elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

En Genç Türk Astronot İTÜ'den |
Röportaj

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Uzay Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Halil Kayıkçı’nın çocukluğundan bu yana kurduğu uzaya gitme hayali, 2015 yılında gerçeğe dönüşecek. Kayıkçı, uzay yolcuğunu tamamladığında ise en genç Türk Astronot ünvanını alacak ve İTÜ tarihindeki ilklere de bir yenisini ekleyecek.



A- A+
22.01.2014 tarihli yazı 10844 kez okunmuştur.

Bir kampanyaya katılarak Apollo Uzay Akademisi'ne kabul edilen İTÜ öğrencisi Halil Kayıkçı, 60 farklı ülkeden 107 kişinin yer aldığı kampta uzaya gitme hakkı kazanan 23 kişiden biri olmayı başardı. Bu başarıya uzanan yolu, çocukluğundan bu yana taşıdığı uzay hayalini ve İTÜ'nün tüm bunlara sağladığı katkıların neler olduğunu içeren röportajı paylaşıyoruz sizlerle.


 

►İlginizi çekebilir: İran Uzaya Maymun Gönderdi



► Uzaya çıkmak nasıl bir hayaldi?
 
İlkokuldayken bir arkadaşımla birlikte TÜBİTAK’ın yayınladığı bilinmeyenler ansiklopedisi serisinin her ay bir tanesini okurduk. Uzay, uzaylılar, uzay araçları, piramitler vs... Biz, en çok uzaylıları merak ediyorduk. Para biriktirip uzaya gidelim diyerek hayaller kuruyorduk ama çok para lazımdı. Arkadaşıma dedim ki biz iyisi mi önce Mısır’a gidelim piramitlerin içerisinde bir şey buluruz. Gizli bilinmeyen bir şey onu paraya dönüştürür, oradan topladığımız parayla da kendimize uzay aracı yapar ve gideriz. Öyle bir hayal işte… Aslında hayatımın içinde hep uzay vardı. Hala o hayalin peşinde koşuyorum.

 


 
► Uzay bilimleri eğitimi ülkemizde İTÜ'nün öncü olduğu bir alan. Seni İTÜ'lü yapan, hiç vazgeçmediğin uzay hayali miydi?
 
Aslında evet. İTÜ'nün tanıtım günlerine geldim. Baktım Uzay Mühendisliği diye bir bölüm var. Bölümle ilgili bilgi aldım, laboratuvarları gezdim. Bana İTÜ’nün uzaya gönderdiği ilk uydudan gelen sinyallerini falan gösterdiler, çok etkilendim ve İTÜ’yü tercih ettim. Bu arada beraber hayal kurduğum arkadaşım da burada ama o Çevre Mühendisliği Bölümünü kazandı. Sonuçta o da İTÜ’lü oldu.
 


► Çocukluk hayaline 20 yaşında ulaşabilecek olmak nasıl bir duygu?
 
Çok güzel bir duygu çünkü sıradaki hayallere zaman bırakıyor. Uzaya çıktık Ay’a gidelim, Ay’dan Mars’a gidelim, gibi daha değişik hayallere olanak sağlıyor. Ama bu kadar erken beklemiyordum. Hatta mülakatta sordular. Seni neden seçelim diye? Dedim ki siz bilirsiniz istiyorsanız seçin istemiyorsanız seçmeyin. Ben uzaya gideceğim; bu sene olur ya da on sene sonra olur. 


 

►İlginizi çekebilir: Apple'ın Yeni Uzay Gemisi Kampüsü

 

 

► Uzay kampına seçim sürecinden bahseder misin?
 
İnternet üzerinden bir firma 60 farklı ülkede yarışma düzenleniyordu. Herkesin önce ulusal bir yarışması oluyordu. Tüm yarışmacılara kişisel video oluşturuldu. O videoyu en çok izleten 20 kişiyi alıp Türkiye’de ön elemeye koyacaklardı. İTÜ’lü arkadaşlarımın destekleriyle profilimi en çok izlettirenlerden oldum.
 


► Seçim aşamasında İTÜ’lü olmanın avantajlarını hissettin mi?
 
Tabii ki hissettim. Öncelikle video izleneme oranlarında İTÜ’lü arkadaşlarımın destekleri çok önemliydi. İkinci aşama ise mülakattı. Burada ise jüri üyeleri kişisel bilgilerimi sordu. İTÜ Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencisiyim deyince bir basamak üste çıkmış oldum. Bölümde okumam, jürinin gözünde uzayla ilgili temel bilgilere sahiptir, bir altyapısı ve vizyonu vardır imajını hemen oluşturdu. Ülkemizden 20 kişiden 3 kişi seçilecekti. İlk üç kişiden ikisi zaten İTÜ’lüydü. Seçileceklerden ilki İTÜ mimarlıktan mezun olmuş İngiltere’de yüksek lisans yapan bir arkadaştı. Diğeri ise Oxford’da doktora yapıyordu. ABD’ye üçümüz gittik orada da bir yarışma oldu ve oradaki elemeyle de Türkiye’nin kazananı ben oldum.

 


 
► İTÜ’nün 240 yıllık tarihi ilklerle dolu. Sen de İTÜ’ye yeni bir ilk kazandıracaksın, bu kendini nasıl hissettiriyor?
 
İlkler her zaman önemlidir. Burada uzaya gidecek olmanın yanı sıra İTÜ’den birisinin uzaya gidecek olması çok onur verici bir durum.
 


► Öğrencisinin gözüyle İTÜ nasıl bir üniversite?
 
İTÜ’de güzel bir eğitim alıyoruz. Bununla birlikte aklımıza bir proje geldiği zaman hocalarımızın yanına gidip anlatabiliyoruz. Hocalarımız gerekli insanlarla iletişime geçmemizi sağlıyorlar. İlgi gösteriyor ve istediğimiz projeyi yapabilmek için bize yol açıyorlar. İTÜ’de bunun avantajını fazlasıyla hissettim, kendi fakültem için konuşmak gerekirse bu olanakların öğrenciye fazlasıyla sağlandığını söyleyebilirim.


 

►İlginizi çekebilir: İTÜ'den Türkiye'yi Ayağa Kaldıracak Atak


 

 

► ABD’de düzenlenen kampta ne gibi eğitimler aldınız?
 
ABD'nin Orlando şehrinde düzenlenen ve 4 gün süren çok disiplinli bir kamptı. Savaş uçağı kullandık. Yer çekimsiz ortam denemesi vardı. Parabolik uçuşlar yaparak 7-8 dakika yer çekimsiz ortamda kaldık. O çok ilginçti ve çok eğlenceliydi. Şu an dünya üzerinde yapan insan sayısı azdır. Fiziksel aktiviteler içeren inanılmaz bir parkur hazırlamışlardı.  Çok uzun bir parkurdu onda çok zorlandım. Roket yapma aktivitesi vardı. “Açılın ben mühendisim” dedim ve İTÜ’deki deneyimimi orada sergileme imkanı buldum. Bizim ekip o yarışmada birinci geldi.
 


► Yolculuk ne zaman ve nereden gerçekleşecek?
 
Yolculuk Venezüella’nın küçük bir adasından gerçekleştirilecek. Bizi uzaya götürecek olan LYNX isimli mekik şu an test aşamasında. Bana gönderilen programa göre 2015’in sonu veya 2016’nın başında uzayda olacağım.

 

►İlginizi çekebilir: Çin'in İlk Uzay Aracı Keşfe Başladı

 



► Sizleri nasıl bir yolculuk bekliyor olacak?
 
Bizleri zor ama çok eğlenceli bir yolculuk bekliyor. Yaklaşık bir saat sürecek uçuş esnasında yüksek basınç, düşük yerçekimi, yüksek hız değerleri, ağırlığımızın dört katı kadar bir kuvvete maruz kalmak gibi etkilerle karşılaşacağız.
  


► Uzaydan dünyaya bakacak olmak sana ne ifade ediyor?
 
Bilim dünyasında 100 km’nin üzerine çıkan herkes astronot olarak değerlendiriliyor. Yaklaşık 8 milyar insandan 536 kişi uzaya gitmiş.100 km bariyerini aşan 536 kişi varmış. Bende inşallah ilk 600’ün içinde olacağım. Orada 5 dakika kadar kalacağım, benim için uzun bir süre olacak. O beş dakikayı dünyanın yuvarlak haline, yıldızlara, uzayın derinliklerine bakarak geçirmek istiyorum. Arkadaşlarım kameraya çek diyorlar ancak kameralar kayıtta olacak zaten, o vakti başka şeylerle uğraşarak geçirmek istemiyorum.


 

►İlginizi çekebilir: Uzay Mühendisliği

 


 
► Bu deneyim kariyer hedeflerine nasıl yansıyacak?
 
İlerleyen yıllarda uzay mühendisi arayan bir şirketin iş görüşmesine gideceğim. Adaylar arasında uzaya gitmiş olmak “uzay görmüş uzay mühendisi” kariyer anlamında en azından başlangıç için yeterlidir diye düşünüyorum.



Kaynak :

►İTÜ Haber

 


Emre ARSLAN Emre ARSLAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.