranların yerini alacak olan AMOLED ekranlar her ne kadar birçok markada görülse de aslında Samsung tarafından geliştirilen bir teknoloji. Açılımı İngilizce olarak “Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode” yani “Aktif Matrisli Organik LED” olan AMOLED ekranlar adından da anlaşılacağı gibi organik LED’lerden yani OLED’lerden yapılmakta. AMOLED ekranlarda, her bir piksel ayrı ayrı aydınlatılarak görüntü oluşturuluyor. Ancak bu ekranlar diğer ekran türlerinde olan arka aydınlatmaya gerek duymuyor. Böylece özellikle koyu renklerin daha açık renkte görünmesi sorunu ortadan kalkıyor.
►İlginizi Çekebilir: Retina Ekran Teknolojisi Nedir?
Samsung’un 4 sene önce üretmiş olduğu AMOLED TV’lerde de görülebileceği gibi bu ekranlar yaklaşık 3 cm kalınlığa sahip olarak oldukça ince ve hafifler. Bunda LCD ekranlarda görülen, TFT katmanlarında cam kullanılma durumunun olmaması büyük pay sahibi. Ayrıca IPS ekranlarda da görülen, yatay-dikey 150 derece üzeri açılardan izlendiğinde bile herhangi bir renk kaybı ve herhangi bir ışık düşmesi sonucu parlaklık oluşması görülmüyor.
AMOLED ve Diğer Ekranların Karşılaştırılması
AMOLED ekran ile günümüz teknolojisinde en yaygın ekran türü olan LCD’yi karşılaştırdığımızda, her bir pikseli ayrı ayrı aydınlatılan AMOLED ekranlar, LCD’ye göre daha net ve keskin renkler oluşturabiliyor. Ayrıca arka aydınlatma olmaması da bunu etkiliyor. Parlaklık açısından LCD daha önde gibi dursa da AMOLED ekranların zamanla gelişmesi ve Super AMOLED ve Full HD Super AMOLED gibi sürümlerinin ortaya çıkması, LCD ile AMOLED arasındaki parlaklık farkını azalttı.
►İlginizi Çekebilir: Dokunmatik Ekranlar Nasıl Çalışır?
Ancak bir noktada AMOLED ekranlar geride kalıyor. Organik LED’lerden yani OLED’lerden üretilen AMOLED ekranlar, zamanla parlaklıklarını kaybettikleri için biraz daha düşük ömürlü bir ekran teknolojisi. Öte yandan, AMOLED ekranların diğer ekran türlerine göre çok daha ince olması, hatta belli bir açıya kadar kıvrılabilir olması, ekran kalınlığı açısından sadece LCD değil diğer ekranlara göre de AMOLED’i bir adım öne çıkarıyor.
Akıllı telefonların şarj sürelerini uzun tutmak herkes için bir problem konusu. Telefon şarjını en çok tüketen birim olan ekranları bu yönden incelediğimizde AMOLED ekran yine daha avantajlı konumda çünkü AMOLED ekranda, LCD ekrana göre arka aydınlatma bulunmadığı için ve siyah bölgeleri ekranı karartmaktan ziyade o bölgedeki pikselleri kapatarak karartan AMOLED ekran, diğerlerine göre daha az enerji tüketiyor.
Sonuç olarak, birçok yönden diğer ekran teknolojilerinin önüne geçen ve bir Samsung teknolojisi olan AMOLED ekranları, zamanla geliştirilerek dezavantajları da ortadan kaldırıldığında birçok akıllı telefonda ve akıllı televizyonda görebileceğiz.
Kaynak:
►Digital Trends
►Android Authority
►Samsung
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
ANKET