elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Cybathlon Organizasyonu |
İnceleme

ETH Zurich tarafından organize edilen Cybathlon; robotik protez, beyin –bilgisayar arayüzü ve mekanik dış iskelet içeren biyonik teknolojileri kullanan atletler için düzenlenen uluslararası bir yarış organizasyonudur. Organizasyon detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
05.10.2016 tarihli yazı 9862 kez okunmuştur.

Güçlendirilmiş Kol Protezi Yarışı (Powered Arm Prothesis Race)

Uzun yıllardır, hastalık ya da kazadan kaynaklanan sebeplerden dolayı kollarını kaybeden insanların eksilen fonksiyonlarını artırmak için denenen sofistike yöntemlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Son yıllarda protez alanında artık tamamen mekanik çözümler geliştirme konusunda büyük adımlar atılmıştır.



Yeni kol protezleri istenilen hareketin bilgisini kullanıcıdan proteze otomatik olarak aktarabilmektedir ve ayrıca dokunulan nesnenin bilgisini de protezden kullanıcıya sinyaller göndererek hissedebilmesi sağlanmıştır. Buna ek olarak, bu cihazlar daha hafif bu nedenle de daha rahat. Dolayısıyla günlük yaşamda daha kullanılır cihazlardır.

 


İlginizi Çekebilir: Geliştirilmiş Yeni Protez | LukeArm

Yarışmaya baktığımızda; her yarışta 4 yarışmacı aynı anda 6 görevi yerine getirecek. Yarış esnasında yarışmacılar her iki kolu da kullanabilecekler. Fakat yarışmacılar mavi nesnelere  sadece protez olan kolla dokunabilecekler.
 

Güçlendirilmiş Bacak Protezi Yarışı (Powered Leg Prothesis Race)

Bu yarışmada, yarışmacılar birçok engeli ve aşamayı geçecekler. Bütün engelleri geçebilmek için en baştan sona dikkatli olmak zorundalar. Geleneksel bacak protezleri günlük hayatta kullanım için oldukça ağır ve kullanışsızdır. Bu protezler pasif protez olarak adlandırılır ve fonksiyonelliği azdır. Diğer taraftan aktif protezler ise inovatif teknolojiler sayesinde rahat bir şekilde kontrol edilebilmektedir. Aktif protezler kullanıcıya merdiven çıkmaya ve tırmanmaya imkan tanır.
 

 

Güçlendirilmiş Dış İskeletli Yarış (Powered Exoskeleton Race)

Bu yarışmada ise normal bir insanın gün içerisinde yaptığı hareketlerin gerçekleştirilmesi var. Oturma, kalkma, merdiven çıkma gibi eylemlerin gerçekleştirmesi için bir cihaz geliştirildi. Bu cihaz giyilebilmekte ve felçlilerin motor fonksiyonlarını kullanabilmelerine olanak tanımaktadır. Fakat şu an dünyada bu cihazın kullanımı yaygın değildir.
 

Güçlendirilmiş Tekerlekli Sandalye Yarışı (Powered Wheelchair Race)

Bu yarışta, yarışmacılar motorize edilmiş tekerlekli sandalyelerle birbirlerine karşı günlük yaşamdaki 6 engeli geçmek için yarışacaklar. Günlük yaşamında düzenli olarak tekerlekli sandalye kullananlar için her gün bir mücadeleye dönüşüyor. Bina girişleri, düzensiz kaldırımlar, dar geçiş yolları, dik yamaçlar kişinin günlük yaşamını olumsuz etkilemektedir.



İlginizi Çekebilir: Beyin İnceleme Yöntemleri

Cybathlon, bu zorluklarla başa çıkmak, takımların motivasyonunu artırmak ve teşvik etmek için inovatif çözümler getirmektedir. Bu tekerlekli sandalyeler bir joystik, dil-sürücü, touchpad ya da yarışmada izin verilen diğer teknolojiler yardımıyla da kontrol edilebilmektedir.
 

Fonksiyonel Elektriksel Simulasyon Bisiklet Yarışı (Functional Electrical Simulation)

Fonksiyonel Elektriksel Simulasyon (FES) felçli kasların hareket ettirilmesi için geliştirilmiş bir tekniktir. Bu teknik elektrotları deriye yerleştirme ya da implant etme şeklinde uygulanır. Bu yöntemde deriye yerleştirilen elektrotlar yardımıyla kaslar uyartım akımları gönderilir. Böylece bir omurilik yaralanması sonucu beyinden bacaklardaki kaslara kadar olan iletişim kaybı ortadan kaldırılır.

FES yarışında, iki yarışmacı aynı anda dairesel bir yarış pistinde yarışmaya başlıyor. Yarışmacılar akım gücünü kendileri kontrol ediyor. Böylece kendi hızlarını ayarlayabileceklerdir.



 

Beyin-Bilgisayar Arayüzü Yarışı (Brain-Computer Interface Race)

Beyin-bilgisayar arayüz destekli yarışta, yarışmacılar arayüzü kullanarak gelişmiş bilgisayarlarda avatarları  kontrol etmektedirler. Beyin–bilgisayar arayüzü aklınızdan geçenleri okuyabilmektedir. Bugün geliştirilen BCI’lar beyin sinyallerini ölçebilmektedirler. Ayrıca bu arayüzü geliştirmek için planlar yapılmaktadır. Özelliklede kuadriplejiye sahip olan engelliler için.

Önümüzdeki günlerde düzenlenecek bu yarışmanın organizasyonunun başındaki isim Prof.Dr. Robert Riener’ın görüşleri ise şu şekilde: “Bu yarışmaları düzenleyecek olmamızın temel nedeni engelli insanlar için kullanışlı, fonksiyonel  cihazların geliştirilmesini ve iyileştirilmesini teşvik etmek. Günümüzde kullanılan cihazlar ağır, kullanışsız ve bir çoğunda da elektrik aksamı bulunmamaktadır. Bu da engelli insanların yaşamını ciddi derecede zorlaştırmaktadır. Yasal nedenlerden dolayı bu yarışlara Biyonik Olimpiyatları ismini veremedik. Bu yarışmaya katılmak isteyen engelliler için katılım için fazla bir şartımız bulunmamaktadır. Sadece yarışlarda gücün insandan değilde büyük ölçüde cihazdan gelmesinden emin olmak istiyoruz.”

Kaynak:


howitworksdaily

Yazar: Ali Can Çabuker
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar