Kuantum Nokta Ekran Nedir?
Kuantum Nokta Ekranlar, TV ekranlarında daha canlı ve daha keskin renkler oluşmak için geliştirilen uygulamalardan biridir. Kuantum nokta ekranlar, kuantum nokta kullanılan görüntü aygıtlarıdır. Kuantum noktalar, yarı iletken nano kristal yapılı kırmızı, yeşil ve mavi ışık üretebilmektedir. Son yıllarda sıkça duyduğumuz kuantum nokta teknolojisi hakkında ki detayları yazımızda bulabilirsiniz.
22.03.2018 tarihli yazı 11636 kez okunmuştur.
Günümüz televizyonlarının birçoğu, LCD ve arkadan aydınlatmalı LED TV olarak kullanılmaktadır. Araştırmacılar daha iyi kalitede görüntü oluşturmak için kuantum nokta çalışmalarını sürdürüyorlar. Kuantum noktalar çok küçük yarı iletken parçacıklardır. Yapısında çinko selenit, kadmiyum selenit veya indiyum fosfür bulunaktadır. Çapları 2 ila 10 nanometre arasında değişmektedir. Bu değer ise 50 atoma eşittir. Bu küçüklükte ki parçalar teknolojiye benzersiz özellikler kazandırmaktadır. Bir kuantum noktanın yaydığı ışık, doğrudan boyuna bağlıdır. Mavi renk için kırmızıya renge göre daha küçük noktalar gereklidir. Işık rengini yani ışığın dalga boyunu oluşturmak için üretim süreçlerinde kullanılan kimyasal reaksiyonların sıcaklıklarını ve zamanlamasını hassas şekilde ayarlamak önemlidir. Kuantum noktalar, LCD ekranlarda arka aydınlatma ve renk filtrelerini ortadan kaldırmanın bir yolu olarak uygulanmaktadır. Ekranda görülen her piksel, toplamda bir milyardan fazla renk tonu için kırmızı, yeşil veya mavi ışık ya da her üçünün bir kombinasyonu şeklindedir.
LCD TV’lerde arka aydınlatma kullanılarak beyaz bir renk elde edilir. Bu ışık için bir dizi led kullanılmaktadır. Eski LCD TV’lerde floresan kullanılmıştır. Görüntü kalitesini geliştirmek için pek çok yöntem denenmiştir. Daha net renk elde etmek için çok sıkı filtreler kullanılarak, dar bir spektrum oluşturulmuştur. Bu sistemin dezavantajı görüntünün kararmasına neden olmaktadır. İkinci yöntem ise arka plan ışığının iyileştirmesidir. Daha hassas bir spektruma sahip olan arka plan ışığı oluşmak daha net bir çözüm olarak düşünülmüştür. Kuantum nokta teknolojisi ile arka aydınlatma ve filtreler arasında kuantum noktaların eklemesiyle, hassas kırmızı, yeşil ve mavi dalga boylarından gelen ışık miktarının en üst düzeye çıkarması ve bu dalga boyları arasında ışık üretmek için kullanılan enerjinin en aza indirilmesi kaliteyi artırmaktadır.
►İlginizi Çekebilir: İlk Yerli Endüstriyel Girişimlerimiz
►Renk doygunluğu: Kuantum noktalar ile renk doygunlukları, arkadan aydınlatmalı LCD’lere göre daha verimlidir. Kuantum noktaların diğer avantajı ise, daha parlak renkler elde edilmektedir. Görüntünün daha dinamik oluşması sağlanarak gerçekçi görüntüler elde edilmektedir.
►Renk doğruluğu: Kuantum noktalar tarafından üretilen ışık, boyutlarına göre ışık çeşidini yaymakta ve istenilen ışık çeşidini hassas bir şekilde verebilmektedir.
►Mobil cihazların batarya ömrü: Kuantum noktaların görüntü kalitesi güç kalitesini de etkilemektedir. Daha yüksek batarya kapasitesi veya parlaklığın azaltılması bir çözüm olmaktır.
Ekranların Yapısı
Geliştirilmiş Fotonlu Kuantum Nokta Ekran
Bu teknoloji, bir arka aydınlatma ve renk filtreleri arasına yerleştirilmiş kuantum noktalardan oluşturulur. Kuantum noktalar, renk saflığını iyileştirmek için arka ışığı süzer. Daha derin renkler, düşük maliyet, mevcut LCD yapısı kullanılarak üretilmektedir.OLED TV
OLED, organik ışık yayan diyot anlamına gelir. Ultra ince ekran teknolojisinde kuantum noktalar kullanılmamaktadır. Tek bir OLED, bir pikselin boyutudur. Görüntü oluşturmak için milyonlarca ledin yanması ve bağımsız olarak sönmesi gerekmektedir. OLED ekran pikselleri tamamen kapandığında siyah görünürler. Ayrıca esnek yapılı ekranlar için uygundur. Daha derin siyah ekran, mükemmele yakın görüntüleme açısı ve hızlı yenileme avantajları arasındadır. OLED, enerji açısından verimli bir teknoloji değildir. OLED paneller 25 katmandan oluşur.Foton Yayılımlı Kuantum Nokta Ekran
Arka aydınlatmadan gelen ışık, kuantum filtreden geçerek kırmızı ve yeşil pikselleri oluşturur. Mavi arka ışık noktaları hareketlendirir ve mavi alt pikselleri oluşturur. Her alt piksel adreslenebilir olduğundan, elektriksel uyarılarak “açık” ya da “kapalı” duruma getirilir. LCD ekranlar üzerinde verimlilik ve parlaklık artışı oluşturur.Elektron Yayılımlı Kuantum Nokta Ekran
Kuantum noktalar, bir elektrik akımı uygulandığında kendiliğinden ışık yayar. Bu nedenle arka ışık kullanılmamaktadır. Filtrelemeye gerek yoktur. Yenileme hızı yüksektir. Düşük maliyetli ve esnek bir yapıya sahiptir. İnorganik malzemeler kullanılarak üretildikleri için organik malzemelere göre, performanslarında bozulma olmaksızın daha uzun ömürlü olacaktır.Mikro LED’li Kuantum Noktalı Ekran
Mikro-LED teknolojisi kullanılarak, kırmızı, yeşil ve mavi alt pikseller için renk dönüşümü sağlayan kuantum noktaları olan bir dizi mikroskobik monokrom LED içerir. Filtre içermeyen yapısı ile daha derin siyah görüntü elde edilir.
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından 2015 yılında BT.2020 renk paleti standardı yayınlandı. HDTV standardında üretilen televizyonlar, BT.2020 renk aralığının sadece yüzde 58'ini işlemektedir. LCD tabanlı Ultra HD TV'ler renklerin yaklaşık yüzde 70'ini işlerken, OLED TV'ler bugün yüzde 74'lük bir yüzdeye sahiptir. Geliştirilmiş fotonlu kuantum noktalı ekranlar, standart tarafından belirtilen renk paletinin yüzde 85 ila 90'ını işleyebilir. Foton salınımlı kuantum nokta ekranlar yüzde 93 ve elektron yayılımlı kuantum nokta teknolojisi yüzde 90 civarında renk işlemektedir.
Kaynak:
►www.trustedreviews.com
►spectrum.ieee.org
Kaynak:
►www.trustedreviews.com
►spectrum.ieee.org
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET