AutoCAD Dersleri 4 |
Elektrikport Akademi
AutoCAD derslerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu yazımızda properties ve layer komutlarını, yazı yazdırma, ölçülendirme ve block oluşturma özelliklerini anlatacağız. Daha sonra anlattıklarımızın uygulamasını videomuzda göstereceğiz.
05.12.2013 tarihli yazı 23938 kez okunmuştur.
Properties Komutları
Properties yani özellikler komutu nesneleri yeniden çizmeden çizilmiş olan nesnelerin özelliklerini değiştirme de kullanabileceğimiz çok pratik bir komuttur.
Properties komutunu komut satırına girdiğimiz zaman (komut satırına properties yazarak) ekrana aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi bir pencere açılır. Bu pencereyi ekranın sağına veya soluna sürükleyerek çizimlerinizi üstüne gelmesini engelleyebilirsiniz.
Properties komutunu komut satırına girdiğimiz zaman (komut satırına properties yazarak) ekrana aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi bir pencere açılır. Bu pencereyi ekranın sağına veya soluna sürükleyerek çizimlerinizi üstüne gelmesini engelleyebilirsiniz.
Açılan bu pencerede çizimini yapacağız şeklin veya yaptığımız şeklin özelliklerini değiştirebiliriz. Örneğin çizginin rengini, kalınlığını, çizgi tipi gibi özellikleriyle değişiklikler yapabiliriz.
Sadece bu komutu komut satırından girerek değil, aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi komut satırının altındaki araç çubuğundan Quick Properties komutuna tıklayarakta açabiliriz. Ancak bu komutu oradan açarsak çizgiye ve çizime her tıkladığımızda o nesnenin properties penceresi açılacaktır.
► İlginizi Çekebilir: Elektrik Elektronik Mühendisliğinde Bilgisayar Programları
Layer (Katmanlar)
AutoCAD’te çizimlerimizi katmanlar üzerine çizeriz. Katmanları üst üste konulmuş şeffaf kağıtlara benzetebiliriz. Kapatılmadığı müddetçe bütün katmanlar çizimimizde görünür. Biz çizimimizde gerektiği kadar katman oluştururuz. Mimar projesini çizerken, örneğin; duvar çizgilerini ayrı bir katmana, sıva çizgilerini ayrı bir katmana, yazıları ayrı bir katmana ve ölçüleri ayrı bir katmana çizer. Proje üzerinde ise mühendis kendine gerekli olmayan katmanları kapatarak kendisi için gerekli olan yeni katmanlar oluşturarak çizimini yapar.
Herşeyi bitmiş bir projede istediğiniz zaman katmanları görünür veya görünmez yaparak değişik görüntüler elde edebilirsiniz. Katman oluştururken iyi bir planlama ile projenin kullanışlı olmasını sağlamak gerekiyor.
Yeni bir AutoCAD penceresinde sadece 0 katmanı mevcuttur ve bu katmanı hiçbir zaman silemeyiz. Peki kendi layer katmanımızı nasıl oluşturabiliriz? Layer araç çubuğunda layer properties kısmına tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki resimde olduğu gibi bir pencere açılıyor.
Bu pencere bize katmanlarımızı gösteriyor. Önceden de dediğimiz gibi baştan yeni dosya açarsak sadece 0 layer katmanı bulunur o da penceremizde gözüküyor zaten. Hemen name yazan bölgenin üstündeki 4 komuttan en soldaki komut new layer komutuna tıkladığımızda yeni layer pencerede açılacaktır. Oradan da yeni katmanınızın çizgi tipini, kalınlığını ve rengini belirleyebilirsiniz.
Katman oluşturmanın bir başka faydası da her katman için çizgi tipi, rengi, çizgi kalınlığu gibi özellikleri belirleyerek her defasında yeniden bu ayarları yapmak zorunda kalmayız.
Yazı Yazma ve Ölçülendirme
Bu bölüm için Annotation çubuğunu kullanıyoruz.
Yazı yazmak istiyorsak Annotation bölümünde text kısmına tıklıyoruz. Sonra ekranın neresine yazı yazmak istiyorsak o alanı Mouse ile belirliyoruz. Daha sonra yazıyı yazıyoruz. Mouse ile yazı dışında boş bir yere sol tık yapıyoruz. Yazının büyüklüğü, tipi, kalınlığı veya rengi gibi özellikleri text komutuna tıkladıktan sonra aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi açılan pencereden ayarlarını yapabilirsiniz. Ayrıca matematiksel ifadeleri veya sembolleri de yine text bastıktan sonra yukarıda açılan araç çubuğundaki Symbol komutundan bularak yazabiliriz.
Ölçülendirme içinde Annotation komutundan yapıyoruz.
► Düz bir çizgiyi ölçülendirmek için linear,
► Eğimli bir çizgiyi ölçülendirmek için aligned,
► Yayın derecesini ölçmek için angular,
► Daire yarıçapını ölçmek için radius,
► Daire çapını ölçmek için diameter seçeneğini kullanıyoruz.
Ayrıca ölçülendirmede yazılan sayıların ayarlarını (büyüklüğü, rengi, kalınlığı vs.) değiştirmek için ölçünün üzerine çift tıkladığımız zaman yukarıda açılan araç çubuğundan gerekli değişiklileri yapabiliriz veya sadece ölçülendirme için bir layer oluşturup o layer üzerinden ölçülendirme yapabiliriz.
► İlginizi Çekebilir: MATLAB DERSLERİ: Matrix İşlemleri ve Grafik Oluşturma | Elektrikport Akademi
Block Oluşturma
Block komutları, seçilen nesnelerin bloklaşmasını sağlamak için kullanılır. Çizim içinde kullanılan standart parçaların veya çizimlerin her defasında tekrar tekrar çizilmesi yerine bir defa block oluşturulması ve aynı çizim dosyasında tekrar çağrılması için kullanılır.
Öncelikle block oluşturmak için block kutucuğundaki create komutuna tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere açılıyor.
Oluşturacağımız block için bir isim veriyoruz. Hangi nesneyi block yapacaksak;
Mouse ile block yapacağınız nesneyi belirlemek için Pick point seçeneğini,
Sadece nesneye tıklayarak o nesneyi seçmek için de Select objects seçeneğinden seçip Mouse ile sağ tık yapıyoruz.
Bu işlemleri yaptıktan sonra seçtiğimiz nesnenin ufak görüntüsü o pencerede gözükmesi gerekiyor. Yalnız block yaptığımız nesne, ekranda block yaptıktan sonra kaybolacaktır. O nesneyi çağırmak istiyorsak İnsert seçeneğine tıklıyoruz. Açılan pencerede adını kaydettiğimiz block veya blocklar çıkacaktır. Hangi nesneyi çağıracaksak onu seçiyoruz. Sonra ise çağırdığımız nesneyi Mouse ile istediğimiz yere taşıyabiliriz.
Şimdi bu anlattığımız komutları uygulamalı olarak videomuzda gösterelim.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET