Star Wars’ın Yeni Droid’i BB-8 Nasıl Çalışır?
“Star Wars: Force Awakens” filmi hem gişesiyle hem de çekimler sırasında kullandığı teknoloji ile çok konuşuluyor. Film için üretilen teknolojilerden biri olan ve fragmanı izleyen herkesin de aşina olduğu BB-8 Droid’nin çalışma mantığını ve iç yapısını inceleyeceğiz.
03.01.2016 tarihli yazı 13233 kez okunmuştur.
Yeni Star Wars'ın en iyi parçası BB-8 oldu. Kendi etrafında dönebilen ve zıplayıp ekranımızdan geçip giden bu ilginç robotun en güzel yönü bilim kurgu değil, gerçek olması. BB-8 bir bilgisayar animasyonu değil fiziksel sıfırdan tasarlanmış bir ürün.
Los Angeles Anaheim da yapılan Star Wars'ın kutlaması esnasında “Star Wars:ForceAwakens” yönetmeni JJ Abrams tarafından fiziksel olarak gösterilen bu küçük oyuncak, herkesi çalışma şekli ve tasarımıyla merak içerisinde bıraktı. Kafa, açıkça kürenin yüzeyinde her yönde ilerleyen, döndürülebilir ve topun bağımsız hareketlerine uyumlu. Gövde kendi etrafında bağımsız olarak her yöne dönebilirken baş kısmının bir mil üzerinden bağımsız olarak dönebildiği izlemini veren bir sisteme sahip.
Peki, tam olarak bunu yapmayı nasıl başardılar? Arkasındaki“kara güç” ne?
Piyasadaki en yakın ürün Spheroball, sonradan anlaşıldı ki Disney CEO’su BobIger’in bizatimentor olduğu Sphero firması, film yapımcıların aradığı yuvarlanan droid için biçilmez ilk çalınan kapı oldu; BB-8 e dönersek açıkça anlaşılıyorki, bir çeşit magnetik kuvvet, robot kafayı yerinde tutuyor,fakat hareket kontrolü nasıl yapılıyor ve küre hareket ederken nasıl tutuluyor ?
Bunun üzerine birçok internet spekülasyonu yapıldı. Birçoğu bir XKCD karikatüründen ilham alıyor. (ve genellikle doğru) Bu karikatür birkaç modifikasyon ve Disney şirketinin aldığı bir patent ile birleştirildiği zaman birdroid’i yapmak için gayet yeterli görünüyor. Bunu göz önüne aldığımızda, hızlı bir çizim ile aşağıdaki krokiyi elde edebiliriz.
Bu yoldan ilerleyerek, kafa kısmı gayet hafif ve motorize edilmemiş. Ağırlık dengelenmesinde(ve ataletin) kafanın düşük ağırlığı anahtar nokta.
Küre içinde,her şey döner bir taban plakası üzerine yerleştirilmiş ve bir elektronik kontrol sistemi ile birlikte bu taban plakası üzerinde 4 adet motor ve her yöne dönebilen tekerlek buluyor;bu sistem kürenin genel yönünü ve hareket hızını kontrol için kullanılmış.
Taban plakası ortasında başı destekleyecek baş kontrol etmek için kullanılan bir kol var veyahut baş plakasını destekleyici üst plakayı tutan bir bağlantı, Segway tarzı kontrol sistemi bu kabaca dikey bu kol tutuyor. Kol döner eş-eksenli motorlar kafasını döndürmek için kullanılıyor ve kol aracılığıyla dirsek gibi, top ile kafa açısını ayarlamak için kullanılıyor. Bu bileşenler ile hareketlerin tamamının elde edilebilecektir.
Genel olarak,çeşitli yüzeyler üzerinde hızla hareket ederken içerisinde iyi ölçekli yerleştirme kullanılmış küçük bir robot için oldukça akıllı bir tasarım olduğunu düşünüyorum. Umarım, yazımız bu yeni robotun arkasındaki “kara büyü”nün sırrını birazda olsa aydınlatabilmiştir. Hiç olmazsa üzerinde tahminde bulunulması bile eğlenceli bir konu...
Kaynaklar:
►howbb8works.com
►jalopnik
►wired.com
Yazar:Alperen KARA
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
ANKET