elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

StarShip Statik Ateşleme Testini Geçti

SpaceX şirketinin “StarShip” projesi statik ateşleme testini geçti. Dünya içindeki ve dışındaki taşımacılıkta yeni bir dönemin başlamasına bir adım daha yaklaştık. Detaylar haberimizde.



A- A+
09.05.2020 tarihli yazı 5898 kez okunmuştur.
Kısaca hatırlatmak gerekirse SpaceX roket geliştirmek için kurulan bir şirket. Ana hedefleri roketlerin tekrar kullanılabilirliğini sağlayarak hem maliyetleri düşürmek hem de doğaya daha az atık bırakmak. Bunun yanında şirket, roketlerin yakıtlarını ve malzemelerini ezber bozacak şekilde değiştirerek en efektif yolun hangisi olacağını bulmak için çeşitli testler de yapıyor.
 
StarShip projesinin amacıysa SpaceX firmasının kendi ürettiği roketlerle gezegenler arası insan taşımacalığına başlayabilmek. Hatta bu proje gezegenler arası ulaşımın yanında uçaklara rakip olarak gezegenimiz içinde de taşımacılık yapmayı hedefliyor. Böylece uçak kullandığımızda saatler süren ulaşım maceramız da dakikalar mertebesinde ifade edilebilecek.

 


► İlginizi Çekebilir: SpaceX'in Yeni Roketi: StarShip

 

StarShip Test Macerası

 
2019’un kasım ayında “StarShip Testi Geçemedi” başlıklı yazılar kötü bir izlenim uyandırmıştı. StarShip Mk1 basınç testi sırasında patlamıştı. Roketten gaz saçılmaya başlamıştı ve roketin üst kısmının ayrılarak civara düştüğü haberi geldi. Oysaki SpaceX’in kurucusu olan Elon Musk bunun sadece belirli teknolojileri test etmek için yapılmış bir deney olduğunu söylemişti.

 

 5 Mayıs 2020 de Raptor motorunun statik ateşleme testi yapıldı. 6 Mayıs tarihinde de Elon Musk adeta bu sözünü kanıtlarcasına sosyal medyadan bir video paylaştı ve altına “StarShip SN4 statik ateşi geçti” yazdı.
 



Statik Ateşleme Testinin Önemi

Statik ateşleme testlerinin yapılma amacı motorların fonksiyonelliğini ve güvenilirliğini belirlemektir.

Statik ateşleme testleri sonucunda elde edilen basınç ve itki eğrilerinin analizleri, ateşleme gecikmesi, düzgün olmayan yanma, yakıt geometrisinde bozulmalar gibi anormal performans durumlarının yanında, çevresel ortamın iç balistik parametrelerine etkisi de gözlemlenebilmektedir.

 


► İlginizi Çekebilir: Elon Musk Kimdir?

Raptor motorunun söz konusu testlerden geçmesi bu proje için altın değerindeydi. Çünkü Raptor motorları metan yakıtlı roket motorlarının ilk örneğidir. Raptor motorlarının, şuan halihazırda Falcon 9 v1.1 roketinin ikinci aşamasında güç sağlayan Merlin 1D vakum motorunun ürettiği itici gücün altı katına sahip olması öngörülüyor.
 

StarShip’in faaliyete geçebilmesi için önümüzde daha uçuş testi var. Uçuş testini de başarıyla tamamlayabilirse uzay keşif projelerinde de kullanılması hedefleniyor.
 
 
 
KAYNAK:
 
interestingengineering.com
spacex.com
space.com
roketsan.com.tr
Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.