elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

AutoCAD Dersleri 2 |
Elektrikport Akademi

AutoCAD derslerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. İkinci yazımızda temel çizim komutlarını göreceğiz. Hangi komutlarla neler çizebiliriz? Bunları gösterdikten sonra verdiğimiz bilgileri videomuzda uygulamalı şekilde göstereceğiz.



A- A+
14.10.2013 tarihli yazı 28314 kez okunmuştur.

 




Öncelikle faremizin AutoCAD ekranındaki özelliklerine bir göz atalım;

Çizdiğimiz şekli ekranda kaybedersek, mouse tekerleğine çift tıkladığımız zaman şekil ekranımıza gelir.(Zoom extent özelliği) Veya ekranın sağ tarafındaki sütunda Zoom Extent imlecine tıkladığımızda da kaybettiğimiz şekil ekrana gelecektir.
Mouse tekerliğini ileri-geri zoom özelliği vardır.
Mouse tekerleğine basılı tutarak ekranı kaydırabiliriz.(Pan özelliği) Veya yine ekranın sağındaki sütunda Pan komutuna tıkladığımızda da ekranı kaydırma özelliği elde edebiliriz.
Mouse’a sağ tıkladığımızda kısayol penceresini açarız.
 

 

Draw Araç Çubuğu (Çizim Komutları)
 

Draw araç çubuğu, çizim komutlarının kısayollarının bulunduğu araç çubuğudur. Bu çubukta bulunan komut seçeneklerine direk tıklayarak nesneleri çizebiliriz. Ayrıca komutları command satırına(komut satırına) girerek de komutları seçebiliriz.
 



Line: Çizgi çekmek için kullanılır. Komuta tıkladıktan sonra başlangıç noktasını seçip istediğimiz yere çizgiyi uzatıp çizgimizi çizebiliriz. Ya da başlangıç noktasını seçip yönünü Mouse ile belirttikten sonra komut satırına kaç mm uzunlukta olacağını girip Enter tuşuna bastığımızda çizgimiz çizebiliriz.

Not: F8 tuşu orto modunu açar-kapatır. Orto modu açık olursa çizeceğiniz çigiyi sadece x veya y ekseninde çizer.
 

Polyline: Çoklu çizgi çizmek için kullanılır. Line’dan farkı şekli seçmek istediğimizde line komutu ile çizdiğimiz çizgileri tek tek seçebiliriz ancak polyline da tüm şekil seçilir. Kenar çizgilerini tek tek seçme şansımız yoktur.

Circle: Daire çizmek için kullanılır. 




 

Şekilde gördüğünüz circle seçeneklerinde;

Center-Radius; merkez ve yarıçapını girerek, 

Center -Diameter; merkez noktasını ve çapını girerek,

2-point ve 3-point; dairenin iki veya üç noktasını ekrandan seçerek daire çizebiliriz.

Tan-Tan-Radius komutu iki var olan dairenin teğet noktalarını seçip yarıçap uzunluğunu komut satırından seçerek dairemizi çizebiliriz. Tan-Tan-Tan komutu ise ekranda var olan üç dairenin teğet noktalarından geçen daireyi ekrana çizer.

Arc: Yay çizmek için kullanılır. Arc komutunun birçok seçeneği olmakla beraber yine mantığı circle komutunda olduğu gibi başlangıç veya bitiş noktalarını,merkez noktalarını seçerek yay çizilebilir. İstendiği takdirde yarıçapta kullanılarak yay çizilebilir.

Rectangle: Dikdörtgen veya kare çizmek için kullanılır. İstenildiği takdirde başlangıç noktaları seçildikten sonra kenar uzunlukları komut satırından girilerek şeklimizi çizebiliriz. Ayrıca bir noktadan başlatıp karşı köşe noktasını @x,y değerlerini girip Enter tuşuna bastıktan dikdörtgenimizi çizebiliriz.

Polygon: Çokgen çizmek için kullanılır. Komuta tıklandıktan sonra kenar sayısı komut satırından girilir. Çokgenin merkez noktası seçildikten sonra bir kenarının uzunluğu girilir. Mouse ile sağ tık yaptığımızda çokgenimiz ekranda gözükür. Bu işlemlerden sonra şekli mouse ile kontrol etme imkanı buluruz.
 

Ellipse: Elips çizmek için kullanılır.

Hatch: Bu komut tarama komutudur. Tıkladığımız alanın içindeki kapalı alanı tarar. Şekilde gördüğümüz gibi üstte çıkan çubuktan taramanın türünü, tarama çizgilerinin sıklığı, uzunluğu gibi ayarları yapabiliriz.
 



Temel çizim komutlarını tamamladıktan sonra biraz çizim üzerinde yapılabilecek değişiklikler için girilebilecek komutlara bir göz atalım;

Undo: Geri alma komutudur. Önceden yaptığımız işlemi geri alır. Komut satırına “u” diye girmemiz yeterlidir.

 

Yakalama Komutları
 

Çizim ekranında shift+mouse sağ tıklayarak(aynı anda) açılan kısayol penceresinde en altta Osnap Settings seçeneğini seçiyoruz. Açılan pencere bize yakalama modlarını gösteriyor. Yani bir çizginin hangi noktalarını yakalayıp oradan çizime devam etmek istiyorsak bu komutları çizim yaparken açarız ki yakalayalım o noktaları.
 




►İlginizi Çekebilir: Arduino : Mesafe Sensörü ile Proje Geliştirme Video Anlatım





 

Şekilde de gördüğünüz yakalama modlarından çizimlerimizde sıkça kullanılacak olanlar;

Endpoint, çizginin bitiş noktasını, midpoint orta noktasını gösterir.

Center, ekrandaki dairenin merkezini yakalar.

Quadrant, dairenin 90 derecelerini yakalar.

İntersection, çizgilerin kesim noktasını yakalar.

Extension, çizgi yada dairenin uzantısını yakalar.

Perpendicular, çizgiyi dik olarak yakalar.

Tangent, çizginin teğet noktalarını yakalar.

Paralel, herhangi bir objenin veya çizginin paraleline çizgi çizmek için kullanılır.
 


Şimdiye kadar anlattığımız komutları videomuzda uygulayalım.












Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar