elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Microsoft Nokia'nın Telefon Bölümünü Satın Aldı

Teknoloji dünyasında gelişmeler çok hızlı bir şekilde oluyor ve dengeler de aynı şekilde hızlıca değişebiliyor. Zamanında Nokia, telefon piyasasında ulaşılamaz liderdi, ancak şu an bu durum geçerli değil. Nokia'daki son gelişme ise Microsoft'un telefon bölümünü bütünüyle satın alması. Peki bu satın alma akıllı telefon piyasasını nasıl etkiler? Ayrıntılar haberimizde...



A- A+
03.09.2013 tarihli yazı 16003 kez okunmuştur.
Bir süredir ortaya atılan iddialar gerçek oldu ve Microsoft, Nokia'nın telefon birimini satın aldığını açıkladı. Bu satın alma işlemi sonucu Microsoft şirketine sunulan fatura tam 7.17 milyar dolarlık oldu. Android ve IOS işletim sistemlerinin piyasaya çıkmasından sonra geri planda kalan Symbian işletim sistemi yerine Windows Phone işletim sistemiyle yoluna devam eden finlandiyalı şirket, uzunca bir süredir Microsoft yetkilileri ile yakın ilişkiler yürütüyordu. 

Bu doğrultuda anlaşmaya göre Nokia CEO'su Stephen Elop, Microsoft ile çalışma hayatına devam edecek. Görevinin ise Cihazlar ve Servisler Departmanı Başkan Yardımcısı olacağı söyleniyor. Hatırlatmak gerekir ki 2010 yılında Elop, Microsoft'dan Nokia'ya gelmişti. Şimdi ise geri dönüşü gerçekleşiyor. Nokia'nın yeni CEO'su ise geçici olarak Risto Siilasmaa olacak. Bir diğer önemli söylenti ise Elop'un, şu anki Microsoft CEO'su Steve Ballmer görevden ayrıldığı zaman yerine geçeceği yönünde. 

 

 

Microsoft'a geçen telefon bölümleri ise tasarım, üretim, satış ve pazarlama olarak belirtiliyor. Finlandiyada 4700 çalışan olmak üzere 32.000 çalışan bundan böyle Microsoft için çalışacak. Nokia'ya ise ağ ürünleri ve harita geliştirme kısmı kaldı ve bu bölümlerde de toplam 24.000 kişilik bir ekibi bulunuyor. 

Peki 7.17 milyar dolarlık fatura nasıl oluştu? Cihazlar ve servisler 5 milyar dolarlık kısmı oluştururken, 2.17 milyarlık kısmı patentler oluşturuyor. Ancak Nokia'nın patentleri 10 yıllığına Microsoft'un elinde. Analistler bu durumun kalıcı hale dönüşebileceği görüşündeler. 

 

HERE platformunu da satın alan Microsoft, anlaşma doğrultusunda Nokia'ya 2 milyar dolarlık kaynak sağlayacak. Nokia'nın isim haklarına da sahip olan Microsoft, özellikle Lumia ve Asha markalarına sahip olmanın önemli olduğunu belirtiyor. Gelecekte çıkacak olan telefonların ise Nokia adıyla çıkıp çıkmayacağı ise şu an net değil. Analistler bu konuda pek de iyimser değiller. 

2014 yılının ilk çeyreğine kadar anlaşma şartlarının tamamının yerine getirileceğini düşünen Microsoft, Windows Phone işletim sistemini diğer üreticilere pazarlamaya ve işletim sistemini geliştirmeye kararlı. Windows Phone işletim sistemini pazarda en çok dağıtan üretici ise tabii ki Nokia olduğundan dolayı aslında bu anlaşma bazıları için şaşırtıcı değil.

 

Ballmer'ın anlaşma ile ilgili açıklamaları: " Geleceğe doğru cesaretli ve büyük bir adım attık. Harika iki takımı bir araya getirmek fırsatları arttıracak. Nokia'nın uzun yıllar boyunca edindiği deneyimi daha etkili bir şekilde sunabilecek." Surface tablet, Vista işletim sistemi gibi başarısız projelerden sonra bu adımı ile Microsoft, mobil dünyada sağlam bir yer kazanmak istiyor. Analistlere göre eğer şirket, integrasyonu doğru metodlarla gerçekleştirebilirse başarıya kısa sürede ulaşabilir.
 

Bu anlaşma akıllara ilk olarak Google'ın yaptığını getiriyor. Google, Motorola için 12.5 milyar dolar vermişti ve Android işletim sistemiyle birlikte akıllı telefon piyasasına atlamıştı. Bu yüzden de rekabetin daha da kızışacağını düşünen analistler'e göre şu anda 3 ana kutup bulunuyor; Android, IOS ve Windows Phone. Gelişmeleri ise zaman gösterecek. 

2013 yılının 2. yarısında şirketlerin satış sayıları ve market payları; 

 


Kaynak

►   Economist 

►   The Guardian 

►   BBC News

►   Reuters
 
Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.