elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Smart Grid Operasyonları

Üretimden tüketime kadar bir uçtan bir uca gözetim, kontrol ve kumanda edilebilen yeşilci ağların adım adım kısa basit açıklamaları



A- A+
02.03.2011 tarihli yazı 11728 kez okunmuştur.

Akıllı Üretim



Elektrik üretimi, yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynaklarından sağlanmaktadır. Bu kaynaklar aynı zamanda yenilenebilir-kararsız kaynaklar güneş ve rüzgar enerjisi gibi, yenilenebilir-sabit kaynaklar hidro, biyokütle, jeotermal ve pompa depolama gibi, ya da yenilenemez - sabit kaynaklar nükleer, kömür, ve gaz gibi kaynaklar olarak sınıflandırılabilir. Aynı zamanda daha sonra dağıtımı olmak üzere enerji depolanabilir.



• Şebekenin birçok noktasından alınan geri beslemeler ile enerji üretiminin optimize edilmesi; gerilimin, frekansın ve güç faktörünün otomatik olarak ayarlanabilmesi özelliklerine sahip güç üretimini sağlamak amacındadır.




Akıllı İletim



Smart grid iletimde, mevcut iletim hattının kapasitesinin üstünde elektrik ve güç çok daha uzak mesafelere taşınabilmesinin yanında üretime bağlanabilen enerji tüketim merkezleri de kurulabilir. İletimde ve dağıtımda aynı zamanda, güç sistem trafo merkezleri, iletim ve dağıtım trafo merkezleri de kurulu olacaktır. İletim sırasında enerji depolama birimlerine ve alternatif enerji kaynağı dağıtım birimlerine de bağlanabilecek.



• Güç faktörü performansı, kesici, trafo ve akü durumunun izlenmesi, kritik ve kritik olmayan işlem kontrolünü sağlar.







Akıllı Dağıtım



Smart grid dağıtımda elektrik enerjisi son kullanıcıya ve son kullanıcıdan dağıtılabilir. Dağıtım ağı, akıllı sayaçlara ve akıllı saha cihazlarına bağlanarak onları yönetebilecek ve haberleşme ağını kablolu ya da kablosuz çift yönlü kontrol edebilecek. Ayrıca dağıtım esnasında enerji depolama birimlerine ve alternatif enerji kaynaklarına bağlanarak en verimli minimum kayıplı enerji dağıtımını gerçekleştirecektir.



• Kendi kedini iyileştiren, dengeleyici ve optimize edici yapıdadır.


• Otomatik izleme ve analiz etme özelliği ile hava durumu ve enerjisiz kalma geçmişine bağlı olarak arızaları tahmin edebilecek yapıya sahip sistemlerdir.





Akıllı Kullanıcı (müşteri)



Kullanıcı ev, ticari binalar ve endüstri olabilir, elektriğini akıllı sayaçları sayesinde belli bir elektrik dağıtım şebekesine bağlanarak alabilir. Akıllı sayaçlar, akan elekrik enerjisini kullanıcıdan ve kullanıcıya kadar kontrol edip yönetebilirler ve enerji kullanımını ve kalıbını çıkararak enerji bilgisi sağlayabilirler. Her müşteri, çift yönlü haberleşme ve önceden kullanım kalıbını çıkarılarak önerilen elektrik enerjisinde oluşan kendine ait bir bilgi alanına sahip olacaktır. Bu aynı zamanda üretmeye , depolamaya ve enerjiyi yönetmeye ve de elektrikle çalışan arabanız varsa aracınıza daha kolay ve ucuza bağlanmanıza yarayabilir.







Akıllı Şebeke Otomasyonu



Şebeke otomasyonu ile tüm kullanıcılara gönderilen elektrik enerjisi kontrol edilip yönetilebilir. Otomasyon, çift yönlü haberleşme ağı ile trafo merkezlerine, kullanıcı profil ağına ve başka zeki saha cihazlarına bağlanarak izleme, raporlama, kontrol, denetim, ve önemli işleyiş bilgileri sağlayabilir. Smart Grid ile müşteriden ve ağdan alınan bilgi işletmenizde daha doğru kararlar vermenizi destekler.












Kaynaklar: IEC, IEEE





Sertaç ŞAMİOĞLU


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.