elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Karbon Yakalaması ve Tutulması |
Enerji Haftası

Giderek artan karbon salınımı insanlığı giderek kötü bir duruma sürüklemekte, küresel ısınmanın başlıca nedeni olan karbonların tutulup depolanması ekoloji için en büyük gerekliliklerdendir. Bu gerekliliğin işleyişini inceleyelim.



A- A+
22.03.2013 tarihli yazı 13132 kez okunmuştur.
Karbondioksit gazları ortama yayılarak çevreyi kirletmekte aynı zamanda küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine neden olmaktadır. Bu gibi olumsuzlukları önlemek için salınan karbonların emisyonu yapılmalı bu karbonlar tutulup depolanmalıdır. Carbon capture and store- CSS olarak zikredilen bu tür karbondioksit yakalama ve tutma çalışmaları dünyada yaygındır. Sera gazları yayılımı bu çalışmalar sonucu büyük oranda azalmış olur sonuç olarak iklimler normalleşir. Fosil yakıtın yanmasıyla karbon oksijenle birleşerek CO² oluşturur. Karbonun yanma işleminden önce veya sonra ayırmak CO²’in atmosfere yayılımını önler. CO² tutularak depo edilir. Küresel ısınma sorununun düzelmesi için CCS gereklidir. Enerji üretiminde dünya çapında genellikle fosil yakıtlar kullanılır, bu da epeyce bir karbon salınımı demektir. Dünyada CCS yaygın bir şekilde yapılıyor, bu uygulama her tesis için yapılmalı ve geliştirilmelidir.




 

CO2 gazı nerede ve nasıl tutulur?


İnsan kaynaklı CO2 yayılımının yaklaşık % 60’ı elektrik santralleri, rafineriler, gaz işletme tesisleri ve endüstriyel fabrikalar gibi büyük ve sabit tesislerde gerçekleşir. Bu işlemlerin çoğunda, çıkan egzoz dumanı seyreltilmiş CO² ( %5’ten %15’e kadar) içerir. Egzoz dumanı karışımındaki CO²’i diğer gazlardan ayırmanın yollarından biri %90’dan fazla CO² içeren bir akım üretmektir. Diğer bir seçenek de tıpkı doğal gazdan (metan gibi) CO² ve hidrojen üretme örneğinde olduğu gibi karbonu yanmadan önce sistemden uzaklaştırmaktır. CO² yakalanması, CO²’ i diğer gazlardan ayrıştıran farklı endüstri sektörlerinde bilinen bir teknolojidir. Şu anda, ortaya çıkan CO² ya dışarı salınıyor ya da içecek endüstrisi gibi CO² ‘de yüksek saflık oranını gerekli kılan piyasalardaysa ek bir arıtma işleminden geçiriliyor. Kimi uygun teknolojilerin var olmasına karşın, CO² tutulumunun enerji santrallerinde yaygın kullanımı için yeterli optimizasyon henüz sağlanamamıştır. Dünyadaki birçok ülkede yeni, geleceğe yönelik fikirlerin bulunması ve mevcut durumdaki teknolojilerin daha düşük maliyet ve enerji tüketimiyle gerçekleştirilebilmesini sağlayacak yenilikler için geniş kapsamlı araştırmalara girişildi. Aynı zamanda, yeni uygulanmaya başlanan teknolojiler için ticari ölçek de göz önüne alınarak santrallerde çeşitli testler düzenlendi.


Osman Kemal Dağ Osman Kemal Dağ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar