elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Havacılık Endüstrisinde Geleceğin 5 Teknolojisi

Günümüzde gelişen ve büyüyen sektörler arasında havacılık endüstrisinin yıldızı parlamaya devam etmektedir. NASA’nın havacılık endüstrisi için 10 yıl içinde gerçekleşmesini planladığı 5 yeni teknolojiyi sizler için derledik.



A- A+
27.08.2016 tarihli yazı 9939 kez okunmuştur.
NASA, havacılık çalışmalarına son sürat devam ederken, uçakların daha verimli, daha düşük emisyonlu ve gürültüsüz çalışması için AR-GE çalışmalarının ivmesini arttırarak sürdürmektedir. Bu çalışmalarını ise 5 yeşil teknoloji olarak adlandırdı. NASA çeşitli AR-GE çalışmalarının yanında yarışmalar düzenleyerek gelecek için daha çok teknolojik aktivite oluşturmaya çalıştırmakta. Bu 5 teknoloji nedir? 

 

1) Yüksek Verimli – Düşük Emisyonlu Güç Ünitesi

Uçağa güç sağlamak için elektrik hücreleri kullanmak son yıllarda üzerine çalışılan konuların başında geliyor. Klasik elektrik hücreleri yerine, yakıt tanklarına konulan hidrojen ile havadan çekilen oksijenin elektrik üretmek için bir araya getirilerek tepkime oluşturması sağlanır. NASA’ya göre bu şekilde üretilen enerji ile geleneksel içten yanmalı motorlara göre yakıt tasarrufu ve düşük emisyon sağlanmış olacaktır. Kullanılacak teknolojinin havaalanı altyapısına uygulanması kolay olacaktır.

 

2) Elektrik Motorları

Yakıt verimliliğini artırmak NASA’nın uzun yıllar üzerinde çalıştığı bir projedir. Elektrik motorları ile bu verimlilik sağlanmış olup hem de güç yoğunluğu elde edilmiş olacaktır. Diğer yandan daha hafif daha küçük bir motor üretmek için 3D baskı yöntemi düşünülen bir teknolojidir. Hayata geçirilecek her bir teknoloji havacılık sektörünü baştan sonra değiştirecektir.



►İlginizi Çekebilir: TCG Anadolu | Milli Uçak Gemisi
 

3) Lityum Oksijen Piller

Elektrikli uçaklar ile ilgili çalışmalar günümüzde son sürat devam etmektedir. Elektrikli motorlar için gereken gücün karşılanması için elektriğin depolanması gereklidir. NASA bu depolama için kullanılacak lityum-oksijen bataryalar ile güç sağlanmış olacaktır. Lityum bataryaları doldurmak için oksijen dış ortamdan alınır. Lityum ile oksijen tepkimeye girerek oluşan enerji sonucu bataryalar tam dolu hale gelir. Bataryalar dolduktan sonra oksijen boşaltılır. Tepkimenin hızlı olması için batarya içinde elektrolitler bulunur. Geliştirmeler tamamlandığında daha kararlı elektrolitler tasarlandığı zaman elektrikli uçuşların önünde hiçbir engel kalmamış olacaktır.



►İlginizi Çekebilir: Efsane Uçak SR-71 Blackbird | Siyah Kuş
 

4) Rüzgara Göre Ayarlanabilir Kanat

Uçağın kuyruk kısmını küçültmek yakıt verimliğini artırırken hem de gürültü ve emisyonları azaltmış olur. Diğer bir alternatif tasarım kanatların iniş ve kalkış zamanlarında aşağı ve yukarı yön değiştirtmek. Burada ki en büyük zorluk mekanik parçaların yeniden düzenlenmesi gerektiğidir.
 


5) Haberleşme Anten

Uçaklar için yön tayini, bulunduğu konum belirlenmesi için uydularla haberleşmede önemlidir. Bunlar için uçakların kendi antenleri vardır. Uydu iletişiminde anten yapılarının önemi büyüktür. Büyük ve ağır antenler hem uçağa artı bir ağırlık sağlar hem de haberleşmede eksikler meydana gelebilir. NASA antenlerin ağırlıklarını en aza indirgemek ve aerojel yapısı ile esneklik katma çalışmalarına devam etmektedir.
 
 

Kaynak:

engineering.com
 
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.