elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Budack Döngüsü Motoru Nasıl Çalışıyor?

Budack Döngüsü ile çalışan motorun güç tüketimi az olduğu için yakıt ekonomisi sağlamaktadır. Miller Döngüsü’nün modifikasyonları ile tasarlanan motorda yüksek sıkıştırma oranı ile yakıt ve hava daha iyi karıştırılabilir ve daha uzun ve etkili yanma sağlanabilir. Peki tüm bunlar motordaki hangi özellikler sayesinde gerçekleşiyor? Gelin beraber inceleyelim.



A- A+
19.11.2018 tarihli yazı 6696 kez okunmuştur.
Budack döngüsü ile çalışan motor adını sistemi geliştiren Dr. Ralph Budack’dan almıştır. EA288 Gen3B kod adına sahip motor 2,0 litre dört silindirli, turboşarjlı doğrudan enjeksiyonlu içten yanmalı motordur ve en önemli özelliği harcanan gücü azaltarak yakıt ekonomisi sağlamasıdır.
 


►İlginizi Çekebilir: Manyetik Motor Teorisi Nedir?
 
Motorun pistonları dökme demir yerine alüminyum alaşımlar kullanılarak yapıldı. Klasik Miller Döngüsü’ndeki modifikasyonlar motora motoru benzersiz kılacak özellikler sağladı.Geleneksel bir Miller Döngüsü’nde giriş valfi daha uzun süre açık tutulur. Bu durum da motorun etkili sıkıştırma oranını düşürür. Böylece bir miktar emme gazı manifoldun içine itilir ve sıkışma daha az olduğu için motor daha az şarj ile şarj edilebilir ve daha az iş harcar. Yeni Budack Döngüsü’nde ise Miller Döngüsü’nden önce giriş valfleri kapatılır. Daha kısa bir giriş fazı motorda daha uzun bir genleşme olmasını sağlar. Böylece yakıt ve havanın karıştırılması daha yüksek oranlarda sağlanır ve daha uzun etkili yanma gözlemlenir.
 
Budack Döngüsü’ne Sahip Motorun Özellikleri
 
Motorda daha iyi yakıt tasarrufu ve performans sağlanabilmesi için daha duyarlı bir turboşarj, 92,8 mm’den daha uzun bir piston stroku, düşük germeli piston segmanları, modifiye bir piston kanadı ve yanma odası kullanılmıştır. Böylece sıkıştırma oranı 9,6’dan 9,7’ye yükseltilmiştir. Silindirlere daha yüksek basınçta yakıt iletmek için TSI enjektörleri kullanılmaktadır. Bu sayede motorun gücü ve verimi artmış ve motor sürtünme oranında %8’lik bir azalma gözlemlenmiştir.

 

 

Dört çekirdekli bir işlemciye sahip yeni motor yönetimi sayesinde motorun çevreye yaymış olduğu emisyonların azaltılması için sistem izlenebilir ve ayarlanabilir. Ayrıca, motorda motor yüküne bağlı olarak eksantrik mil üzerinde kısa ve uzun valf açıklığı ayarı yapabilmek de mümkün. Motorun daha büyük yüklere maruz kalması halinde eksantrik mili üzerinden vana uzun bir süre açılarak motor tam yükte çalıştırılabilir.
 
 
Volkswagen’in 4Motion sistemi sayesinde çekiş kayıplarını önlemek için sistem tekerlekler dönmeye başlamadan önce devreye girmektedir. 4Motion sistemi araca yakıt ekonomisi ve performansı sağlayan çekiş sistemidir. Sistem bunu gerçekleştirmek için sürüş koşullarına göre değişiklik gösteren gelişmiş kontrol fonksiyonları kullanır. Araç düşük yüklerde çalışırken ön kısımdaki tekerlekler hareket eder ve arka kısımdaki tekerlekler deşarj edilir. Böylece yakıt tasarrufu sağlanmış olur.

Şanzıman kontrol ünitesi ile arka tekerleklerdeki ideal tahrik torku hesaplanır. Arka tekerleklerde olması gereken tork, debriyaj plakalarındaki basınç miktarı ile ayarlanabilir. Araçta debriyaj plakalarındaki temas basıncını ise yağ pompası çalıştırılarak arttırılan yağ basıncı artırmaktadır. Ayrıca kayma yapan bir tekerleği frenlemek için sistemde standart bir fren sistemi kullanılmaktadır. Fren pedalı basılı tutulduğunda rölantide motoru durdurur. Fren pedalı bırakıldığı zaman ise motor yeniden çalışır.

EA288 Gen3B kod adlı Volkswagen’in yeni motoru üzerinde yapılan değişiklikler ile motorun gücü ve verimliliği de arttırılmış durumdadır. Motor için en yüksek güç 137,21 kW ve hızı 4400 devir/dakika’dır. Ayrıca Infiniti ve Mazda gibi rakipleri ile karşılaştırıldığında Volkswagen’in yeni EA288 Gen3B motorunun daha düşük maliyetli olduğu görülmektedir.

 

Kaynak:

Jalopnik
Newsletter Motor
Motor1
İlgün Fatma Türkyılmaz İlgün Fatma Türkyılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar