elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Harvard’ın RoboBee’si Uçmayı Öğreniyor

İnsansız hava araçları, uçan robotlar derken şimdi de sıra "Uçan Arılar" da. Harvard Üniversitesi yaptığı çalışmalarla mikro boyutlu uçan robotlar üretmeye çok yakın.



A- A+
16.10.2012 tarihli yazı 13784 kez okunmuştur.

Uçan Arılara hazır olun!

Harvard Üniversitesi araştırmacıları yaptıkları uçan robot çalışmaları ile birlikte mikro boyutlu hava aracı yapma amaçlarına da iyice yaklaşmış oldular. Robobee diye adlandırdıkları bu küçük robot, dışarıdan yardım almadan kendi gücüyle havalanabilme yeteneğini  çoktan edinmiş olsa da havadayken kontrol edilebilme konusunda bazı sıkıntıları olduğunu söyleyebiliriz. Kanatları altına yerleştirilen kontrolörlerle beraber, kalkış ve dönüş gibi temel fonksiyonların programlanma olayı ise çözülmüş gibi duruyor.
 

"Bitki Tozlaşması ve Arama Kurtarma Faaliyetleri"


Geliştirme ekibi şu an, kalkış ve dönüşten sonra sağa ve sola sapma manevralarını gerçekleştirerek etrafta dolaşmasını sağlayacak bir geribesleme kontrolörü üzerinde çalışmakta.  Eğer bu çalışmalar başarıyla sonuçlanırsa, şu anki düşme ve sağa sola çarpma problemleri çözümlenerek  seri üretimle beraber bitkilerin tozlaşması  ve arama-kurtarma operasyonları gibi faaliyetlerde kullanılması beklenmektedir.
 

Bu arada, İngiltere’deki  Sheffield ve Sussex Üniversitelerinin yürütücüsü olduğu Green Brain (Yeşil Beyin) projesi , bir robotun olmazsa olmazı yapay zekanın oluşturulması konusunda sona gelmiş durumda. Bu projenin esas araştırma konusu ve amacı ise temel arı hislerini işleyerek kompleks sinirsel bağlantıları haritalayan bir arı beyni simülasyonu oluşturabilmek.  Bu proje sonuçlandırıldığında beraber yönü ve doğrultuyu ayarlayarak kendi seyir kararını kendi verebilen bir robot oluşturulmuş olacak.
 

"Bal Arısı Beyni Model Olarak Alınıyor"


Bu konuyla ilgili olarak Sheffield Üniversitesi’nden Dr. James Marshall, "Balarısı beyninin herhangi bir omurgalıya göre daha küçük ve daha ulaşılabilir olmasından da faydalanılarak  eninde sonunda tam doğruluklu bir model üreterek uçan bir robotta deneme şansına erişebileceğimiz inancındayız" diyor.

Her ne kadar çok ilgiliymiş gibi dursalar da, bu iki projenin uyumlu olarak yürütülmesi yakın zaman için zor görünüyor. Ama belli mi olur? En büyük problem olan mesafe sorunu çözülür ve gerekli mutabakatlar sağlanırsa bu iki projenin birleştirilerek daha somut çalışmalar oluşturulması mümkün olabilir.

Alt tarafı böcek beyni deyip geçebileceğimiz bu mikro-robotlar bile aslında çok yoğun donanım gereksinimlerine ihtiyaç duymakta. İşte bu ihtiyacı karşılamak için araştırmacılar, aslen son moda oyunlar için teknoloji geliştirmekte olan NVIDIA’nın grafik kartlarını kullanıyor. Tabi bu donanımın Robobee’nin minik bedenine uyumlu olarak çalışması biraz daha zaman alacak gibi duruyor.
 

"Aşağıdaki video ile robot arı "RoboBee" nin ucuş ve manevra performansı hakkında fikir edinebilirsiniz"





Kaynak: Harvard University, Gizmag

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.