Yeni Plastik Güneş Pilleri Foton Enerji Kaybını Minimum Seviyeye İndirdi
Japon araştırmacılar şimdiye kadar ki en yüksek verimle çalışan Polimer tabanlı güneş pillerini geliştirdi. Ayrıntılar haberimizde.
07.01.2016 tarihli yazı 11579 kez okunmuştur.
Dünyadaki enerji ihtiyacı her geçen gün hızla artmakta ve fosil yakıtlar tükenmektedir. İnsanlar bu sebepten dolayı hızlı bir şekilde alternatif enerji kaynaklarının kullanımına yönelmeye başladı.
Ucuz ve aynı zamanda çevre dostu olan polimer tabanlı güneş pilleri de bu yönelimde önemli bir yere sahip (Plastik maddelerin temel yapı taşı ve hammaddesi polimerlerdir) Fakat şimdiye kadar ki olan süreçte silisyum tabanlı (polimere göre daha pahalı ve kırılgan) güneş pillerine göre daha az verimlilikle çalışıyordu.
Ucuz ve aynı zamanda çevre dostu olan polimer tabanlı güneş pilleri de bu yönelimde önemli bir yere sahip (Plastik maddelerin temel yapı taşı ve hammaddesi polimerlerdir) Fakat şimdiye kadar ki olan süreçte silisyum tabanlı (polimere göre daha pahalı ve kırılgan) güneş pillerine göre daha az verimlilikle çalışıyordu.
Güneş pilleri, ışıktaki fotonlardan yararlanarak elektrik akımı oluştururlar. Güneş panellerinin çalışma mantığı budur. Panele gelen güneş ışınlarındaki fotonlar, güneş pilleri tarafından elektrik akımına dönüştürülürken, fotonlardaki enerjinin belirli bir kısmı kaybolur. İşte bu kaybolan enerji silisyum tabanlı güneş pillerine göre polimerde daha fazlaydı.
RIKEN (Japonya’nın en büyük araştırma endüstrilerinden birisi) ve Kyoto Üniversitesi’nin Polimer Kimya bölümündeki araştırmacılar, enerji kaybı silisyum tabanlı güneş pilleri ile aynı seviyede olan, şimdiye kadar ki en yüksek verimle çalışan Polimer tabanlı güneş pillerini geliştirdi.
Kükürtten ziyade oksijen atomlarının yer aldığı kritik noktalarda çalışmalarını yapan araştırma takımı, güneş ışınlarının soğurulmasında ortaya çıkan verim azaltıcı engelleri kaldırmayı başararak, yeni bir madde elde etti.
Foton enerji kaybını büyük ölçüde azaltan bu yeni polimer hücreler, şimdilik %9 gibi çok güzel bir verimlilikte çalışıyor ama ticaretinin yapılabilmesi için bu verimliliğin %15 olması gerekmekte.
Çalışmalarına devam eden araştırma takımı, şimdiki hedefleri olan %15 verimliğe ulaştıkları takdirde, güneş enerji sektöründe büyük bir etki yaratacaklarını düşünüyor.
Yazar : Hasret Can KARAKAYA
Kaynak:
www.kyoto-u.ac.jp
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET